1. Muotoile ideasta liiketoimintasuunnitelma

Oletko siirtymässä toisen palkkalistoilta itsenäiseksi yrittäjäksi? Tai onko sinulla uusi liikeidea, jonka uskot kääntyvän kassavirraksi – ainakin siinä määrin, että pystyt elättämään itsesi? Hyvä. Laadi idean pohjalta liiketoimintasuunnitelma. Uusi yrittäjä tarvitsee sellaista viranomaisten kanssa asioidessaan ja rahoitusta hakiessaan.

Liiketoimintasuunnitelmassa muun muassa luetellaan yrityksen tuotteet ja palvelut, analysoidaan asiakkaita ja markkinoita, käydään läpi käytännön järjestelyt ja lasketaan yrityksen käynnistämiseen liittyvät kulut ja säännölliset menot.

Apua suunnitelman muotoiluun saa ELY-keskuksista ja Uusyrityskeskuksista. Niistä saat myös arvion liikeideasi kannattavuudesta.

Tutustu yrityksen perustamisen vaiheisiin

2. Hanki lisätietoa ja -taitoa: selvitä kurssitarjonta

Mieti, mitkä yrityksen pyörittämiseen tarvittavat taidot sinulla jo on ja millaista tietoa vielä kaipaat. Ihan kaikkea ei tarvitse tehdä itse: osaamista voi ostaa ulkopuolelta. Monet esimerkiksi ulkoistavat laskutuksen ja kirjanpidon. Hyvän kirjanpitäjän etsimiseen kannattaa käyttää aikaa. Kysele tuttavapiiristä tai kollegoilta kokemuksia ja pyydä tarjous useammalta yritykseltä, jotta pystyt vertailemaan vaihtoehtoja.

ELY-keskukset ja TE-toimistot järjestävät aloittaville yrittäjille infotilaisuuksia ja koulutusta. Myös monet yksityiset firmat tarjoavat uusille yrittäjille maksullista konsultointia – ole tarkkana, ettet maksa ylihintaa palvelusta, jonka voisit saada viranomaisilta tai esimerkiksi ammattiliitolta edullisesti tai maksutta.

3. Toiminimi vai osuuskunta? Valitse yritysmuoto

Toiminimi, avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö, osakeyhtiö vai osuuskunta? Yritysmuotoja on monia, ja sinulle sopivimman löydät, kun tiedät, kuinka laajaa toimintaa suunnittelet.

Useimmat aloittelevat freelancerit valitsevat yritysmuodokseen toiminimen. Sen kirjanpito on yksinkertaista, mutta jos ajattelet haluavasi kasvattaa yritystä ja työllistää muitakin kuin itsesi, osakeyhtiö voi olla parempi valinta. Toiminimiyrittäjä esimerkiksi vastaa yrityksen veloista henkilökohtaisesti; osakeyhtiössä yrityksen talous on erillään yrittäjän omasta taloudesta.

Yritysmuotoa voi tarvittaessa muuttaa.

Jos taas perustat työosuuskunnan, johon kuuluu yli seitsemän jäsentä, tai liityt olemassaolevaan osuuskuntaan, viranomaiset katsovat sinut useimmiten palkansaajaksi yrittäjän sijaan. Se tarkoittaa, että esimerkiksi oikeutesi työttömyystukeen säilyy ennallaan.

Freelancereiden työosuuskuntia on Suomessa lukuisia – tutki oman alasi vaihtoehtoja. Huomaa, että laskutusosuuskunnat toimivat vähän eri periaatteilla kuin työosuuskunnat, mikä voi vaikuttaa esimerkiksi verotukseen.

Selvitä myös, tarvitaanko alallasi lupia liiketoiminnan pyörittämiseen. Esimerkiksi alkoholin anniskelu ja myynti, arvopaperipörssitoiminta ja taksitoiminta ovat luvanvaraisia elinkeinoja.

Nyt on myös hyvä hetki tutustua kevyempään tapaan yrittää: OP Kevytyrittäjyyteen. OP Kevytyrittäjä sivustolla on kattava artikkeli kevytyrittäjyttä harkitsevalle.

