Syntyperäiset maaninkalaiset Marja-Leena Hoffrén ja Mika Hoffrén tapasivat toisensa jo yläasteella. Yhteistä taivalta 47-vuotiailla on siis takana 32 vuotta.

Pitkän parisuhteen lisäksi Hoffrénit ovat nykyään myös yhteisen yrityksen omistajia. Marja-Leena tuli mukaan Mikan omistamaan rautatavarakauppaan kahdeksan vuotta sitten, oltuaan ensin muualla töissä.

– Ei siinä sen kummempia keskusteluita käyty. Päätös tulla mukaan tuntui luonnolliselta, olihan yritys jo todella tuttu, hän kertoo.

Rauta-Sport Hoffrén myy Maaningan keskustassa paikallisille ja lukuisille kesävieraille rauta- ja urheiluvälineitä sekä maatalous- ja puutavaraa. Mika osti 60-luvulta saakka toiminnassa olleen myymälän isältään vuonna 1997.

Alun perin liike keskittyi lähinnä maataloustavaraan, mutta nykyinen omistajapariskunta on tietoisesti laajentanut valikoimaa. Monipuolisuus ja ammattitaitoinen asiakaspalvelu ovat myös tärkeitä myyntivaltteja pienellä paikkakunnalla.

– Olemme oikeastaan kehittäneet toimintaa yksinkertaisesti sen mukaan, mikä meitä kiinnostaa, Mika toteaa.

Selvä tonttijako

Kaupassa Hoffréneilla on selkeästi omat vastuualueet: Mika hoitaa rautapuolen, Marja-Leena keskittyy urheiluvälineisiin ja viime vuosina yhä enemmän myös puutarhatuotteisiin.

– Kaikki sujuu hyvin, kunhan ei mene toisen alueelle sähläämään, Mika heittää.

Monen vuoden kokemuksella pariskunta myös tietää, miten pitää sekä työ- että parisuhde kunnossa.

– Töissä ei puhuta kotiasioista eikä kotona työasioista, Mika summaa.

Välillä säännöstä tosin lipsutaan.

– Jos on oikein kiire tai stressaava aika kaupalla, kyllähän se saattaa tulla kotonakin puheeksi, Marja-Leena myöntää.

Ja kiirettä riittää. Rauta-Sport Hoffrénin kovin sesonki on huhtikuusta lokakuuhun, mutta myös talvella ostetaan paljon suksia ja muita talviurheiluvälineitä.

Kyseessä on perheyritys sanan vahvimmassa muodossa. Kesäapuna kaupalla toimivat pariskunnan kaksi aikuista poikaa, jotka opiskelevat talvet muualla.

– Vietämme siis perheenä todella paljon aikaa yhdessä, mutta meillä ei ole juuri ollenkaan yhteistä vapaa-aikaa, Hoffrénit hymähtävät.

Tulevaisuudessa yritys siirtyy mahdollisesti perheessä taas uudelle sukupolvelle – pojista ainakin toinen on ilmaissut kiinnostusta kaupan omistajana jatkamista kohtaan.

– Mutta hän jatkaa vain jos sitä itse haluaa, Marja-Leena painottaa.

Yrittäjaparin tärkeimmät sopimukset

Naimissa olevan yrittäjäpariskunnan kannattaa varautua myös ikäviin yllätyksiin, kuten avioeroon tai kuolemaan. Yritystoiminnan sulava jatkuminen tulisi varmistaa sopimuksilla, joista tärkeimmät ovat osakassopimus, avioehtosopimus ja testamentti.

Yrityksen omistuksen jakautumisesta voi sopia avioehdossa, jossa voi määrätä poikkeuksia avioparin avio-oikeuteen toistensa omaisuuteen.

Jos yritystoiminnan jatkumisesta ei ole sovittu esimerkiksi avioehdossa, yrittäjän entisellä puolisolla on erossa oikeus osaansa yrityksestä. Käytännössä pariskunnan toisen osapuolen on usein ostettava toisen osapuolen osuus yrityksestä. Vielä riitaisammaksi tilanne saattaa yltyä, jos molemmat haluaisivat jatkaa yrityksessä.

Erittäin tärkeä dokumentti odottamattomissa tilanteissa on osakassopimus, joka määrittää osakkaiden keskinäisiä suhteita ja suhteita yhtiöön. Sopimukseen on hyvä kirjata, mitä avioehdossa ja testamentissa on todettava yrityksen osakkeista avioliiton päätyttyä.

Yhteisessa yrityksessä mukana olevien aviopuolisoiden kannattaa myös tehdä testamentti. Testamentilla määrätään henkilön omaisuuden siirtymisestä tämän kuoleman jälkeen ja sillä voi varmistaa, ettei yrityksen omistus hajaannu.

Tutustu OPn tarjoamiin yrittäjän palveluihin.