Tänä kesänä Jäätelökaverien kioski ehti olla toiminnassa Turussa Kupittaanpuistossa pari päivää, kunnes sinne murtauduttiin. Jälleen.

Jo viime kesänä varkaat tunkeutuivat luvatta kioskiin useita kertoja. Rahalliset menetykset eivät nousseet korkeiksi, koska varkaat saivat saaliiksi vain juomia, kuten limpppareita ja vesiä. Yrittäjille murrot aiheuttivat kuitenkin lisätyötä.

– Kyllä sieltä on aina hajonnut paikkoja, kertoo yrittäjä Jerko Seppälä.

Hän teki rikosilmoituksen kioskin kahden muun yrittäjän, Johannes Lehdon ja Juuso Hämäläisen, kanssa. Varkaita ei kuitenkaan tavoitettu.

Aluksi varkaat tunkeutuivat puistossa sijaitsevaan kioskiin myyntiluukusta.

– Olemme pikkuhiljaa parannelleet kioskia. Laitoimme vanerilevyt ikkunoiden eteen, eikä sieltä ole tultu enää läpi.

Myyntiluukun lisäksi kutsumattomat vieraat ovat tulleet sisään takaovesta. Tuolloin yrittäjät lisäsivät lukkojen määrää, ja tänä kesänä he tukkivat ilmastointiluukun.

Kesien aikana he ovat kokeilleet myös vartiointitarroja, mutta nekään eivät pitäneet varkaita poissa.

Hälytysjärjestelmästä turvaa

Tänä kesänä yrittäjät päättivät laittaa pisteen kutsumattomille vieraille.

– Olimme jo jutelleet asiasta viime kesänä. Kun varkaat kävivät jälleen, soitimme melkein heti hälytysjärjestelmiä tarjoavalle yritykselle, että tarvitsisi saada apua, Seppälä kertoo.

Heidän tuttavansa oli töissä eräässä alan liikkeessä, ja häneltä he saivat vinkin murtojärjestelmästä. Sopiva palveluntarjoaja löytyi melko nopeasti.

– Yleensä täytyy tehdä pitkät sopimukset, mutta saimme järjestymään palvelun kesäksi järkevään hintaan, Seppälä kertoo.

Ennen lopullista päätöstä yrittäjät olivat käyneet läpi muitakin vaihtoehtoja.

– Mietimme myös murtosäleikköä. Sen sanotaan olevan murtovarma, mutta kustannukset olivat liian kovat. Siinä ei ollut järkeä, koska kioskin sopimus on täksi kesäksi. Emme vielä tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Niinpä he hylkäsivät idean ja päätyivät hälytysjärjestelmään. Alkukesästä jäätelökioski sai oikeat vartiointiliikkeen tarrat sekä liikkeentunnistimella varustellun kameran.

Kioskilla luvatta liikkuvat laukaisevat kovaäänisen hälytyksen. Tieto kutsumattomista vieraista etenee vartiointiliikkeelle ja tarvittaessa sieltä eteenpäin vartijoille tai poliisille. Kamera tallentaa vorojen liikkeet.

Toistaiseksi järjestelmä on pitänyt varkaat poissa kioskilta. Siitä on myös ollut muunlaista hyötyä.

– Joku oli päättänyt tehdä ilkivaltaa sähkökaapillemme ja repinyt sähköjohdon irti, Seppälä kertoo.

Hälytysjärjestelmä antoi tästä ilmoituksen, ja Seppälä kävi tarkistamassa tilanteen. Kioskilla hän huomasi, että lukollinen sähkökaappi oli murrettu auki.

– Tämä tapahtui yöllä. Jos tilanne olisi kestänyt aamuun asti, jäätelöt olisivat menneet piloille. Se olisi tuonut isot tappiot.

Nopea reagointi auttoi välttämään vahingot.

Kioskiyrittäjä Jerko Seppälä opastaa: Näin pysäytät varkaat

1. Ennakoi

Älä säilytä kioskissa mitään arvokasta. Työpäivän päätteeksi ota mukaan kaikki arvokkaat tavarat. Vakuutus voi tuoda turvaa.

2. Ajattele kuin varas

Onko kioskissa tai liiketilassa joitain heikkoja kohtia? Miten murtautuisit itse yritykseesi? Kartoita vaaran paikat ja estä varkaiden pääsy esimerkiksi takaovesta hyvillä lukoilla. Tee liiketilasta mahdollisimman turvallinen. Mieti näitä asioita jo kioskia tai liiketilaa hankkiessa. Myös sijainnilla on väliä. Syrjäisempi sijainti voi olla otollisempi rötöksille kuin pääkadun tai asutuksen viereinen sijainti.

3. Kartoita tarpeesi

Kuinka pitkäksi aikaa ja millä budjetilla tarvitset suojaa? Murtosäleikkö voi pitää varkaat poissa. Hälytysjärjestelmä puolestaan siirtää valvonnan ammattilaisille. Sopivaa palveluntarjoajaa etsiessä pidä mielessä budjetti ja yritystoiminnan kannalta järkevä sitoutumisaika.

4. Jos murto tapahtuu

Tee rikosilmoitus poliisille ja vahinkoilmoitus vakuutusyhtiölle. Dokumentoi rikospaikka ja kartoita vahinkojen määrä ja arvo.

OPn Vahinkoapu on palvelu, joka opastaa sinua vahingon sattuessa. Löydät Vahinkoavusta myös sinua lähellä olevat lääkärit, korjaamot ja muut OPn yhteistyökumppanit.