4. Hae starttirahaa

Aloittava yrittäjä voi hakea TE-toimistosta starttirahaa. Starttirahan ajatuksena on turvata yrittäjän toimeentulo siihen saakka, että yritystoiminta vakiintuu. Maksimiaika on 12 kuukautta, ja useimmiten starttiraha on suuruudeltaan noin 700–900 euroa kuussa.

Starttirahaa voi saada, jos on työtön työnhakija, siirtymässä kokoaikaiseksi yrittäjäksi esimerkiksi palkkatyöstä tai opiskelusta tai laajentamassa sivutoimista yritystoimintaa päätoimiseksi. TE-toimisto arvioi, onko starttirahan hakijalla mahdollisuuksia pärjätä yrittäjänä vai olisiko hänen parempi työllistyä jollain muulla tavalla.

Ota TE-toimistoon yhteyttä ajoissa. Starttirahaa ei myönnetä, jos yritystoiminta on aloitettu ennen kuin TE-toimisto on ehtinyt käsitellä hakemuksen.

Starttirahan lisäksi kannattaa miettiä osallistumista erilaisiin yritysideakilpailuihin ja esimerkiksi innovaatiorahoituskeskus Tekesin rahoitushakuihin. Seuraa esimerkiksi ammattiliittosi ja Suomen Yrittäjien viestintää, jotta pysyt kärryillä hakujen aikatauluista.

5. Perehdy verotukseen ja vakuutuksiin

Yrittäjäksi ryhtyminen muuttaa verotustasi. Tilaa uuden yrittäjän uutiskirje Verohallinnon sivuilta. Siinä kerrotaan perusasiat yrityksen veroasioiden hoitamisesta.

Yrityksen tuloverotukseen vaikuttaa yrityksen muoto. Osakeyhtiö ja osuuskunta ovat itsenäisiä verovelvollisia, ja niiden saama tulo verotetaan osakeyhtiön ja osuuskunnan tulona – ei siis yrittäjän henkilökohtaisena tulona, kuten toiminimen, avoimen yhtiön ja kommandiittiyhtiön tapauksissa. Yritystulo jaetaan omistajayrittäjällä pääoma- ja ansiotuloon.

Yrittäjällä on velvollisuus ottaa itselleen lakisääteinen yrittäjän eläkevakuutus eli YEL. YEL-maksun saa vähentää verotuksessa. Jos yritykselläsi on työntekijöitä, sinun on hyvä tutustua työntekijän pakollisiin vakuutuksiin. Kauttamme saat helposti kumppanimme Ilmarisen lakisääteisen YEL- ja TyEL-vakuutuksen samalla, kun hoidat muut yrityksen perustamisasiat kuntoon asiantuntijamme kanssa.

Mieti myös, tarvitsetko vakuutusta esimerkiksi työvälineillesi ja tarkista, onko toimialallasi joitakin pakollisia vakuutuksia.

Tutustu aloittavan yrityksen vakuutuksiin ja pyydä tarjous

+ 1. Perusta yritys

Onko kaikki valmista? Tee perustamisilmoitus verkossa ja jää odottelemaan omaa y-tunnustasi. Koko prosessi kestää muutaman minuutin.

Yrityksen perustamisesta pitää ilmoittaa myös Verohallinnon arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, ennakkoperintärekisteriin ja työnantajarekisteriin. Perustamisilmoitus tehdään PRH:n ja Verohallinnon yhteiseen yritys- ja yhteisötietojärjestelmään YTJ:hin (www.ytj.fi).

Yrityksen perustamiseen liittyy monta muistettavaa asiaa. Kun olet perustamassa yritystä, on OP tukenasi yrityksen perustamisen vaiheissa. Tutustu OP:n uuden yrittäjän palveluihin, aloittavan yrittäjän vakuutuksiin  ja yritystilin avaamiseen.

Lue lisää

Mikä on starttiraha ja miten sen hakeminen tapahtuu?