Vauvavuosi yrittäjänä – Miten yritystoiminta muuttui vauvan syntymän myötä?
Lisää aiheesta
Ravintolayrittäjä Mia Lumpus ja mehiläistarhaaja Nora Mäntysaari tietävät, että vauvan syntymä mullistaa usein yrittäjän arjen.
Ravintolayrittäjä Mia Lumpus päätti jäädä kotiin, kun vauva syntyi
“Moni yrittäjä kehuu, että on käynyt vain nopeasti synnyttämässä ja jatkanut sen jälkeen töitä ihan samalla tavalla kuin ennenkin. Ennen kuin jäin äitiyslomalle ajattelin, että toimin itsekin niin.
Kun vauva syntyi, mieleni muuttui äkkiä. Nyt olen sitä mieltä, että on sen parempi, mitä enemmän olen saanut olla kotona. Olen todella onnellinen, että olen päässyt myös ihan oikeasti äitiyslomalle.
Perustin yritykseni Catering Mia-Marian vuonna 2010. Sitä ennen olin pyörittänyt toista samalla alalla toiminutta yritystä ystäväni kanssa. Nykyiseen yritykseeni kuuluu kaksi henkilöstöravintolaa ja pitopalvelu. Vakituisia työntekijöitä on seitsemän, ja heistä kaksi on samaan aikaan kanssani äitiyslomalla. Elämme mieheni kanssa kiireistä uusioperheen arkea, sillä nuorin lapsemme on vasta seitsemän kuukautta.
Yllätyin, miten helppoa vauvan kanssa kotiin jääminen oli. Olin melko nuori, kun aiemmat lapseni syntyivät, ja silloin halusin nopeasti takaisin töihin. En ole koskaan pitänyt itseäni kotiäitityyppinä, joten en aluksi kuvitellut, että haluaisin sellaista elämää tälläkään kertaa.
Nyt takana on jo pitkä rupeama työvuosia, joten äitiysloma tuntuu hyvältä hengähdystauolta töistä ja yrityksen pyörittämisestä. Yritys on toki läsnä arjessani. Teen kotona paperihommia sunnuntaisin ja päivystän puhelimen ääressä aina tarvittaessa. Pidän tiiviisti yhteyttä työpaikalle, joten yrityksen pyörittäminen ei pääse unohtumaan. Tarvittaessa olen käynyt tekemässä myös joitakin työvuoroja.
Lisähaasteita äitiyslomalle jäämiseen on tuonut se, että kaksi yritykseni työntekijää on samaan aikaan kanssani äitiyslomalla. Tällä alalla on muutenkin vaikeaa löytää osaavaa työvoimaa, joten tuuraajien saaminen vei aikansa. Aluksi pelkäsin, pystynkö järjestämään asioita ollenkaan, kun niin moni meistä on poissa, mutta jotenkin asiat vain järjestyivät.
Vauva on ollut välillä mukana töissä, ja välillä olemme pitäneet palavereita meillä kotona. Muuten vietämme normaalia vauva-arkea ja elämme vauvan ehdoilla. Tarkoituksena on olla lapsen kanssa kotona äitiysrahakauden loppuun saakka, eli siihen asti, kunnes vauva on yhdeksän kuukautta. Sen jälkeen teen työvuoroja silloin, kun vuorotyössä oleva mieheni pystyy vahtimaan lasta. Varsinaiseen päivähoitoon vauva ei ole menossa vielä vähään aikaan, sillä voin järjestää työni sen mukaan, että lapsi voi tulla tarvittaessa vaikka mukaan töihin.”
Mehiläistarhaaja Nora Mäntysaari perusti yrityksen raskausaikana ja hoiti yrityksen asioita vielä synnytyssairaalassakin
“Perustin yritykseni Hello honeyn viime vuonna, kun odotin lastani. Olin ollut jo pitkään kiinnostunut mehiläistarhauksesta, mutta vasta nyt elämäntilanteeni oli sellainen, että pystyin keskittymään yrittäjyyteen. Ajattelin, että sen kun laitan yrityksen pystyyn ja voin helposti kasvattaa yritystoimintaa äitiysloman aikana. Aiemmin työskentelin muun muassa markkinointipäällikkönä ravintolisä- ja lääkealalla sekä ostajana maatalouden tukkukaupassa.
En tiennyt yhtään millaista vauva-aika todellisuudessa on, joten onneksi oma lapseni on ollut helppo ja tyytyväinen, ja hän on aina nukkunut pitkiä päiväunia.
Sekä yritys että vauva ovat muuttaneet elämäni kertaheitolla. Osallistuin Uudenmaan paras hunaja -kilpailuun ja olin jo synnytyssairaalassa, kun sain kuulla, että voitin kilpailun. Vauva syntyi puoli tuntia myöhemmin. Seuraavana päivänä sovin kuljetussopimuksen, vaikka olin vielä sairaalassa.
Yritys on minulle vähän kuin oma lapsi, mutta kun vauva syntyi, minun oli pakko alkaa tehdä töitä enemmän lapsen ehdoilla. Alussa aikaa oli enemmän ja pystyin hyödyntämään kaikki päiväuniajat yritystoiminnalle. Nyt vauva täyttää pian kymmenen kuukautta ja on yhä enemmän valveilla. Saan hänet onneksi helposti hoitoon muutaman kilometrin päässä asuville isovanhemmille, jos minun täytyy keskittyä täysillä yritykseen.
Minua vaivaa yrittäjille aika tyypillinen riittämättömyyden tunne: mietin paljon, olenko tarpeeksi läsnä sekä vauvalle että yritykselleni. Olen oppinut, etten voi esimerkiksi tehdä sisältöjä yritykseni verkkosivuille samalla, kun leikin lapseni kanssa.
Äitiyden ja yrittäjyyden yhdistämisestä puhutaan usein ihailevaan sävyyn. Yllätyin siksi siitä, miten haastavaa se on. Pyrin parhaillaan kasvattamaan yritystoimintaani, mikä asettaa työlle vielä omat haasteensa. En voi esimerkiksi lopettaa markkinointia ja jäädä vain lomailemaan, muuten tuotteeni ei pääse tarpeeksi esille.
Yrittäjyys on kuitenkin minulle omaa aikaa kiireisestä perhearjesta, ja mehiläisten hoito on muutenkin tavallaan meditatiivista. Olen usein yksin keskellä upeaa luontoa, ja seuranani ovat vain mehiläiset ja hunajan sekä mehiläisvahan tuoksu.”
Vauvan syntymä muuttaa koko perheen elämän. Varaudu vauva-arkeen ja turvaa vauvasi elämä jo ennen syntymää.