Moni on kokenut tilanteen, jossa pankkikortti ei toimikaan kaupan kassalla, ja takana on pitkä jono malttamattomia asiakkaita. Ikävän tilanteen välttäminen on kuitenkin mahdollista yksinkertaisella keinolla.

–  Ongelmien välttämiseksi on hyvä, jos mukana on useampi kortti, kertoo korttien asiakaskokemuksesta vastaava Jenni Savolainen OP:stä.

Hänen mukaansa tyypillinen syy pankkikortin toimintaongelmaan on se, että kortin turvaraja ylittyy. Turvarajalla voi määritellä itse, kuinka paljon rahaa voi käyttää kaupan kassalla tai verkko-ostoissa yhden vuorokauden aikana.

– Usein ihmiset unohtavat, että päivän turvaraja onkin tullut täyteen. Toinen tyypillinen syy voi olla, että luottoraja on tullut vastaan. Jos kortti on yhdistelmäkortti eli siinä on sekä luotto- että pankkikortti, niin silloin kannattaa kassalla käyttää sitä toista puolta. Luottorajaan voi myös hakea korotusta.

Kolmas syy korttiongelmiin on yksinkertaisesti se, että tililtä vaan loppuu rahat. Tilanteeseen voi johtaa esimerkiksi se, että asiakkaalla on kaksi tiliä, joista hän siirtää korttitilille liian vähän rahaa.

– Suosittelen mieluummin turvarajan käyttöä, koska sen voi nopeasti muuttaa OP-mobiilissa vaikkapa kaupan kassalla, sanoo Savolainen.

OP-mobiilissa voi ottaa käyttöön reaaliaikaiset push-ilmoitukset, jotka kertovat esimerkiksi, miksi kortti ei toimi. Tällöin asian voi ratkaista itse sen sijaan, että soittaa pankin palvelunumeroon. Ilmoitukset toimivat myös ulkomailla.

Voit maksaa myös puhelimella

Joskus voi myös käydä niin, että itse kortti on vioittunut. Näissä tilanteissa Apple Pay tai Google Pay pelastavat eli ne kannattaa ottaa käyttöön joko puhelimeen tai älykelloon.

Pankkiautomaatilla ongelmia tulee enää harvemmin. Yleensä automaatilla olevat ongelmat aiheutuvat siitä, että tunnusluku unohtuu, ja kortti menee jumiin. Silloin ainoa vaihtoehto on ottaa yhteys asiakaspalveluun.

– Pankkiautomaatilla tunnusluvun näppäily kannattaa edelleen suojata, koska luku ei kuulu olla kenenkään muun kuin kortin omistajan tiedossa.

Savolaisen mukaan luottokortti toimii hyvin myös verkkokaupassa.

–  Parasta on maksaa luotolla, koska se antaa monenlaista suojaa. Jos tuote ei tule perille tai tulee rikkinäisenä, luottokorttiyhtiöltä voi hakea rahat takaisin. Verkossa tehtävät korttimaksut pitää myös pääsääntöisesti vahvistaa pankkitunnuksilla, eli riski kortin väärinkäyttöön on pieni ja tällöinkin luottoyhtiöltä voi hakea korvausta.

Matkoilla pankkikortin kanssa voi tulla ongelmia. Siksi myös matkoilla on hyvä olla useampi kuin yksi maksuväline.

–  Myös matkat kannattaa aina maksaa luottokortilla, koska silloin on mahdollista saada korvausta, jos tulee ongelmia. Ulkomailla helpoin ja edullisin tapa on maksaa suoraan kortilla. Se onnistuu kaikilla OP:n korteilla ja niillä voi myös nostaa paikallista valuuttaa automaateista. Automaattinostoista tulee pieni lisäkustannus, mutta se tulee yleensä halvemmaksi kuin valuutan vaihtaminen rahanvaihtopisteissä.

Helpota arkeasi ja ota käyttöön maksuominaisuus älylaitteellasi. Kun käytät maksamiseen älypuhelintasi tai kelloasi, maksaminen ei edellytä fyysistä korttia.  Voit maksaa ostoksesi, vaikka lompakkosi olisi unohtunut kotiin tai korttisi ei olisi lähettyvillä. Lue lisää.

Lue myös:

Credit vai debit? Näissä tilanteissa kannattaa aina maksaa luotolla

Maksoitko rahat väärälle tilille? Toimi näin