Tietotekniikkakouluttaja Jouni Ahosella on vuosikymmenen kokemus eläkeläisten opastamisesta digitaalisten palveluiden pariin. Tässä hänen arvionsa eri laitevaihtoehtojen soveltuvuudesta pankkiasiointiin.

Pöytäkone

Jos haluaa lähiopastusta laitteen käyttöön – ja varsinkin alussa moni haluaa – pöytäkone on hankala tapaus. Koska sitä ei voi napata kainaloon, on opastajan tultava koneen luo. Hyvä puoli on suuri näyttö, jolta tekstin ja numeroiden lukeminen ei tuota ongelmia. Isolla fyysisellä näppäimistöllä numerosarjojen kirjoittaminenkin käy kätevästi. Jos virhelyönnit kuitenkin pelottavat, voi lisälaitteeksi hankkia viivakoodinlukijan. Ellei lähipiiristä löydy IT-osaajaa, joka pääsee tarvittaessa avuksi, on pöytäkone vaihtoehdoista viimeinen.

Älypuhelin

Aloittelijalle älypuhelimella kirjoittaminen on hyvin hankalaa. Lyöntivirheitä tulee, ja paljon. Pikkuriikkisten kirjainten ja numeroiden lukeminen saattaa vaatia ankaraa siristelyä.

Pienestä kosketusnäytöstä johtuvat ongelmat ovat voitettavissa pankin mobiilisovelluksen avulla. OP-mobiilissa viivakoodia vilautetaan kännykän kameralle, minkä jälkeen vain tarkistetaan ja hyväksytään maksu. Jos viivakoodia ei ole, täytyy näpytellä. Halvimmat älypuhelinmallit tahtovat olla hitaita, mutta keskihintaisella laitteella homma sujuu.

Tabletti

Pankkiasiointia helpottavan mobiilisovelluksen voi ladata tablettiin siinä missä älypuhelimeenkin. Tabletilla kirjoittaminen ja lukeminen onnistuu huomattavasti helpommin, koska sen näyttö on isompi. Mukana kuljettamiseen tabletti on kätevän kokoinen läppäriin eli kannettavaan tietokoneeseen verrattuna.

Jos kosketusnäytön kanssa ei tule sinuiksi, voi tablettiin liittää ulkoisen perinteisemmän näppäimistön. Jotta laite toimisi myös mökillä, on syytä valita malli, johon käy SIM-kortti. Halvimmassa hintaluokassa tabletti on hinta-laatusuhteeltaan ykkösvaihtoehto.

Läppäri

Fyysiseen näppäimistöön saa hyvän sormituntuman, jolloin kirjoittaminen sujuu tottumattomaltakin. Näytön koon tulisi olla vähintään 14 tuumaa, mieluummin 15.

Aloittelijan kannattaa hankkia laite, jossa on yleinen Windows-käyttöjärjestelmä. Sellaisen käyttöön on helpompi saada opastusta kuin Chromebook-läppäriin. Jälkimmäinen järjestelmä löytyy monesti halvimmista malleista.

Keskihintainen Windows-läppäri on yleensä varma ja riittävän nopea valinta. Nettiyhteyden saaminen vaatii reitittimen ja piuhojen asennusta. SIM-kortilliset mallit ovat tuntuvasti kalliimpia.

Onko käytössäsi Osuuspankin verkkopalvelutunnukset, mutta et ole niitä vielä hyödyntänyt? Olemme koonneet avuksesi aloittelijan oppaan digitaalisten palveluidemme käytöstä.

Lue myös:

Älypuhelimen salaiset kikat – tiesitkö näitä?

Vinkit salasanan luomiseen ja sen oikeaoppiseen säilyttämiseen