Uusi brändi pelasti huonekaluyritys Hakolan: ”Tuntui haastavalta antaa kasvonsa yritykselle”
Lisää aiheesta
Viisi vuotta sitten Annaleena Hämäläinen otti haltuunsa suvun huonekaluyritys Hakolan ja käänsi kaiken päälaelleen. Yrityksen uusi brändi syntyi pienellä budjetilla, ja lopputulos on ollut menestys.
Huonekaluyritys Hakola esitteli täysin uudistetun ilmeensä sisustusmessu Habitaressa vuonna 2015. Tämän myötä yritys pelastui konkurssin partaalta, ja sittemmin sen liikevaihto on tuplaantunut vuosittain. Kaiken tämän takana on muotoilija Annaleena Hämäläinen, joka toimii Hakolassa yrittäjänä ja luovana johtajana.
Hämäläisen isoisä Eero Hakola perusti Hakolan vuonna 1963 Jurvassa Etelä-Pohjanmaalla, jossa huonekaluteollisuutta syntyi siihen aikaan paljon. Hakola kiersi koppiautolla Suomea ja myi ovelta ovelle omalla tehtaallaan valmistamiaan huonekaluja.
Hämäläisen isä Jari Hakola jatkoi huonekaluyritystä kolmikymppisenä. 80-luku oli yrityksen kulta-aikaa. Tuolloin Hakolalla oli noin seitsemänkymmentä työntekijää ja päätuote oli nahkasohva.
2000-luvulla tuli Ikea ja tuontihuonekaluja alkoi virrata Suomeen. Hakolalla alkoi olla haasteita tuotannon kanssa, sillä halpaa tuontitavaraa vastaan oli vaikea kilpailla.
Vuonna 2012 Jari Hakola päätti lyödä hanskat tiskiin ja myydä yrityksen, koska tulevaisuuden näkymät olivat surkeat. Tuolloin tytär Annaleena Hämäläinen oli juuri saanut esikoisensa ja opiskeli Aalto-yliopistossa kansainvälistä designmarkkinointia. Hänestä tuntui pahalta katsoa vierestä, kun isän ja isoisän elämäntyö oli valua hukkaan.
– Yrittäjyys on perheellemme elämäntapa. Kun olin pieni, lomamatkat suuntautuivat usein huonekalumessuille ympäri Eurooppaa. Olisi ollut niin iso juttu, jos kaikki olisi yhtäkkiä loppunut.
Hämäläinen sai idean: Mitä jos Hakola kääntäisi kaiken päälaelleen ja kyseenalaistaisi alan normit?
Tehdään vastavirtaan – uusi ilme pienillä investoinneilla
Vanhasta Hakolasta jäi vain nimi ja tuotanto Pohjanmaalla. Nykyisin Hakola tekee muotoilultaan korkealaatuisia huonekaluja ja muita kodin sisustustavaroita käsityönä Etelä-Pohjanmaalla.
– Loimme uuden brändin kokonaan itse. Uskon, että osaksi sen ansiosta se on niin kiinnostava ja aito.
Ensiksi uusi Hakola avasi oman myyntikanavan eli verkkokaupan. Tuotteiden myyminen suoraan kuluttajalle oli ainoa vaihtoehto säilyttää tuotanto kotimaisena käsityötä. Hämäläisen opiskelukaverit auttoivat logon ja verkkokaupan rakentamisessa. Uusi ilme tehtiin pienillä investoinneilla.
Verkkokaupan lisäksi Hämäläinen keskittyi muotoiluun ja mallistoon. Yrityksen tarinaa hyödynnettiin markkinoinnissa vahvasti. Tämä tarkoitti sitä, että Hämäläisen ja isä-Hakolan oli annettava kasvonsa yritykselle.
– Meidän oli opeteltava olemaan avoimesti ylpeitä omasta osaamisestamme ja saavutuksistamme, mikä oli varsinkin vanhemmalle sukupolvelle eli isälleni vaikeaa.
