Rahaliikenne on houkutellut nettiin myös ammattirikolliset. OP Ryhmä varoittaa lähes kuukausittain uusista huijausviesteistä tai hakukonehuijauksista, jotka pyrkivät ohjaamaan uhrin verkkopankiksi tekeytyvälle sivulle. 

Netin sudenkuopat voi kiertää käyttämällä pankin omaa älypuhelimeen ladattavaa sovellusta. OP:lla asioidessa se tarkoittaa, että tietokoneen tai puhelimen verkkoselaimen asemesta avaakin puhelimesta OP-mobiili- tai OP-yritysmobiilisovelluksen.

Mikä on selain tai sovellus?

Jos sovellukset ja selaimet kuulostavat vaikeilta, ei huolta. Verkkoselaimella tarkoitetaan sitä palvelua, kuten Chromea, Firefoxia, Operaa tai Edgeä, jonka kautta mennään nettiin ja op.fi-palveluun. Tämä on se perinteinen verkkopankki, jota käytetään pääasiassa tietokoneella. 

Sovellus, eli OP:n tapauksessa OP-mobiili tai OP-yritysmobiili, yhdistää älypuhelimen tai tabletin suoraan pankkiin. Se on oma ja itsenäinen ohjelmansa, ja sillä on muiden sovellusten tavoin kuvake puhelimen tai tabletin kotinäkymässä. 

Sovellus on helppo hankkia omaan älypuhelimeen. Se ladataan puhelimessa olevasta Apple Store- tai Google Play -sovelluskaupasta. Muualta ei sitä voi – eikä pidä yrittääkään – ladata. 

Ovatko OP-mobiili ja OP-yritysmobiili turvallisia?

Pankkisovellusten käyttö on yleensä sangen turvallista. Mobiilipankin tietoturva perustuu siihen, ettei se ole nettisivu muiden joukossa, vaan oma ohjelmansa. OP:n mobiilisovellukset ovat OP:n valmistamia, hallinnoimia ja julkaisemia. Niiden murtaminen ei onnistu tavalliselta verkkorikolliselta. 

Lisäksi mobiilipankin tietoturvavaatimukset ovat poikkeuksellisen korkeat. 

– Testaamme palveluidemme tietoturvallisuutta jatkuvasti, tietoturva-asiantuntija Johanna Kinnari OP:lta kertoo.

Älypuhelimen pankkisovelluksessa asiakkaan tiedot ovat vahvasti salattuja. Ulkopuolinen ei pysty pääsemään niihin käsiksi tai käyttämään tietoja väärin. Sovelluksessa käytettävien turvallisuusominaisuuksien ansiosta vieraan henkilön on vaikeaa päästä mobiilipankkiin vaikka laite katoaisi tai se varastettaisiin.

Tärkein ohje: älä anna tunnuksiasi kenellekään

Merkittävimmät tietoturvariskit liittyvät tunnusten kalasteluun. Rikolliset keskittyvät asiakkaiden huijaamiseen, koska se on helpoin tapa saada rahaa.

Paras tapa välttyä huijauksilta on terve epäilys. Epämääräisiin viesteihin ei pidä reagoida eikä ikinä pidä antaa omia salasanoja tai pankkitunnuksia kenellekään. Huijausyrityksistä kannattaa ilmoittaa omalle osuuspankille ja poliisille.

Oletko jo kokeillut OP:n mobiilipalveluita? Mobiilipankin käyttö tekee pankkiasioinnista helpompaa. Lue lisää.

Lue myös:

5 helppoa tapaa maksaa lasku OP-mobiilissa

Näin pääset helpoimmalla raha-asioiden hoidossa - OP-mobiilin kätevimmät ominaisuudet

Paras laite pankkiasiointiin ikäihmiselle?