Kuvapalvelu Instagram on tavan tallaajalle väylä kertoa elämästään valokuvien muodossa, selailla kavereiden kuvia ja etsiä inspiraatiota vaikka sisustukseen tai pukeutumiseen. Yhä useammalle se on nykyään myös työ.

Meikkimoguli ja tosi-tv-tähti Kylie Jennerin kerrottiin hiljattain laskuttavan yhdestä Instagram-kuvasta miljoonaa dollaria. Samoihin summiin eivät suomalaisvaikuttajat yllä, mutta kyllä Instagram täälläkin lyö leiville.

Alan pioneeri Marianna Mäkelä, 28, räätälöi asiakkaalle aina tilanteeseen sopivan yhteistyöpaketin, jonka hinta riippuu kokonaisuudesta. Paketti saattaa sisältää yhden Instagram -kuvan tai esimerkiksi useamman kuvan karusellin, jossa on mukana arvonta. Usein mukaan lisätään vielä blogipostaus ja Instagram Story -julkaisut. Paketin hinta nousee usein tuhansiin euroihin.

Mikään ei ole ilmaista

Tuhansia euroja yhdestä kuvasta, ilmaisia tuotteita ja jopa matkoja, kiinnostavia tapahtumia, joissa sampanjaa ei säästellä… Vaikuttajan työstä saa helposti turhan yksipuolisen kuvan, ellei asiaa tarkastele pintaa syvemmältä.

Pääosin nuorten naisten pyörittämää alaa ympäröi vähättelyn kulttuuri: mitä työtä tuo tuollainen oikein on? Mäkelä muistuttaa, että hän on päässyt asemaansa paiskittuaan töitä yli vuosikymmenen, eikä ilmaisia lounaita ole olemassa. Aivan kenelle tahansa ei makseta Instagram-kuvista.

Mäkelällä on valtava seuraajamäärä Instagramissa, yli 180 000 ihmistä, mutta sekään ei vielä riitä. Vaikuttajalla on oltava hyvä suhde seuraajiinsa.

– Tämä on ollut elämääni pitkään ja olen antanut työlleni paljon. Seuraajat ovat kasvaneet mukanani ja olen jakanut heille paljon elämästäni. Minulla on vakaa ja lojaali seuraajajoukko.

Marianna Mäkelän seuraajajoukko Instagramissa on jo 180 000

Suosion salaisuus samaistuttavuus

Mäkelä oli Suomen ensimmäisiä muotibloggaajia. Hän perusti oman blogin jo vuonna 2006. Mariannan-nimisessä blogissa oli alkuvuosina sivulatauksia kuukausittain yli miljoona ja eri kävijöitäkin 350 000. Sittemmin blogeja on tullut enemmän ja yleisö jakautunut laajemmalle, mutta Mäkelä kuuluu edelleen Suomen suositumpien bloggaajien joukkoon.

Mäkelä uskoo suosionsa perustuvan samaistuttavuuteen. Hänen kuvansa ja asunsa ovat kuin kenen tahansa muodista kiinnostuneen nuoren naisen. Monet muut muotivaikuttajat ovat täydellisine design-asuineen ja ammattilaisten ottamine kuvineen kuin suoraan muotilehden editorial-sivuilta.

– Samaistuttavuus on minun juttuni edelleen. Saatan ottaa vieläkin asukuvia peilin kautta. Tyylini on pysynyt pääpiirteittäin samanlaisena jo pitkään ja arvostan klassisuutta. En halua lähteä mukaan sellaiseen glamourin lavastamiseen eikä minun tarvitse reissata hirveästi, että saisin haluamiani kuvia. Eniten tykkäyksiä saa minulle tyypillinen, rento asukuva tai kodikas kotikuva.

Mäkelän tyyli oli niin kiinnostava, että hänen asukuviaan jaettiin aikoinaan Tumblr-verkkoyhteisöpalvelussa ja Pinterestissä. Yhdellä kuvalla saattoi olla satoja tuhansia jakoja. Jaot toivat blogiinkin kävijäpiikkejä. Hän oli suosittu myös Lookbook.nu-asukuvasivustolla.

– Joskus joku saattoi tunnistaa kadulla ja kysyä, olenko se tyttö, josta on kiertänyt kuvia, Mäkelä muistelee.

Moni seuraaja on edelleen mukana noilta ajoilta ja Mäkelä sai heti valtavasti seuraajia, kun hän perusti Instagram-tilin.

Hän aloitti Instagramin päivittämisen ensimmäisten joukossa, kun sovellus perustettiin. Vaikka hän otti palvelun haltuunsa nopeasti, fanit olivat olleet vielä nopeampia. Mäkelä ei saanut haluamaansa nimimerkkiä, sillä hänen nimellään oli jo perustettu lukuisia fanitilejä. Siksi hän joutui lisäämään bloginimeensä vielä yhden n-kirjaimen: Mäkelä päivittää Instagramia nimellä mariannnan.

Uskottavuus tärkeintä

Mäkelän seuraajamäärillä voisi pyörittää jo aika isoakin bisnestä. Hän on kuitenkin valinnut toisin: raha ei sanele kaikkea.

