Mikä saa perustamaan yrityksen? Työn tekeminen omilla ehdoilla kiinnostaa erityisesti nuoria yrittäjiä
Lisää aiheesta
Viime vuonna uusia yrityksiä perustettiin ennätyksellisen paljon. Yksi uusista yrityksistä on 27-vuotiaan Taisia Kivelän perustama kakkubisnes.
Vappuna 2019 Taisia Kivelä järjesti yrityksensä 1-vuotissynttäreiden kunniaksi Facebook-arvonnan. Koska Kivelän toimiala on erilaisten kakkujen – erityisesti teema- sekä fantasiakakkujen – valmistaminen, myös arvonnan palkintona oli näyttävä kakkuluomus.
– Yhden vuoden yrittäjyyden jälkeen päällimmäinen tunne on se, että miten kaikki lähtikin käyntiin niin nopeasti. Kun perustamispäätös oli tehty ja luvat kunnossa, kalenteri alkoi täyttyä nopeasti ja asiakkaiden määrä on ollut tasaisessa kasvussa, Kivelä kuvailee.
Kivelän Cake o'Clock -yritys käynnisti toimintansa 1. toukokuuta vuonna 2018. Se on yksi niistä 35 946 uudesta yrityksestä, jotka Patentti- ja rekisterihallitus merkitsi vuoden sisällä kaupparekisteriin.
Määrä on korkein viiden viime vuoden aikana ja 1 720 yritystä enemmän kuin vuonna 2017.
Mitkä tekijät selittävät uusien yritysten ennätyslukemaa?
Oman arvopohjan mukaista työtä
Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Susanna Kallama uskoo yrittämisen ja yrittäjämäisen työn lisääntyvän, koska yhä useampi haluaa tehdä töitä joustavasti, parhaaksi kokemallaan tavalla.
– Yrittäminen antaa mahdollisuuden siihen, että voi tehdä töitä vahvasti esimerkiksi oman arvopohjansa mukaisesti.
Omien arvojen seuraaminen on myös yksi syy nuorten kasvaneelle kiinnostukselle yrittäjyyttä kohtaan, Kallama uskoo. Vuonna 2016 kansainvälinen GEM-tutkimus kertoi, että alle 18-vuotiaiden nuorien into ryhtyä yrittäjiksi oli huippulukemissa.
– Se into rupeaa nyt realisoitumaan, kun nuoret tulevat työikään. Olin hiljattain Nuori Yrittäjyys ry:n Uskalla Yrittää -finaalin tuomarina ja havaitsin, että uuden sukupolven yrityksissä pitää olla vahva arvopohja. Nuoret haluavat, että oman yrityksen kautta pääsee vaikuttamaan asioihin.
Myös työn murros tarkoittaa, että tarvitsemme lisää yrittäjiä, Kallama uskoo. Työstä tulee yhä verkostomaisempaa, ja monella alalla yrityksen perustamisesta tulee helpompaa.
– Samalla toimialojen väliset rajat hämärtyvät ja yhä useammat yritykset suuntaavat toimintansa heti alusta saakka kansainvälisille markkinoille.
Yrittäjä on vapaa ainakin teoriassa
27-vuotias Kivelä tunnistaa halun tehdä töitä omilla ehdoillaan yhdeksi syyksi sille, miksi päätti perustaa yrityksen. Toisaalta päätöstä saneli myös käytännön pakko: kun Espoossa asuva Kivelä valmistui leipurikondiittoriksi muutama vuosi sitten, hän ymmärsi pian alan työpaikkojen olevan pääkaupunkiseudulla kiven alla.
– Hain paljon töitä mutta hakijoita yhtä työpaikkaa kohdin oli hurjasti. Sitten alkoi tuntua siltä, etten oikeastaan haluakaan tehdä töitä jollekulle muulle. Päätin selvittää, mitä toiminimen perustaminen vaatii.
Kivelä on myös pienen lapsen äiti, jonka puoliso on työnsä takia usein poissa. Hän kokee, että yrittäjänä on helpompi tehdä töitä joustavasti ja huolehtia samalla lapsesta.
– Pidän siitä, että voin ainakin teoriassa päättää itse, milloin pidän vapaata. Todellisuudessa tilanne on tietysti se, että hoidan ainakin vähän kirjanpitoa tai sähköposteja melkein joka päivä. Kesälomaa aion viettää joulukuussa.
Kevytyrittäjyys ja uudet työmuodot nousussa
Vaikka uusia yrityksiä perustettiin vuonna 2018 ennätysmäärä, nouseva trendi ei välttämättä jatku tänä vuonna. Susanna Kallama huomauttaa, että vuoden 2019 alkupuolella rekisteröityjen yritysten määrä on kääntynyt hienoiseen laskuun.
– Olemme itsekin pohtineet, mistä se voisi johtua.
Kallama uskoo, että mahdollisia selityksiä on ainakin kaksi. Ensinnäkin erilaiset kevytyrittäjyyden muodot ovat yleistyneet, eivätkä ne näy kaupparekisterissä. Myös työmarkkinat vetävät nyt paremmin kuin pitkään aikaan.
– Meillä on tilanteita, joissa yritysneuvonta on varattu viikon päähän ja sitten tuleekin peruutusviesti, että sain sellaisen työtarjouksen, josta en voi kieltäytyä.
Kallaman mielestä tärkeintä on, että tulevaisuudessa yhteiskunta mahdollistaisi entistä paremmin erilaisia työnteon muotoja, kuten yrittämisen ja palkkatyön yhdistämistä.
Taisia Kivelä teki yrityksensä perustamisvaiheessa jonkin aikaa myös palkkatöitä, mutta nopeasti yritys vei kaiken ajan. Hän näkee itsensä yrittäjänä myös tulevaisuudessa.
Ensimmäisen yrittäjävuoden tähtihetki on ollut eräs puhelinsoitto.
– Minulle soitettiin ja pyydettiin tekemään kakku Tanssii Tähtien Kanssa -finaaliin. En voinut ottaa keikkaa vastaan mutta jäi todella hyvä fiilis siitä, että työni oli huomattu.
Vähennä huolia, turvaa itsesi ja perheesi - lue lisää yrittäjän vakuutuksista ja pyydä tarjous!