Yrityksen tarinan esiin nostaminen tuntui haastavalta, koska Hämäläinen itse ei kokenut sitä mitenkään erikoiseksi, sillä Jurvassa oli paljon samankaltaisia tapauksia. Hämäläisen opiskelutovereiden korvissa Hakolan tarina kuulosti kuitenkin mahtavalta ja ainutlaatuiselta.
Lopulta yrittäjien kasvojen mukaan tuominen osoittautui kannattavaksi siirroksi. Hämäläisen mukaan se lisää kuluttajan luottamusta ja on yksi syy sille, miksi he uskaltavat ostaa tuotteita verkkopalvelusta.
Brändi säilyy kiinnostavana, kun se kehittyy
Koska rahaa ei ollut, oli alusta asti selvää, ettei Hakola lähde tekemään perinteistä huonekalumainontaa eli ostamaan palstatilaa sisustuslehdistä. Hämäläinen luki tuolloin paljon blogeja ja pystyi samaistumaan kirjoittajiin. Siksi hänestä tuntui luontevalta alkaa tehdä vaikuttajamarkkinointia bloggaajien kanssa.
Hakola valitsee yhteistyökumppaneikseen henkilöitä, jotka vastustavat kertakäyttökulutusta ja arvostavat laadukasta suomalaista käsityötä sekä haluavat sisustaa ajattomasti ja kestävästi. Yhteisten arvojen lisäksi bloggaajien kodit ovat yleensä Hakolan tyyliin sopivia.
Koska Hakolan brändiä ei ole luonut mainostoimisto, se ei ole jämähtänyt viiden vuoden takaiseen.
– Elän ja hengitän brändiä koko ajan ja myös uudistan sitä jatkuvasti. Brändin tulee kehittyä, jotta se säilyy kiinnostavana.
Hämäläinen reissaa paljon messuilla ja haistelee tulevia trendejä. Hän miettii jo hyvissä ajoin, mitä seuraavana vuonna tapahtuu ja keiden muotoilijoiden kanssa Hakola tulee tekemään yhteistyötä.
Uusi toimitusjohtaja ja kansainväliset markkinat
Viimeiset kolme vuotta ongelmana on ollut se, ettei Hakolan tuotantokapasiteetti ole meinannut pysyä myynnin perässä, sillä laadusta ei ole haluttu tinkiä. Nyt tuotanto on saatu kuntoon. Kun viisi vuotta sitten työntekijöitä oli viisi, nyt heitä on kolmekymmentäviisi.
– Isäni on tehnyt ison työn ja uudistanut verstaan moderniksi tuotantolaitokseksi, jotta sieltä saadaan tarpeeksi sohvia ulos.
Hakolan toimitusjohtaja Jari Hakola on pian jäämässä eläkkeelle. Toimitusjohtajan rooli ei ole Hämäläisen suunnitelmissa, koska hänellä on mielestään enemmän annettavaa luovan johtajan roolissa. He ovatkin pohtineet ulkopuolisen toimitusjohtajan pestaamista.
– Meillä on isän kanssa läheiset välit, emmekä puutu liikaa toistemme työrooleihin. Meillä on toisaalta pitkä kokemus alalta, mutta myös minun uusi näkemykseni markkinoinnista. Se on yksi syy, miksi olemme pystyneet tähän.
Tulevaisuudessa siintää myös Hakolan kansainvälistyminen. Moni muu toimija on ihmetellyt, kuinka yritys uskalsi lähteä tekemään asioita niin rohkeasti eri tavalla. Hämäläinen sanoo, ettei heillä ollut paljon vaihtoehtoja, koska muuten Hakolan tarina olisi ollut ohi.
Tutustu OP:n yrittäjän palveluihin. Oletpa aloitteleva tai kokenut yrittäjä, meiltä löydät ratkaisut yrityksesi liiketoimintaan. Haluamme tukea yrityksesi toimintaa kaikissa tilanteissa.