Yrityksen perustaminen vei takaisin juurille – ”Vaikka nuorena vannoin, etten palaa tänne”
Lisää aiheesta
Hanna Haimivaara-Hämäläinen muutti perheensä kanssa takaisin synnyinseudulleen ja perusti yrityksen, kun töitä ei löytynyt. Perhe-elämän ja yrittäjyyden yhdistäminen on onnistunut hyvän tukiverkon avulla.
Kun Hanna Haimivaara-Hämäläisen esikoinen syntyi vuonna 2013, hän alkoi tosissaan miettiä, mitä haluaa tulevaisuudelta. Perhe asui Tampereella, mutta muotoilijaksi valmistuneen Haimivaara-Hämäläisen oli vaikea löytää töitä.
– Lapsen syntymän jälkeen alkoi tuntua, että nyt on aika alkaa tehdä uraa. Työn saaminen oli kuitenkin niin kiven alla, että ajattelin, että ei tästä tule mitään, jos en työllistä itseäni.
Niinpä ajatus yrittäjyydestä alkoi vahvistua. Samalla eteen tuli myös muutto. Oman verstaan perustaminen ei nimittäin onnistunut Tampereella.
– Kun tein laskelmia, selvisi, että yrityksen perustaminen olisi vaatinut niin hirveät alkulainat ja investoinnit, että en uskaltanut lähteä siihen. Ajattelin, että aloitan pienemmin ja muutan takaisin kotitilalle Savoon. Isäni on kirvesmies, ja häneltä löytyi puuvarastot, puupaja ja sirkkelit. Ensimmäisenä vuonna minun ei tarvinnut investoida.
Niinpä perhe muutti Ylä-Savoon Kiuruvedelle, vaikka Haimivaara-Hämäläinen oli 16-vuotiaana päättänyt, ettei enää palaisi kotiseudulleen. Muutto oli kuitenkin lähtölaukaus omalle yritykselle. Hänen vanhempiensa maitotilan kautta hän on myös saanut uusia asiakkaita.
– Isä kysyi jo 2006, pystynkö koristelemaan navetan seinän. Tein siihen koristeita, ja tilalla käyneet lomittajat ja lehmien kuljettajat alkoivat kysellä, pystyisinkö tekemään heillekin kylttejä, tienviittoja ja seinäkoristeita.
Syksyllä 2014 Haimivaara-Hämäläinen perusti puun muotoiluun erikoistuneen yrityksen, jonka nimeksi tuli Siluettiverstas.
Vahvat tukipilarit
Yrityksen ensimmäiset vuodet olivat työntäyteisiä. Haimivaara-Hämäläinen oli sekä yrittäjä että pienen pojan äiti. Arki oli ja on tasapainoilua töiden ja perhe-elämän välillä. Oman perheen tuki on osoittautunut tärkeäksi.
– Mies on aina tykännyt olla pojan kanssa. Hoitoasioista ei ole tarvinnut murehtia, kun hän oli koti-isänä yritykseni perustamisen aikaan.
Maatilalla myös isovanhemmat ovat lähellä, joten tukiverkosto on vahva. Hekin ovat auttaneet lastenhoidossa. Etätukea ovat tuoneet myös erilaiset sosiaalisen median ryhmät.
– Instagramista on ollut itselle apua uusien kontaktien luomisessa. Siellä on paljon samassa tilanteessa olevia kuin minä. Yrittäjä-äitejä, joiden kanssa vaihdamme ajatuksia ja ostamme toisiltamme palveluita.
Pienen paikkakunnan arkea
Haimivaara-Hämäläisen työpajalta on matkaa Kiuruveden keskustaan reilu 30 kilometriä. Esimerkiksi ruokakaupassa käynti vaatii aikaa ja suunnittelua eri tavalla kuin ennen. Yrittäjälle ajokilometrejä kertyy myös tuotteiden lähettämisestä postilla.
Koska Kiuruvedellä on rajallinen määrä asukkaita, on yritykselle ollut tärkeää saada riittävästi some-näkyvyyttä ja löytää siten asiakkaita ympäri Suomea. Facebook ja Instagram ovat olleet hyvä keino saada näkyvyyttä.
Pienellä paikkakunnalla yrityksen kumppanit ovat puolestaan löytyneet melko nopeasti.
– Pikkupaikkakunnan etuja on, että isäkin osasi nimetä kaikki sähkömiehet ja kaikki, keiden kanssa kannattaa tehdä yhteistyötä.
Uusia suunnitelmia
Siluettiverstas on myös laajentanut uudelle toimialalle. Lasten puutuotteiden lisäksi Haimivaara-Hämäläinen on lähtenyt mukaan lastenvaatebisnekseen. Uusi aluevaltaus tuli hieman sattumalta vastaan.
– Lastenvaatteet tulivat mukaan viime kesänä. Muoti oli toinen vaihtoehto, jota olisin voinut lähteä opiskelemaan. Kesällä tuli ajatus, voisiko puutuotteiden muotokieliä ja hahmoja siirtää kankaalle.
Niinpä hän soitti tuttavalleen Karoliina Luokkalalle, jonka kanssa hän oli ollut opiskelijavaihdossa vuonna 2009 ja jonka kanssa hän oli aikoinaan pyörittänyt koru- ja vaatemallistoa. Yhteinen sävel löytyi jälleen nopeasti, ja Luokkala perusti oman vaatealan yrityksen. Vaatteiden suunnittelu, myynti ja markkinointi tuovat oman lisänsä Siluettiverstaan toimintaan.
Yrittäjät lanseeraavat vaatemallistonsa lapsimessuilla huhtikuun loppupuolelle Helsingissä. Tämä on nostanut jännitystä, mutta samalla se tuo lisää intoa tekemiseen.
Muuten Haimivaara-Hämäläinen ei vielä tiedä tarkalleen, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Toiveissa olisi esimerkiksi palkata työntekijä. Käsityöalan yrittäjänä kun kaksi kättä kykenee vain rajallisesti kasvattamaan tuotantoa. Kysyntää puualan taitajalle tuntuu riittävän hyvin.