Kenelle toiminimi sopii?
Lisää aiheesta
Yksityinen elinkeinonharjoittaja eli toiminimi on Suomen toiseksi suosituin yritysmuoto. Millaiselle yrittäjälle toiminimi sopii?
Toiminimi on hyvä yhtiömuoto sellaisille yrittäjille, jotka myyvät omaa osaamistaan. Esimerkiksi suuri osa pienistä palvelualan yrityksistä, kuten parturi-kampaamot, toimii toiminimellä.
Toiminimi on sopiva yhtiömuoto silloin, kun toiminnan ei arvioida tuovan suuria tuloja eikä kova kasvu ole välttämättä suunnitelmissa.
Yritystoiminnasta ja omista suunnitelmista on hyvä keskustella alan asiantuntijan kanssa. Apua ja vinkkejä yhtiömuodon valintaan voi saada esimerkiksi uusyrityskeskuksilta ja Yritys-Suomelta.
Toiminimen plussat
Toiminimi sopii hyvin siihen, että myydään omaa osaamista, tuotteita tai palveluita. Esimerkiksi osakeyhtiöön verrattuna toiminimeen ei liity yhtä paljon byrokratiaa ja toiminimellä saa olla yksinkertainen kirjanpito.
Toiminimen perustaminen ei myöskään vaadi 2 500 euron alkupääomaa, ja perustusilmoituksen teko on melko edullista.
Myös alaikäinen voi perustaa oman toiminimen, jos hän saa edunvalvojansa suostumuksen.
Toiminimi on myös luonteva seuraava askel palkkatöiden ohella toimivalle itsensä työllistäjälle tai päätoimiseksi yrittäjäksi ryhtyvälle. Esimerkiksi OP Kevytyrittäjä -palvelu on helppo tapa aloittaa toiminimiyrittäjyys. Palvelu ei sisällä perustamiskuluja ja on tehty helpottamaan juuri sivu- ja päätoimisten itsensätyöllistäjien arkea.
Asiakkaat asioivat mielellään yritysten kanssa, ja toiminimi voikin herättää asiakkaissa ja kumppaneissa lisää luottamusta. Saattaa myös olla, etteivät kaikki yritykset ylipäänsä huoli muita kuin toisia yrityksiä kumppaneikseen.
Toiminimi on myös melko vaivatonta lopettaa. Siitä tehdään ilmoitus kaupparekisteriin.
Toiminimestä osakeyhtiöksi
Jos yrityksen tulot kasvavat, kannattaa toiminimi muuttaa osakeyhtiöksi. Käytännössä prosessi etenee siten, että ensimmäiseksi lopetetaan toiminimi ja samanaikaisesti perustetaan osakeyhtiö. Perustamisilmoituksessa ilmoitetaan, että osakeyhtiö jatkaa toiminimen toimintaa.
Toiminimen nimen ja varat voi siirtää osakeyhtiöön. Tässä prosessissa hyvästä kirjanpitäjästä on apua, jotta kaikki sujuu kirjanpidollisesti oikein eikä veroseuraamuksia tule.
Toiminimen miinukset
Toiminimiyrittäjä on vastuussa liiketoiminnasta koko varallisuudellaan. Tappiot osuvat siis yrittäjän omaan talouteen ja tulot ovat toiminimiyrittäjän henkilökohtaista tuloa.
Sen arvioiminen, kuinka paljon tuloveroa tulisi maksaa jo ennakkoon, voi olla hankalaa. Jos niitä maksetaan liian vähän, saattaa seurauksena tulla veromätkyjä.
Hyvästä kirjanpitäjästä on tässäkin apua, ja hän voi neuvoa, miten asiat kannattaa tehdä.
Toiminimen perustaminen
Kaikkia toiminimiä ei ole pakko ilmoittaa kaupparekisteriin. Usein se kuitenkin kannattaa, koska ilmoitus suojaa yrityksen nimen. Kaupparekisteriin ilmoittaminen tarkoittaa myös sitä, että yrittäjä voi hakea yrityskiinnitystä luoton vakuudeksi.
Sähköinen perustamisilmoitus tehdään YTJ-palvelussa. Jotta perustamisilmoitus voidaan tehdä, on tulevan yrittäjän pitänyt miettiä yritykselle nimiehdotus tai parikin.
Perustamisilmoitusta varten tarvitaan myös yrittäjän henkilötiedot, yrityksen posti- tai käyntiosoite sekä yrityksen kotipaikka ja toimiala.
Kaupparekisteriin ilmoittaminen maksaa sähköisesti 60 euroa. Kun ilmoitus on tehty ja maksu hoidettu, yrittäjä saa y-tunnuksen. Sen jälkeen muutosilmoituksella ilmoitetaan tiedot verohallinnolle.
Tämän jälkeen yritystoiminta pääsee käynnistymään kunnolla.
Juttuun on haastateltu palvelupäällikkö Toivo Utsoa NewCo Helsingistä
Lue myös:
Yrityksen perustaminen mielessä – Näin pääset alkuun