Kun italialais-suomalainen Sami Albertin valmistui politiikan tutkimuksen opinnoista, Italian taloustilanne oli huono. Töitä ei ollut näkyvissä.

– Aloin pohtia yritystoimintaa, joka liittyisi jollain tapaa suomalaisiin juuriini. Suomessa on paljon tuotteita, joita ei tunneta Italiassa, Albertin kertoo.

Hänen äitinsä on suomalainen, ja hänellä on yhä sukulaisia Suomessa. Tämä yhteys suomalaiseen kulttuuriin loi pohjan yritysidealle. Albertin hakeutui keväällä Italiassa avoimille yrittäjyyskursseille ja kuuli Euroopan komission rahoittamasta uusien eurooppalaisten yrittäjien vaihto-ohjelmasta.

Sen kautta uudet yrittäjät tai yrittäjäksi haluavat voivat hakea vaihtoon toiseen ohjelmaan kuuluvaan EU-maahan. Kohdemaassa he pääsevät perehtymään jo pidemmälle edenneen yrityksen toimintaan. Kokeneempi yrittäjä toimii eräänlaisena opastavana mentorina. Ohjelman kautta voi myös ilmoittautua mentoriyritykseksi.

Vaihtoon lähtijä saa ohjelman kautta kohdemaan kustannustason perusteella myönnettävän apurahan. Vastaanottava yritys ei maksa palkkaa.

Hakuprosessin aikana Albertin laati muun muassa liiketoimintasuunnitelman. Kun hän sai hyväksynnän ohjelmaan, hän alkoi etsiä vaihtopaikkaa Suomesta.

– Haluan perustaa oman suomalaisen baarin kotikaupunkiini Padovaan. Siellä tulee olemaan suomalaisten tuotteiden lisäksi sauna. Ajattelin, että vaihdon avulla voisin saada lisää tietoa yritysideani tueksi. Mikä olisi parempi tapa kuin suora yhteys Suomeen?

Hän oli yhteydessä useisiin yrityksiin. Sitten tärppäsi.

Kielikylpyä ja käytännön oppeja

Kyrö Distillery Companyn Miko Heinilä kertoo, että yhteinen sävel löytyi nopeasti. Valmistautuminen yrittäjävaihtoon vei Heinilän mukaan joitain tunteja. Sinä aikana hän laati muun muassa työsuunnitelman.

Lokakuun alussa Albertin aloitti Kyrö Distilleryllä kahden kuukauden yrittäjävaihdon. Hän pääsi tutustumaan Kyrön arkeen sekä yleisesti yrittäjyyteen ja sen vaatimuksiin.

Heinilä arvioi, että vaihto on hyvä tapa tutustua erilaisiin toimintatapoihin:

– Jokaisella yrityksellä on oma kulttuurinsa. Vaihdon avulla voi nähdä yhden tavan tehdä ja rakentaa omaa yrityskulttuuria.

Mukanaan Albertin toi kansainvälisyyttä ja oppimisen intoa. Tiedon lisäksi vaihto antoi hänelle käytännön taitoja.

– Kaikki oli minulle uutta. En ollut työskennellyt aiemmin baarissa. Ensimmäisen kuukauden aikana tutustuin tislaamon ginin ja viskin valmistuksen jokaiseen vaiheeseen. Toisen kuukauden työskentelin yrityksen ravintolabaarissa ja tutustuin baarimikon työhön, Albertin kertoo.

Heinilä kertoo, että vaihto oli myös Kyrön henkilökunnalle hyvä mahdollisuus oppia.

– Sami on ollut meille todella hyvä. Hän on puoliksi suomalainen ja ymmärtää suomea, mutta hän puhuu englantia. Hän toi kansainvälisyyttä eri tehtäväkentille. Se oli todella hyvää kielikylpyä.

Nyt kahden kuukauden yrittäjävaihto on ohi. Vaikka maat ovat erilaisia, Albertin kokee oppineensa paljon.

– Kyrön yritysmalli on erittäin hyvä, samoin suhtautuminen työntekijöihin. On mukavaa, että minulla on kokemusta tällaisesta bisneksestä.

Yhteys säilyy vaihdon jälkeen

Albertinin on tarkoitus perustaa oma baari vuonna 2018. Avuksi yritystoimintaan hän saa veljensä. He ovat jo suunnitelleet tarjoavansa baarissaan suomalaisia juomia, esimerkiksi Kyrö Distilleryn ja Pyynikin, Stadin ja Ruosniemen kaltaisten pienpanimojen tuotteita.

– Näiden kahden kuukauden jälkeen voin myös auttaa Kyrö Distilleryä pääsemään vahvemmin Italian markkinoille ja laajentamaan niitä, Albertin kertoo.

Tästä hän on jo keskustellut Kyrö Distilleryn väen kanssa. Mahdollista voisi olla myös muiden suomalaisten tuotteiden maahantuonti.

Albertinin mukaan olisi hienoa, että tieto yrittäjien vaihto-ohjelmasta kulkisi entistä useammalle.

– Tärkeintä ja arvokkainta tässä ohjelmassa oli se, että pääsin hienon kokemuksen lisäksi luomaan verkostoja. Tiedän sen, että kun olen jälleen Italiassa, voin aina olla yhteydessä Mikoon ja muihin Kyrön perustajiin. He auttavat ja kuuntelevat minua.