– Myyn sisältöyhteistöitä Instagramiin ja blogiini itsenäisesti. Blogini oli aiemmin eri portaaleissa, mutta koin niissä painetta tehdä yhteistöitä, joita en halunnut tehdä.

Nyt Mäkelä haluaa varmistaa, että häneltä kaupallisen kampanjan ostava asiakas sopii brändiltään hänen kanaviinsa. Se tarkoittaa, että Mäkelä myös kieltäytyy yhteistöistä.

– Minun on ajateltava myös sitä, että myyn asiakkaille tietynlaista eksklusiivisuutta. Jos esimerkiksi jokin kauneusbrändi lähestyy minua, mietin, haluaisinko mieluummin tehdä yhteistyötä jonkin heidän kilpailijansa kanssa. En voi mainostaa molempia, sillä en halua antaa vääränlaista mielikuvaa seuraajilleni.

Jos mainostaa maanantaina jotakin shampoota suosikkinaan, ei voi keskiviikkona ylistää toista shampoota. Ei ainakaan, jos haluaa säilyttää uskottavuutensa vaikuttajana.

– Raha ei ole kohdallani niin iso motivaattori. Voisin ottaa myös sen taktiikan, että tekisin paljon enemmän yhteistöitä ja sitä kautta myös rahaa. Mutta siitä tulisi epämukava olo eikä omia arvojaan ja tuntemuksiaan vastaan toimiminen olisi sen arvoista. Siksi teen yhteistöitä valikoidummin ja uskon, että se lopulta johtaa parempaan lopputulokseen. Seuraajieni lojaalius ja uskottavuuteni säilyvät, Mäkelä pohtii.

Urasuunnitelmia

Instagram on tällä hetkellä Mäkelän päätulonlähde, mutta hän pyrkii kehittymään jatkuvasti, ja urasuunnitelmia on muitakin. Hän pitää Yksillä-podcastia vaikuttajaystäviensä kanssa ja harkitsee YouTube-kanavan perustamista. Keväällä ilmestyi hänen Bubbleroom -verkkokaupalle suunnittelemansa vaatemallisto.

Mäkelä toivoisi jatkossa tekevänsä Instagram-sisältöä myös muille yrityksille.

– Pidän myös blogiani yllä, sillä se tuntuu turvalliselta. Se ei ole riippuvainen mistään palvelusta. Instagramin tulevaisuudestahan ei voi tietää: mitä jos se kaatuu tai poistetaan?

Lisäksi suomalaiset yritykset haluavat edelleen mainostaa blogeissa, vaikka ulkomaiset yritykset ovatkin siirtyneet mainostamaan lähinnä Instagramiin.

– Moni kotimaisen yrityksen kanssa tehty yhteistyö sisältää Instagram-kuvan, IG Story -kokonaisuuden sekä blogipostauksen, joka jaetaan blogin Facebook-sivuilla.

Mäkelä on huomannut, että kiinnostus aitoa ja rehellistä kuvamaailmaa kohtaan on taas nousussa. Ei haluta enää kiiltokuvamaisia, täysin siloteltuja kuvia, vaan oikeaa elämää, rosoisuutta ja kotikutoisuuttakin.

Yrittäjän arkea

Mäkelä kuvaa Instagramiinsa elämänsä tähtihetkiä, kaunista arkea ja suloista Minnie-koiraansa. Hänen työpäivänsä ovat kuitenkin tavanomaisen kiireistä yrittäjän arkea. Mäkelä tekee töitä toistaiseksi toiminimellä.

– Tällä alalla pitää myös sietää epävarmuutta. Välillä mietin, olisiko turvallisempaa olla työssä, jossa on kiinteä kuukausipalkka. En pelkää, ettenkö pärjäisi, mutta tasainen palkka vaatii tässä työssä suunnitelmallisuutta ja tasapainottelua. Yhteistyöt tulevat aalloittain.

Mäkelän perustyöpäivä alkaa aamukahvilla ja koiran ulkoilutuksella.

– Aloitan työpäivän kotona ja teen listan, mitä sinä päivänä on tarkoitus saada aikaiseksi. Täytän bullet journal -muistikirjaa. Se on superkätevä, sieltä löytyy kaikki mahdollinen.

Mäkelä kertoo jaottelevansa töitä eri päiville: yhtenä päivänä kirjoitetaan, toisena kuvataan ja kolmantena editoidaan.

– En pysty häseltämään eri asioita samana päivänä ja juoksemaan paikasta toiseen. On helpompi keskittyä yhteen asiaan.

Someammattilaisen lomat eivät voi olla pitkiä, sillä vaikuttaja ei voi hävitä kanavistaan pitkiksi ajoiksi. Samalla kaikkoaisivat seuraajat ja kiinnostus vaikuttajaa kohtaan vähenisi.

– Tänä kesänä merkkasin kalenteriin joitakin lomapäiviä. Silloin lähden esimerkiksi mökille. Onneksi tätä työtä voi tehdä mistä vain ja välillä pystytän mökilläkin toimiston laiturille.