Talven energiakriisi voi pahimmillaan johtaa sähkönsaannin saatavuusongelmiin talvikuukausien aikana, mikä tarkoittaisi pahimmillaan sähkönjakelun suunniteltuja keskeytyksiä kiertävien sähkökatkojen muodossa. Erityisesti kaupunkialueella toimivien kivijalkakauppojen, pk-yritysten ja elintarvikeliikkeiden kannattaa varautua mahdollisiin sähkönjakelun keskeytyksiin.

Tiesitkö nämä kuusi asiaa kiertävien sähkökatkojen vaikutuksesta pk-yritysten toimintaan?

1. Yrityksiä ei voida sulkea pois alueellisesta sähkönjakelun keskeytyksestä

Yritykset ja yrittäjät eivät voi lähteä siitä oletuksesta, että yritystoiminta on rajattu täysin pois sähkökatkojen piiristä, sillä sähkönjakelun keskeytys tehtäisiin aina alueelle kerrallaan. – Näin ollen esimerkiksi kivijalkayritysten ja ruokakauppojen kannattaa varautua mahdollisiin sähkönjakelun keskeytyksiin, Pohjola Vakuutuksen yritysasiakkaiden omaisuudesta ja toiminnasta vastaava korvauspäällikkö Heikki Oksanen sanoo.

2. Sähkökatkot erityisen haastavia kaupunkialueella toimiville pk-yrityksille

Sähköpulan koittaessa varoitusaika jakeluverkkoyhtiöille sähkönkulutuksen rajoittamistarpeesta on parhaimmillaankin korkeintaan 24 tuntia. Tilanne on hankala erityisesti pk-yrityksille.

– Olemme huolissamme siitä, että pienyrityksissä ei olla varauduttu sähkönjakelun keskeytyksiin. Todennäköisimmin lyhyt keskeytys sähkönjakelussa on kuitenkin haitoiltaan ja omaisuusvahingoiltaan yksittäiselle yritykselle maltillinen. Tärkeintä tässä vaiheessa on, että sähkönjakelun keskeytyksiin on varauduttu myös pienemmissä yrityksissä, Oksanen kertoo.

3. Varautuminen auttaa hahmottamaan vaikutukset omaan liiketoimintaan

Sähköyhtiö lähettää tekstiviestin joko muutaman tunnin ennen sähkönjakelun keskeytystä tai äkillisen sähköpulan koittaessa vasta, kun katko on alkanut.

Oksasen mukaan varautuminen auttaa hahmottamaan mahdollisen sähkökatkon vaikutuksia yrityksen toimintaan. Varotoimenpiteet myös vähentävät omaisuusvahinkojen riskiä.

– Laiterikkoja voi ennaltaehkäistä tarkistamalla kiinteistön ja laitteiden ylijännitesuojaus. Sähköjen palautuessa on syytä varmistaa, että laitteet palautuvat toimintaan odotetusti. Jos sähkökatko uhkaa aiheuttaa omaisuusvahinkoa, tulisi mahdolliset vahingot pyrkiä minimoimaan, Oksanen kertoo.

4. Murtovarkauden riski voi olla kohonnut sähkökatkojen aikana

Osalle yrityksistä sähkökatko voi aiheuttaa myös kohonneen murtovarkauden riskin, mikäli hälytys- ja valvontajärjestelmät eivät ole varmistettu akuilla tai varavirtalähteiden piirissä. Sähkönjakelun keskeytyksen aiheuttama poikkeustilanne voi lisätä rikosvahinkoja.

Oksanen suosittelee kääntymään laitetoimittajan puoleen, mikäli sähkökatkon vaikutus hälytysjärjestelmän tai ovien lukituksen toimivuuteen on epäselvä.

– Olemme tunnistaneet riskin, että sähkökatko saattaa lisätä rikosvahinkoja. Yrittäjän näkökulmasta jo ilmiön tiedostaminen ja varautuminen todennäköisesti ennaltaehkäisevät rikosvahinkoja, sillä yksistään paristokäyttöinen valo saattaa pitää vorot loitolla.

5. Varaudu sähkökatkoihin konkreettisin toimin

Oksasen mukaan tiiviillä asuinalueilla ja talojen kivijaloissa toimivien yritysten kannattaa varautua sähkönjakelun keskeytyksiin mahdollisimman konkreettisesti. Toimintasuunnitelma poikkeustilanteen varalle kannattaakin selkeyttää nyt, sillä se auttaa tosipaikan tullen.

– Kannattaa miettiä esimerkiksi sitä, miten asiakkaat ohjattaisiin liikkeestä ulos turvallisesti mahdollisen sähkökatkon aikana.

Toimintasuunnitelma auttaa myös hahmottamaan mahdolliset vaikutukset yrityksen toimintaan.

– Jos yrityksessä on varauduttu sähkönjakelun keskeytykseen esimerkiksi varavirtalähteillä, pystyy moni toimija jatkamaan toimintaansa verrattain normaalisti myös sähkökatkon aikana. Kaikki varautuminen auttaa vähintäänkin minimoimaan sähkökatkon aiheuttaman riesan, Oksanen rauhoittelee.

Sattuiko vahinko? Pohjola Vakuutuksen vahinkoavusta‍ löydät ohjeet vahinkotilanteisiin sekä sinua lähellä olevat vahinkokumppanit, jotka ratkaisevat vahingon puolestasi.

Lue myös:

Voiko sähkökatkon aikana maksaa käteisellä?

Nämä laitteet rikkoutuvat herkimmin sähkökatkojen ja virtapiikkien seurauksena

Joko olet varautunut mahdollisiin sähkökatkoihin? Tarkista kotona ainakin nämä