Ukrainan sota ja sen tuoma epävarmuus askarruttavat monia, ja pieni osa pankin asiakkaista on nostanut tavallista isompia käteisnostoja.

Onko käteisen nosto tässä tilanteessa tarpeellista? OP:n maksamisesta ja käteisestä vastaava Katariina Säntti kertoo, miten nykyisessä tilanteessa kannattaa toimia. 

Kannattaako nyt nostaa pankista rahaa varmuuden vuoksi? 

Käteistä kannattaa nostaa sellainen määrä, jota normaalistikin käyttää omassa arjessaan. Suurien käteismäärien säilyttäminen ei ole koskaan suositeltavaa. Suuret käteismäärät ovat alttiita väärinkäytöksille, eli niiden joutuminen ryöstön kohteeksi on todellinen riski. Suurien käteissummien säilyttämiseen esimerkiksi kotona liittyy aina myös turvallisuusuhkia, kuten tulipalo, jotka kannattaa ottaa huomioon. 

Rahat ovat parhaassa tallessa pankissa tilillä, sillä tilillä olevat varat kuuluvat talletussuojan piiriin. Talletussuoja tarkoittaa sitä, että se turvaa tallettajan tilillä olevia varoja, jos talletuspankki ajautuu pysyvästi maksukyvyttömäksi.

Kuinka paljon käteistä kannattaa kerrallaan olla? 

Jokaisella on yksilöllinen tarve käteiselle. Yhä useampi meistä maksaa arjen ostokset kokonaan esimerkiksi kortilla, jolloin tarvetta käteiselle ei ole lainkaan. Toiset taas haluavat maksaa kaikki arjen ostokset käteisellä, jolloin käteistä on aina lompakossa.

Niille, jotka käyttävät käteistä päivittäin, sopiva summa käteistä on noin viikon tarve. Ne, jotka käyttävät käteistä vähemmän, eivät välttämättä tarvitse varautua käteiseen lainkaan. 

Jos nostan nyt suuren summan rahaa pankista, voiko sen helposti palauttaa tilille, jos maailman tilanne tasaantuu? 

Suuren summan nostamista käteisellä kannattaa aina harkita tarkkaan. Suuren käteissumman turvallinen säilyttäminen ja kuljettaminen kannattaa suunnitella huolellisesti ja selvittää muun muassa se, korvaako vakuutusyhtiö menetetyn käteisen, jos se esimerkiksi palaa tai se varastetaan.  

Käteisen voi aina tallettaa tilille esimerkiksi talletusautomaateilla. Tallettamiseen liittyvä suuren käteissumman kuljettaminen kannattaa antaa arvokuljettajien vastuulle, sekä keskustella arvokuljetuksiin liittyvät järjestelyt vakuutusyhtiön kanssa etukäteen. 

Ukrainan sota huolestuttaa minua. Voiko käydä niin, etten saa pankista rahojani käyttööni, jos sota laajenee tai pitkittyy? 

Pankeilla on lainmukainen velvollisuus varautua erinäisiin yhteiskuntaan kohdistuviin poikkeaviin tilanteisiin, ja niin myös OP:lla on tehty. Varautumista ylläpidetään jatkuvasti. 

Jos Ukrainan sota laajenisi, miten silloin pankit toimisivat Suomessa, tai saisiko omia varoja käytettyä ulkomailta käsin? 

Pankeilla on velvollisuus varautua erinäisiin poikkeaviin tilanteisiin. OP:lla on erittäin laaja ja kattava käteisen verkosto. OP:n asiakkaat voivat nostaa käteistä yli 4000 paikasta automaateilta, kauppojen kassoilta ja Osuuspankkien konttoreista. 

OP:n Visa ja Mastercard kortit toimivat lähes joka maailman kolkassa. Myös verkkopankki toimii lähes mistä päin maailmaa tahansa.  

Miten Ukrainan sota vaikuttaa pankki- ja vakuutuspalveluihin? Lue vastaukset useimmin kysyttyihin kysymyksiin.

Lue myös:

Äh, kortti ei toimi kassalla – mikä avuksi?

Vältä huijareiden ansat – käytä verkkopankkia pankin omalla puhelinsovelluksella