Ennakkovero, arvonlisävero, YEL-maksut, yritystoiminnan vakuutukset, tilavuokrat, sähkö- ja puhelinlaskut.

Yrittäjän arki voi tuntua joskus lähinnä laskujen maksamiselta ja pahimmillaan edessä voi olla tilanne, ettei pankkitilin saldo riitä yritystoiminnan pakollisten menojen jälkeen edes omaan palkkaan. Se taas hankaloittaa henkilökohtaisten laskujen tai lainojen maksamista.

Mikä sitten neuvoksi? Olisiko viisainta jättää laskut odottamaan parempia päiviä vai siirtäisikö sittenkin rahaa tililtä toiselle?

OP Lounaismaan yrityspankin asiakkuuspäällikkö Päivi Lehtilän ohje on selkeä. Yrityksen laskut ajavat aina muiden edelle.

– Jos maksaa yksityishenkilönä laskuja myöhässä, siitä ei heti seuraa merkittävää haittaa. Yritysten kohdalla pienetkin viiveet vaikuttavat negatiivisesti. Ne tuovat mainetahran, joka voi vaikuttaa nopeasti myös asiakassuhteisiin ja liiketoimintaan. Toiminimellä toimivan yrittäjän kohdalla haitat ulottuvat myös hänen henkilökohtaiseen luottokelpoisuuteen.

Toiminimiyrittäjän pitää muistaa, että yrityksen tilillä olevat rahat ovat omia ja vapaasti käytettävissä vasta sitten, kun kaikki ennakko- ja arvonlisäverot sekä muut velvoitteet on hoidettu.

Suunnittele ja ennakoi

Myös oma ja yrityksen rahaliikenne kannattaa pitää tiukasti erillään toisistaan, vaikka eurojen siirtely tililtä toiselle ja kulloisenkin tarpeen mukaan tuntuisi vaivattomalta vaihtoehdolta. Lopputuloksena voi kuitenkin pidemmässä juoksussa olla kirjanpito- ja verosotku, joka asettaa vaakalaudalle koko yritystoiminnan.

– Toiminimiyrittäjän pitää muistaa, että yrityksen tilillä olevat rahat ovat omia ja vapaasti käytettävissä vasta sitten, kun kaikki ennakko- ja arvonlisäverot sekä muut velvoitteet on hoidettu. Maksuja voi tiukan paikan tullen siirtää eteenpäin, mutta silloin on hyvä muistaa, että maksettava summa on aikanaan entistä isompi. Ja silloinkin tilillä pitää olla riittävästi rahaa.

Lehtilä painottaakin, että yrittäjän taloudenpidon avainsanoja ovat suunnitelmallisuus ja täsmällisyys. Pakolliset kuukausimenot pitää laskea mahdollisimman tarkasti etukäteen. Samalla on arvioitava, minkä verran yrityksellä tulisi olla myyntiä, jotta siitä saa myös oman toimeentulon.

Toiminimiyrittäjä ei nosta yrityksestä palkkaa, vaan ottaa käyttöönsä yrityksen varoja yksityisotoilla. Satunnaisten tilisiirtojen sijaan se on kuitenkin viisainta hoitaa esimerkiksi kuukausittain maksuun menevällä vakiosummalla verkkopankissa.

– Jos saldo on kuukaudesta toiseen lähellä nollaa tai käväisee pakkasella, kannattaa päivittää liiketoimintasuunnitelmaa ja selvittää, mikä liiketoiminnassa ja kulurakenteessa on pielessä. Tappiollisia asiakkuuksia tai liiketoimintaa ei kannata sellaisenaan jatkaa, Lehtilä muistuttaa. 

Jos saldo on kuukaudesta toiseen lähellä nollaa tai käväisee pakkasella, kannattaa päivittää liiketoimintasuunnitelmaa ja selvittää, mikä liiketoiminnassa ja kulurakenteessa on pielessä. Tappiollisia asiakkuuksia tai liiketoimintaa ei kannata sellaisenaan jatkaa.

Tilinpäätös on tärkeä dokumentti

Toiminimiyrittäjältä ei vaadita varsinaista tilinpäätöstä. Lehtilän mukaan sellainen kannattaa kuitenkin aina tehdä, sillä tilinpäätöksen tase ja tuloslaskelma kuvaavat liiketoiminnan tulosta tilikauden aikana ja kertovat yrityksen taloudellisesta tilanteesta.

– Siitä on hyötyä yrittäjälle itselleen, mutta myös rahoittajille, viranomaisille, liikekumppaneille ja muille sidosryhmille. Se on tavallaan kuin isännöitsijäntodistus, Lehtilä tiivistää.

Tositteet on säilytettävä 6 vuotta ja tilinpäätös 10 vuotta. Tilinpäätöstä ei kuitenkaan tarvitse toimittaa kaupparekisteriin eikä sen rakenteessa edellytetä kaksinkertaista kirjanpitoa.

Osakeyhtiötä kevyemmät velvoitteet voivat houkuttaa tekemään paperityöt itse, mutta Lehtilän mielestä säästö osuu silloin väärään paikkaan.

– Verotukseen tulee usein muutoksia, joista kirjanpitoalan ammattilaiset ovat parhaiten selvillä. He katsovat yrityksen tilannetta ulkopuolisen silmin, käyvät tilit ja tositteet tarkasti läpi ja tuntevat vähennyksiin ja poistoihin liittyvät menettelyt.

Toiminimiyrittäjän muistilista

  • Pidä yrityksen raha-asiat ja omat henkilökohtaiset kulusi tiukasti erillään toisistaan. Hoida yrityksen tililtä pelkästään yritystoimintaan liittyviä menoja. Säilytä tositteet kirjanpitoa ja tilinpäätöstä varten. Käytä apuna op.fi tai OP-yritysmobiili -palveluita.
  • Ennakoi yrityksesi tulot ja menot mahdollisimman pitkälle eteenpäin. Määrittele itsellesi riittävä tulotaso ja tee tilisiirrot säännöllisesti ja tasaerin verkkopankissa.
  • Muista, että yrityksesi tilillä olevat rahat ovat täysimääräisesti käytettävissä vasta sitten, kun kaikki verot, eläke- ja vakuutusmaksut sekä muut juoksevat kulut on hoidettu.
  • Pyri maksamaan yrityksesi laskut aina ajoissa. Hitaan ja huonon maksajan maine leviää helposti. Toiminimen maksurästeistä jää merkintä myös yrittäjän omiin luottotietoihin.
  • Ota käyttöön e-laskutus op.fi -palvelussa. Palvelussa on kätevä saapuneiden suoritusten automaattinen täsmäytys ja sieltä voi ladata myös tarvittavan kirjanpitoaineiston.
  • Pidä ennakkovero ja yrittäjän eläkemaksu ajan tasalla. Näin vältyt turhilta lisämenoilta.
  • Käytä kirjanpidossa alan ammattilaisten apua. Huolella tehty tilinpäätös on yrityksesi käyntikortti ja tärkeä ohjenuora liiketoiminnan kehittämisessä. Asiansa osaava kirjanpitäjä on myös tärkeä sparraaja. Tilinpäätöksessä tarvittavat materiaalit saa kätevästi op.fi -palvelusta.
Toiminimiyrittäjänä saat monipuoliset palvelut niin verkossa, mobiilissa kuin omassa osuuspankissakin. Tutustu toiminimiyrittäjän palveluihimme.