Yrityslahjoihin erikoistunut High Peak Finland on kehittänyt verkkotoimintaansa neljän viime vuoden aikana uuteen suuntaan. Yksi asiakkuus johti toiseen, ja lopulta yritys voitti rallin MM-kilpailujen fanituotemyynnin itselleen. Tämä sopimus on arvoltaan noin kymmenen miljoonaa euroa seuraavan viiden vuoden aikana.

Kuinka yritys onnistui tässä? High Peakin verkkoliiketoimintojen vetäjä Mika Tolonen arvioi, että taustalla on ennen kaikkea hyvä pohjatyö. Urheilukilpailujen fanituotemyynti tuli osaksi yrityksen palveluja vuonna 2015. Tuolloin se alkoi hoitaa Red Bull Finlandin järjestämien kilpailujen tuotemyyntiä. Tolonen kertoo, mitkä tekijät vaikuttivat kumppanuuteen.

– Verkostomme olivat yksi tekijä. Niiden kautta Red Bullin edustajat osasivat tulla puheillemme. Toisena syynä oli brändi ja Salomonin käyttäminen osana Red Bullia. Yhdessä vaiheessa meillä oli Red Bullin alamäkiluisteluun brändättyjä tuotteita, jotka oli tehty Salomonin tuotteiden pohjalle.

Seuraavana vuonna yritys laajensi toimintaansa Neste Rallin fanituotteisiin, ja vuonna 2017 se otti hoitaakseen AKK-Motorsport ry:n alaisten lajien fanituotteiden myynnin. Tänä vuonna yritys alkoi pyörittää rallin MM-kisojen WRC:n tuotekauppaa.

Rallikisoja Monte Carlossa, Birminghamissa ja Jyväskylässä

Pääosin High Peakin asiakkaat ovat suomalaisia yrityksiä. Niillä saattaa kuitenkin olla toimipisteitä esimerkiksi Kööpenhaminassa, New Yorkissa tai Pariisissa. Tuotetilauksia on siis tavallaan tullut ulkomailta asti.

WRC-verkkokauppa tarkoitti kuitenkin selvää loikkaa kansainväliseen kauppaan. Sen merkitys on Tolosen mukaan suuri.

– Se vie suomalaista osaamista maailmalle. On sitten kyse projektinhallinnasta, suunnitteluosaamisesta tai oikeiden ratkaisujen löytämisestä.

Sillä on myös työllistävä vaikutus.

Entä kuinka High Peak päätyi WRC:n tuotemyynnin kilpailutukseen?

Yritys oli Tolosen mukaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Jyväskylän rallien tuotemyynti onnistui hyvin, ja se kiinnitti paikalla olleen WRC:n toiminnassa mukana olevan henkilön huomion. Hän kehotti yritystä osallistumaan kilpailutukseen. Ja niin High Peak teki. Vuonna 2016 se aloitti neuvottelut ja voitti kisan.

Jo nyt vaikuttaa siltä, että se on tuonut yritykselle uudenlaista kansainvälistä näkyvyyttä.

– On jo nähtävissä, että osaamisemme taso ja tekemisen tyylimme on huomattu maailmalla. Meitä lähestytään tänä päivänä paljon ulkomaisista yrityksistä ja tapahtumien järjestäjätahoilta.

Myös uusia yhteistyökumppanuuksia on vireillä. Nyt kun kotimaan malli on toimiva, on konseptia mahdollista monistaa myös ulkomailla.

Entistä sujuvampi verkkokauppa

Vuonna 1998 perustettu High Peak sai alkunsa yrityslahjojen myynnistä. Vuonna 2009 se avasi oman verkkokaupan. Samoihin aikoihin se myös kehitti asiakkailleen helposti räätälöitävän verkkokauppapohjan. Ajatus siitä lähti asiakkaiden henkilökunnan toiveesta.

– Rakensimme verkkokauppa-alustan, jonka avulla pystymme puolessa tunnissa perustamaan ja brändäämään verkkokaupan asiakasyrityksen näköiseksi. Niitä on nyt reilu 200. Ne ovat asiakasyrityksen näköisiä, mutta kaikissa on pääsääntöisesti sama valikoima. Liikuntaan, työhyvinvointiin ja hyvään elämään liittyviä brändejä on reilu 20.

Myynnissä on esimerkiksi Suunnon kelloja tai Salomonin vaatteita, jotka on kustomoitu asiakasyritysten brändin näköisiksi. Toimintavuosien aikana myös yrityksen kassajärjestelmä on saanut päivitystä.

Painavista kassakoneista tabletteihin

Ennen High Peak lainasi esimerkiksi Jyväskylän ralliosuuksille 20 kiloa painavia kassakoneita, joita he kuljettivat ympäri pikkuteitä. Verkkokaupan ja tapahtumamyynnin yhdistäminen loi kuitenkin ongelman, joka vaati ratkaisua.

– Helposti kävi niin, että myimme verkkokaupassa kaikki tuotteet loppuun, jotka fyysisesti olivat Neste Rallin tapahtumamyyntipisteessä. Myimme hyvin monta tuotetta miinussaldolle, Tolonen kertoo.

Viime syksynä hän kuuli Shopify-verkkokauppa-alustan kautta palvelusta, joka toi ratkaisun myynnin reaaliaikaiseen seurantaan. iPadiin yhdistettävät kassatarvikkeet mahdollistivat myös lähi- ja korttimaksujen vastaanoton missä vain. Pienikokoista padia oli myös helpompi kuljettaa kuin painavia kassakoneita.

Tämä on Tolosen mukaan tuonut toimintaan uutta ketteryyttä, josta on ollut hyötyä myös ulkomailla. Monte Carlossa laitteet pääsivät käyttöön ensimmäistä kertaa.

– Ennen kaikkea ripeä ja viiveetön yhteistyö maksupäätteiden kanssa nopeutti kassapisteiden toimintaa ruuhkien ollessa suurimmillaan.

OP Kassa on ketterä kassajärjestelmä, jolla myyt missä vain. Tutustu palveluun.