Sekä aloittelevilla että pidempään toimineilla yrittäjillä on usein paljon mielen päällä. Itsestä huolehtiminen jää joskus viimeiseksi tärkeysjärjestyksessä.

– On tyypillistä, että ajattelemme, ettei meille koskaan mitään satu. Elämään mahtuu kuitenkin odottamattomia tapahtumia, joihin on tärkeää varautua, jotta oma ja perheen elämä palautuisi uomiinsa mahdollisimman pian sen jälkeen. Tähän tarkoitukseen on tarjolla erilaisia vakuutuksia, kertoo Pietari Kauste, joka toimii vanhempana asiantuntijana OP Henkivakuutuksessa.

Yrittäjän tärkein vakuutus on kaikille pakollinen yrittäjän eläkevakuutus eli YEL. Siihen liittyen tehdään myös yrittäjien suurimmat virheet.

– Mikäli YEL:n työtulon määrittää liian alhaiseksi, se vaikuttaa eläkkeen lisäksi myös moniin muihin etuuksiin. YEL-vakuutus on yhteydessä esimerkiksi vanhempainrahaan ja tapaturmien tai sairastumisen yhteydessä maksettavaan päivärahaan, muistuttaa Marko Kylänen, joka vastaa yritysasiakkaiden henkilövakuutuksista Pohjola Vakuutuksessa.

Pakollisten, lakisääteisten vakuutusten lisäksi yrittäjä voi hankkia mielenrauhaa erilaisilla vapaaehtoisilla vakuutuksilla.

– Kokemukseni mukaan yrittäjien suurin huolenaihe on oma työkyky ja lähipiirin taloudellinen turva. Henkilökohtaisesta turvasta säästäminen voi osoittautua kalliiksi virheeksi, Kauste tietää.

Turvaa tapaturman varalta

Yrittäjä ei kuulu pakollisesti vakuutettaviin henkilöihin työtapaturmien osalta, joten omasta turvasta kannattaa pitää huoli vapaaehtoisella yrittäjän tapaturmavakuutuksella.

Yrittäjän tapaturmavakuutus on vapaaehtoinen vakuutus, jonka korvaukset perustuvat työtapaturma- ja ammattitautilakiin. Vakuutus kattaa esimerkiksi tapaturmasta aiheutuneita hoitokuluja, ansionmenetystä sekä perhe-eläkkeitä. Vakuutuksella saa turvaa myös tapaturmaisen pysyvän työkyvyttömyyden varalle, Kylänen sanoo.

Etuna yksityishenkilönä otettavalle tapaturmavakuutukselle yrittäjän tapaturmavakuutuksessa on, ettei korvauksissa ole erikseen määritettyä kattoa. Vakuutus korvaa lain mukaan sen, mitä tapaturman hoito vaatii. Lisäksi yksityishenkilön vakuutukset eivät kata ammattitauteja.

– Yrittäjän tapaturmavakuutus on voimassa myös vapaa-ajalla, jolloin erillistä vapaa-ajan tapaturmavakuutusta ei tarvita, Kylänen muistuttaa.

Nopeasti hoitoon ja takaisin töihin

Yksinyrittäjän sairastuessa koko yrityksen toimeentulo seisahtuu. Siksi on tärkeää, että hoitoon pääsee nopeasti. Terveysturvavakuutus on yrityksille myönnettävä sairauskuluvakuutus, joka kattaa sairastumisen aiheuttamia tutkimus- ja hoitokuluja ja takaa parhaan mahdollisen hoidon.

– Vakuutuksen tehtävänä on varmistaa, että yrittäjä pääsee mahdollisimman pian palaamaan takaisin töihin ja että yritystoiminta jatkuu. Teemme jatkuvasti töitä hoitolaitoskumppaniemme kanssa, jotta hoitoon pääsee nopeasti ja jotta kaikki prosessit tukevat tehokkaasti töihin paluuta, Kylänen kertoo.

Rauhaa keskittyä olennaiseen

Riskien kartoittaminen ja niihin varautuminen vapauttaa yrittäjän aikaa ja ajatuksia omaan liiketoimintaan keskittymiseen. Vakuutusyhtiön asiantuntijat auttavat pohtimaan omaan toimialaan ja tilanteeseen liittyviä ratkaisuja.

– Parasta on palaute, jossa asiakas on jälkikäteen ollut yhteydessä ja kiittänyt siitä, että olemme aktiivisesti ottaneet esille erilaisia vakuutusturvia. Tuntuu hyvältä tietää, että olemme voineet olla tasoittamassa elämänpolun varrelle osunutta kuoppaa, Kauste päättää.

Tutustu kaikkiin tarjoamiimme yrittäjän vakuutuksiin täällä ja pyydä yhteydenottoa asiantuntijoiltamme.