Pursossa oli jo pidemmän aikaa suunniteltu kapasiteetin lisäämistä, sillä yhtiön kaksi alumiininpursotuslinjaa pyörivät täydellä kuormalla.

Yrityskauppa ei ollut Purson ainoa vaihtoehto, vaan yhtenä mahdollisuutena pidettiin uuden tehtaan rakentamista ja uusien koneiden hankkimista.

Lopulta hyvin ajoittunut sattuma ratkaisi, miten Purson tuotantokapasiteetti saatiin kasvamaan.

– Nedalilta tuli hyvään saumaan yhteydenotto. Ajoitus oli kaiken kaikkiaan täydellinen, Purson toimitusjohtaja Jussi Aro sanoo.

Aron mukaan ostamisen kannalle oli helppo päätyä, sillä henkisesti päätös kasvusta oli jo tehty.

– Halusimme kalastaa isommilla vesillä, mikä vaati yrityksen kasvattamista voimakkaasti.

Tuotantokapasiteetti kaksinkertaistui

Nedal oli Aron mukaan Purson kannalta paras yritys, mitä Euroopasta löytyi, sillä Purso halusi laajentaa tuotevalikoimaansa isompien alumiiniprofiilien suuntaan.

Sana alumiiniprofiili ei ehkä herätä tavallisessa kaduntallaajassa juuri mielikuvia, mutta Purson tuotteisiin ei voi olla törmäämättä. Niitä käytetään muun muassa festivaalitelttojen rungoissa, liiketilojen valaistusratkaisuissa ja syväjätekeräyssäiliöissä.

Purson ostama Nedal on tunnettu nimenomaan suurista alumiiniprofiileista ja erikoisalumiiniseoksista.

Jos Pursoa olisi kasvatettu rakentamalla uusi tehdas, olisi rakennettu yksi uusi tuotantolinja. Nedal-kaupan mukana linjoja saatiin kolme. Samalla Purson tuotantokapasiteetti kaksinkertaistui.

Solmittu kauppa oli Purso Groupin historian suurin. Kauppa nostaa konsernin liikevaihdon 90 miljoonasta noin 170 miljoonaan. Henkilöstön määrä kasvoi 270:stä noin 500 henkilöön.

Prosessi eteni kuin juna

Sopimuksen allekirjoittamista edelsi puolen vuoden neuvottelujakso.

– Kaupan kansainvälinen aspekti ei tietenkään yksinkertaistanut prosessia, Aro naurahtaa.

Esimerkiksi Nedalin omat paperit oli kirjoitettu hollanniksi, mutta kaikki kauppaan liittyvä piti tehdä molempien osapuolten ymmärtämällä kielellä eli englanniksi. Lisäksi Alankomaiden yritysjuridiikka ymmärrettävästi poikkeaa suomalaisesta.

Kaupanteon aikana tietämys monesta asiasta lisääntyi. Isoilta yllätyksiltä on vältytty.

– Prosessi eteni kuin juna. Ehkä sitä virtaviivaisti se, että myyjän puolella porukka oli ennenkin myynyt yrityksiä, ja heillä oli talon juristi, joka hoiti homman eikä jaaritellut juristijargonia.

Kaupan allekirjoittamisen jälkeenkin yhteistyö on Aron mukaan jatkunut hyvässä hengessä.

– Kaupassa saimme sen, mitä lähdimme hakemaan. Tietysti täytyy muistaa, että ostimme toimivan yrityksen, joten vapaata tuotantokapasiteettia ei saatu määrättömästi lisää.

Kauppa kansainvälisti Purso Groupia Aron sanoin ”huikeasti”. Purson markkinat olivat olleet Itämeren pohjoispuolella, Nedalin Itämeren eteläpuolella.

– Kauppa nosti meidät Euroopassa alumiiniprofiilien isojen tekijöiden sarjaan.

Aiemmin Purson tuotannosta lähti vientiin 35 prosenttia, nyt Suomeen jää enää 40 prosenttia.

Pelkkä halpa hinta ei saa ratkaista kauppaa

Aro kehottaa yrityskauppaa pohtivia laittamaan jäitä hattuun kaupanteossa ja pohtimaan, onko ostettava yritys oikeanlainen.

– Ei kannata lähteä ostamaan yritystä vain siksi, että sen saa halvalla. Sen on oltava strategisesti järkevä hankinta, ja on jokaisen oma asia miettiä järkevä hinta.

Lisäksi Aro kehottaa perehtymään ostettavaan kohteeseen huolellisesti. Ja jos oma ammattitaito ei riitä juridisiin kiemuroihin perehtymiseen, on käytettävä hyviä kumppaneita.

On myös osattava lyödä liinat kiinni, jos ostettava yritys ei osoittaudukaan hyväksi hankinnaksi.

– On oltava objektiivinen. Ostettavaan kohteeseen ei saa rakastua.

OP:lta löydät asiantuntemuksen yrityskaupan kokonaisvaltaiseen suunnitteluun ja rahoitukseen. Tutustu palveluihimme.