Jonain tyynenä ja kauniina pakkaspäivänä voi olla, Suomessa tulee sähkökatkoksia. Tällainen mahdollisuus on, koska Venäjän hyökkäyssota on laukaissut kansainvälisen energiakriisin. Katkoksien riski on suurin kylminä ja tuulettomina päivinä, jolloin sähköä kuluu eniten.

Mutta miten tällaisessa tilanteessa toimii maksaminen, kun kaikki maksujärjestelmät nojaavat toimivaan sähköverkkoon?

Käteinen ei välttämättä pelasta

Suomalaiset ovat kriisitietoista kansaa. Koronapandemian vaikeimpina hetkinä hamstrattiin ruokaa ja vessapaperia, Ukrainan sota taas sai ihmiset varautumaan uhkiin muun muassa joditabletein.

Suurien käteissummien säilyttäminen on aina turvallisuusriski. Rahat ovat parhaassa tallessa pankkitilillä.

Moni ajattelee nyt, että mikäli Suomeen tulee sähkökatkos eikä digitaalinen maksuliikenne toimi, kotona kannattaa olla käteistä. Asia ei ole ihan niin yksinkertainen, sanoo OP:n maksamisesta ja käteisestä vastaava asiantuntija Katariina Säntti.

– Jos sähköt ovat poikki, eivät myöskään kauppojen kassajärjestelmät välttämättä toimi. Eli vaikka olisi varautunut nostamalla rahaa, sillä ei pysty maksamaan ainakaan kaikkialla. Käteinen ei siis välttämättä tuo sellaista taloudellista turvaa kuin ihminen ehkä ajattelee, Säntti sanoo.

Hän kannustaa miettimään tarkkaan, onko käteistä tarpeen säilöä kotivaraksi.

– Kannattaa toimia ihan niin kuin on ennenkin toiminut normaalissa arjessa. Jos ei käytä käteistä, ei sen nostamiseen mahdollisten sähkökatkojenkaan varalle ole mitään erityistä syytä. Suurien käteissummien säilyttäminen on aina turvallisuusriski. Rahat ovat parhaassa tallessa pankkitilillä.

Pankkien järjestelmät ovat varmoja

Jos Suomessa otetaan käyttöön sähkökatkoja, ne ovat hallittuja ja lyhytaikaisia, maksimissaan muutamien tuntien mittaisia.
Noiden katkojen ulkopuolella kaupassa voi maksaa sekä sähköisesti että käteisellä kuten ennenkin.

– Laki velvoittaa pankit varautumaan poikkeustilanteisiin, ja näin me teemme myös OP:ssa. Pankkipalvelut on suunniteltu toimintavarmoiksi eli ne toimivat poikkeusoloissa varajärjestelmien avulla. Järjestelmiä testataan ja kehitetään jatkuvasti, ja poikkeustilanteita harjoitellaan.

Kun maksaa laskuja verkkopankissa, maksettaessa ilmoitetaan eräpäivä, jona maksu lähtee tililtä.

Sähkökatkoja ei välttämättä tule, ja jos tuleekin, kysymys on mitä suurimmalla todennäköisyydellä lyhytaikaisesta haitasta.

Mitä jos sähkökatko tulee juuri eräpäivänä, maksun suorittamisen aikana?
Säntti sanoo, että tällaisessakaan tilanteessa ei ole syytä huoleen.

– Jos lasku on maksettu ja sähkökatko osuu samalle päivälle, me pankissa hoidamme asian niin, että maksu käsitellään eräpäivänä ja maksu menee perille.

Ihmisillä on tarve varautua

Sähkökatkoja ei välttämättä tule, ja jos tuleekin, kysymys on mitä suurimmalla todennäköisyydellä lyhytaikaisesta haitasta. Arkiset maksamiseen liittyvät asiat kannattaa hoitaa normaalisti sen jälkeen, kun sähkökatko on ohi.

Käteisautomaattiyritys Noston tuhannen vastaajan kyselyn mukaan joka kolmannella suomalaisella on keskimäärin 513 euroa käteiskotivaraa. Suomen Pankki pitää summaa tarpeettoman suurena.

Säntin mukaan ihmiset reagoivat kriiseihin eri tavoin, mikä on luonnollista.

– Luotto käteiseen on todella vahva Suomessa. Se on ainoa käytössä oleva ei-digitaalinen maksutapa, ja se on konkreettisesti siinä kädessä. Mutta tässä tilanteessa sitä ei ole mitään tarvetta hamstrata. Itse en ole varautunut käteiskotivaralla.

Mitä tehdä, jos kortti ei toimi? Kun OP:n kortti ei toimi, voit useimmiten ratkaista ongelman itse. Lue ohjeet.

Lue myös:

Ei tarvitse kantaa pankkikorttia mukana – näin otat mobiilimaksun käyttöön

Credit vai debit? Näissä tilanteissa kannattaa aina maksaa luotolla

Maksuttomia vakuutuksia ja korotonta maksuaikaa - Listasimme luottokortin ominaisuudet, joita et ehkä vielä tiennyt

Maksoitko rahat väärälle tilille? Toimi näin