Täyspäiväinen yrittäjä paiskoi hommia opintotauoilla

Riia Koivistolle, 45, oli luonnollista jatkaa vanhempiensa jalanjäljissä yrittäjänä. Äidin aikanaan omistaman kemikalion takia estetiikka on ollut Koiviston elämässä aina läsnä.

– Lukion jälkeen kaverit hakivat yliopistoihin. Itse kokeilin Kajaanissa matkailulinjaa, mutta puolen vuoden jälkeen meille kerrottiin, että meistä tulisikin matkailuesimiesten sijaan suurtalouskokkeja. Palasin etelään ja menin maskeerauskouluun, Riia Koivisto muistelee.

Koivisto on luonut vaikuttavan uran meikkitaiteilijana ja kampaajana. Pienestä pitäen hän on rakastanut myös kukkia.

– Pohdin aina, että jonain päivänä, kun en enää meikkaa, alan työskennellä kukkien parissa.

Sitten Koivisto sai kaksi lasta pienellä ikäerolla. Viimeisimmän vanhempainvapaan jälkeen hän huomasi, että kauneusala on muuttunut, eikä töitä enää ollut kuten aiemmin.

– Aloin miettiä, mitä muuta voisin asiakkaille tarjota – no kukkia totta kai! Kyselin kukka-alasta vinkkejä Facebookin Naisyrittäjät-palstalla, ja kukkataiteilija ja floristi Hanna Piipon kannustava viesti kukka-alan ihanuudesta sai minut vakuuttumaan, että päätökseni olisi oikea.

Koivisto osallistui Piipon kukkaworkshopiin ja päätti kouluttautua alalle.

Puutarha-alan opiskelu aikuislinjalla osoittautui rankaksi, sillä koulu sijaitsi Mäntsälässä. Koiviston kuopus herätti kolmesti yössä, herätyskello soi neljänä päivänä viikossa viideltä ja Koivisto lähti ajamaan Helsingistä Mäntsälään puoli kuudelta. 2–4 viikon opintotaukojen aikana ja aina perjantaisin Koivisto teki töitä aamusta iltaan ja kuroi kiinni taloudellisia menetyksiä, vaikka olisi pitänyt opiskella itsenäisesti. Vaihtoehtoja ei ollut, sillä opintotukea ei herunut, koska Koivisto oli ollut vanhempainvapaalla ja yel-maksut olivat olleet tauolla.

Myös kukkatöitä piisasi, ja lopulta Koivisto päätti olla valmistumatta koulusta. Tärkeämpää oli ottaa tarjotut työt vastaan eikä menettää niitä todistuksen takia. Koivisto tekee kukka-asetelmia muun muassa yritysten pr-tapahtumiin. Koiviston käsistä syntyneitä seppeleitä on nähty niin aikakauslehtien kansissa kuin televisiossakin.

– Sain kolmannen ammatin ja pääsin tekemään Kukkajuttuja-kirjan (Tammi 2019). Ensin mietin, onko se luovuttamista, jos en suorita opintoja loppuun.

Vaikka opiskellessa jaksaminen oli kortilla ja taloudellisesti oli tiukkaa, Koivisto on onnellinen, että uskalsi mennä unelmiaan kohti.

– Opiskelu kannatti ehdottomasti. En tiedä, mitä tekisin, jos en tekisi työkseni myös kukkajuttuja. Jatkossa haaveeni on päästä käymään kerran pari vuodessa ulkomailla kukkakursseilla ja kehittää ammattitaitoani jatkuvasti.

Opiskelu päivätyön ja osa-aikaisen yrittäjyyden ohella vaati suunnittelua

Alakoulun opettaja Mikko Liukka, 41, alkoi yrittäjäksi 16 vuotta sitten. Hän oli treenannut juoksua Keniassa muutaman vuoden ja innostui siellä näkemistään juoksukouluista. Liukka mietti, että vastaava voisi toimia Turussakin. Vauhtisammakon juoksukoulu saikin alkunsa Suomeen paluun jälkeen samalla, kun opinnot opettajankoulutuslaitoksella jatkuivat.

– Syksyllä 2003 vedin juoksukouluryhmää yksin eikä nykyisiä tasoryhmiä ollut. Jokainen treeni oli kompromissi, sillä juoksijat olivat eri tasoisia, Liukka muistelee.

