Rakennusalalla toimii paljon pieniä yrityksiä, jotka hyödyntävät vielä heikosti digitalisaation mahdollisuuksia. Käytössä olevat työkoneet on ehkä luetteloitu paperimappeihin tai excel-taulukoihin, eikä koneista saatavaa hyötyä seurata systemaattisesti.

Pahimmassa tapauksessa kallista työaikaa voi kulua koneiden etsintään. Myös laitteiden kunnossapitoa on voitu laiminlyödä.

Kun on aika korvata vanhoja koneita uusilla, saatetaan tehdä hätiköityjä ostopäätöksiä, jotka sitovat yrityksen pääomia ja syövät sen kannattavuutta.

– Työkoneiden investoinneissa kannattaa miettiä tarkkaan, mitä laitteita yrityksen on hyvä omistaa ja mitkä laitteet voi puolestaan esimerkiksi vuokrata. Ei ole järkevää sitoa liiaksi käyttöpääomia koneisiin ja laitteisiin. Saman rahan voi kohdentaa muihin tuotantopanoksiin, henkilökuntaan tai raaka-aineisiin, sanoo OP Yrityspankin rahavirtojen ja käyttöpääomien myyntijohtaja Toni Halme.

Kokonaiskustannukset keskiöön

Kaupparekisterin mukaan rakennustoimialalle on merkitty jopa 50 000 yritystä. Rakennusteollisuus RT:n arvioiden mukaan päätoimisesti rakentamiseen keskittyvien yritysten määrä on huomattavasti pienempi, noin 10 000.

Halmeen mukaan alalla toimivien yrittäjien kannattaa laiteinvestoinneissa huomioida laitteen hinnan tai kuukausivuokran lisäksi laitteen kokonaiskustannukset sen koko elinkaaren ajalta. On hyvä selvittää jo ennen investointipäätöstä, miten paljon laitteesta koituu polttoaine-, ylläpito- tai huoltokuluja käytössä.

Niiden seuranta onnistuu esimerkiksi uusien digitaalisten kalustonhallintaohjelmien avulla. Niitä tarjoavat muun muassa Mapon, Ecofleet, ABAX, Trail, Seclion ja Hilti.

Sovelluksia hyödyntävien rakennusalan yritysten toimintaan on tullut reippaasti lisää tehoa ja tulosta.

– Sovellusten avulla voidaan helposti seurata, mitä koneita yrityksellä on käytössä eri työmailla sekä laitteiden käyttö- ja huoltotunteja. Kun koneet ovat tehokkaassa käytössä, eivätkä seiso tyhjän panttina, syntyy myös tuottavampaa liiketoimintaa, Halme sanoo.

Digitaalisen kalustonhallinnan avulla projektien läpivienti ja kustannusten seuranta helpottuvat, ja yritystoiminnasta tulee läpinäkyvämpää niin johdon kuin työntekijöiden näkökulmasta.

Laitteiden elinkaarikustannusten seurannan avulla voi myös arvioida, milloin on aika korvata vanha kone uudella.

– Jokainen yrittäjä päättää periaatteessa itse, miten tuoreilla työkaluilla työnsä tekee, mutta viimeistään siinä vaiheessa, kun korjauskulut ylittävät henkisen kipupisteen, on aika hankkia uutta kalustoa. Toisaalta myös tilaajalla tai työmaan toimeksiantajalla saattaa olla omat vaatimuksensa, millaisella ja miten tuoreella kalustolla työt tehdään, Halme sanoo.

Eri rahoitusvaihtoehtoja eri tilanteisiin

Kun yrityksen on aika hankkia uusia työkoneita, on hyvä vertailla eri rahoitusvaihtoehtoja.

Rakennusalan yritys saa helposti kulumaan kalustoonsa satojatuhansia euroja, jos perustyökalujen lisäksi on investoitava vaikkapa kalliiseen nostokalustoon.

Toni Halme painottaa, että laiteinvestointeihin ei välttämättä kannata ensimmäisenä ottaa pääomaa yrityksen kassasta. Pääomaa kannattaa mieluummin sijoittaa muihin liiketoiminnan kannalta kriittisiin kohteisiin.

Normaalin pankkilainan lisäksi laiteinvestoinneissa kannattaa miettiä osamaksurahoitusta, vuokrausta tai leasingrahoitusta.

– Laiteinvestoinnit on ylipäätään hyvä mitoittaa omien todellisten tarpeiden mukaan sekä huolehtia laitteiden huollosta unohtamatta henkilökunnan koulutusta, jotta työntekijät osaavat käyttää laitteita oikein, Halme sanoo.

Moni työkone rikkoutuu nimenomaan usein käyttäjän virheen vuoksi. Rakennusala ja rakennustuoteteollisuus työllistävät Suomessa noin 250 000 henkilöä.

Useamman vuoden kestoisiin työmaaurakoihin Halme suosittelee osamaksurahoitusta silloin, kun kyseessä on laite, jonka yritys haluaa omakseen. Osamaksurahoituksen myötä yritys saa kirjanpidollisen omistusoikeuden laitteeseen, voi tehdä siitä normaalit poistot ja hyödyntää käteisostajan edut.

Lyhyempiä työkeikkoja varten koneen voi vuokrata tai liisata.

– Vuokraus tai rahoitusleasing ovat yrittäjän kannalta myös helppoja ratkaisuja. Jos valitsee esimerkiksi rahoitusleasing-ratkaisun, helpottaa se yrityksen hankintoja ja menojen ennustettavuutta. Laite ei ole yrityksen taseessa, ja vuokrakauden päättyessä laite myydään kolmannelle osapuolelle, Halme sanoo.

Laitteiden vuokraussopimukset ovat yleensä 12–36 kuukauden mittaisia sopimuksia, joihin saa usein mukaan myös huolto- ja korjaussopimuksen sekä joskus sijaislaitteen, jos käytössä oleva kone vikaantuu.

– Mitä isompi investointi, sitä parempi on käyttää rahoitusinstrumenttina osamaksua tai leasingiä. Ennakoitava vuokra helpottaa yrityksen kassanhallintaa, Halme sanoo.

Rakennusalalla toimii myös konerinkejä, joiden kautta alan yritykset tai yhteenliittymät lainaavat toisilleen kalustoaan.

– Tämä oli jakamistaloutta jo ennen kuin termistä tuli muodikas, Halme sanoo.

Onko yrityksesi työkoneiden vakuutukset kunnossa? Työkonevakuutus turvaa koneille ja niiden lisälaitteille tapahtuvat yllättävät vahingot. Tutustu ja pyydä tarjous!