Opettajan työn ohella entinen kilpaurheilija kouluttautui lisää: Liukka suoritti kaksi yleisurheilun valmentajatutkintoa, valmistui personal traineriksi ja kävi toiminnallisen harjoittelun kurssin. Viimeisin ja eniten antanut valloitus on joogaohjaajaksi opiskelu osa-aikaisen yrittäjyyden ja päivätyön rinnalla.

– Loukkasin akillesjänteeni, ja vaimoni Anni houkutteli minut joogaan. Hämmennyksekseni kehityin nopeasti hyvässä ohjauksessa. Jooga sopi juoksun rinnalle ja ohjaajaksi opiskelu myöhemmin syvensi joogaosaamistani.

Vuoden kestänyt joogaohjaajakoulutus antoi enemmän kuin otti. Koulutus sisälsi 12 intensiiviviikonloppua, jolloin opetusta oli 9–17. Lisäksi joka viikko piti joogata vähintään kolme tuntia. Liukka kävi myös avustamassa toisten ohjaajien tunneilla ja ohjasi harjoitustunteja pt-asiakkaille, juoksukoululaisille ja alakoululaisille.

– Vedin 4–6-luokkalaisten joogakerhoa kerran viikossa. Oppilaat tykkäsivät valtavasti ja ehkä miesohjaajan takia myös pojat innostuivat joogaamaan.

Vaikka joogaohjaajaksi opiskelu vei aikaa, eikä vapaa-aikaa silloin ollut, opiskelu kannatti. Jooga on auttanut Liukkaa parantamaan hengitystekniikkaa juostessa. Koska oman kehon tuntemus on kasvanut joogan myötä, myös juoksutekniikkaohjauksessa Liukka pystyy antamaan aiempia tarkempia ohjeita.

Yrittäjäkurssi tarjosi eväät yrittäjyyteen

Inka Ikonen, 30, oli haaveillut yrittäjyydestä jo pari vuotta. Sitten omassa työpaikassa alkoivat yt-neuvottelut.

– Olin jo ennen tietoa yt-neuvotteluista ollut yhteydessä TE-toimistoon, ja ilmoittautunut työssä olevaksi työnhakijaksi, jotta pääsisin yrittäjyyskurssille.

Ikonen suuntasi kurssille kahdesti viikossa työpäivän jälkeen. Hän oli kiitollinen, että sai sellaiselle osallistua ja vieläpä ilmaiseksi.

Kahdeksana kurssi-iltana otettiin jokin yrittäjyyden osa-alue haltuun. Kurssi alkoi liikeidean pohtimisella ja sillä, miten omasta bisneksestä saisi kannattavan. Läpi käytiin talousasioita, yritysjuridiikkaa, sopimuksia, laskelmia, markkinointia, vakuutuksia, eläkkeitä ja työttömyysturvaa. Myös yrittäjän jaksamiseen annettiin vinkkejä.

– Kurssi tuntui avaimet käteen -ratkaisulta. Sain kaiken tarvitsemani perustiedon, ja loppu oli itsestäni kiinni. Kurssille osallistuminen vähensi stressiä ja siihen käytetty aika maksoi itsensä moninkertaisesti takaisin. Erityisesti hyödyin talouteen liittyvistä opeista, koska ilman niiden hallintaa ei ole bisnestäkään.

Kurssin päätyttyä Ikonen irtisanottiin yt-neuvotteluissa. Hän jäi ansiosidonnaiselle päivärahalle ja alkoi käynnistää yritystoimintaa. Se sujui, sillä ensimmäiset asiakkaansa Ikonen oli saanut vielä ollessaan päivätöissä. Tavoitteetkin olivat selkeät.

– Aloin aggressiivisemmin myydä toimittajan työtä, vaikuttajamarkkinointia sekä koulutus- ja konsultointipalveluita. Nyt ensimmäinen vuosi yrittäjänä on pian ohi, ja minulla menee hyvin. Tuloni ovat tuplaantuneet palkkatyöhön verrattuna, ja vapautta on ihan eri tavalla.

Ikonen suosittelee yrittäjyyskurssia lämpimästi kaikille yrittäjiksi aikoville.

– Perusasiat on oltava hallussa, muuten lento saattaa loppua lyhyeen. Yrittäjyyskurssi on helppo vaihtoehto saada kaikki tarvittava tieto.

Oletpa aloitteleva tai kokenut yrittäjä, OP:lta löydät ratkaisut yrityksesi liiketoimintaan. Haluamme tukea yrityksesi toimintaa kaikissa tilanteissa.