Mieti toiveet ja käyttötarkoitus tarkkaan

Oletko etsimässä omaa rantaa vai kuivanmaan kesäpaikkaa? Haluatko viimeistellyn pihapiirin vai viihdytkö luonnontilaisessa ympäristössä? Haluatko käyttää mökkiä myös talvella? Suositko uutta vai vanhaa?

Määrittele myös alue, jolta mökkiä etsit. Mökin valintaan vaikuttaa suuresti myös sen etäisyys kotipaikasta. Yksi yleisin virhe mökin ostamisessa on se, että mökki hankitaan liian kaukaa, ja siksi siellä käyminen jää vähemmälle.

Käytä kiinteistönvälittäjää apuna

Joskus ostajan voi olla vaikea luottaa yksin mökkiään myyvään henkilöön, ja siinä kohtaa objektiivinen välittäjä on oiva apu. Esimerkiksi rakenteelliseen kuntoon liittyviä ongelmia tulee nykypäivänä esille harmillisen monia, ja useasti niissä omistajana toiminut myyjä on koittanut pimittää tietoa kaupan toteuttamiseksi.

Välittäjä katsoo asiakirjojen oikeellisuuden ja vastaa kauppojen lainmukaisesta toteutuksesta. Välittäjä myös auttaa ja huolehtii tarvittavien asiakirjojen ja viranomaistietojen hankinnasta ja tulkinnasta. Mieti siis tarkkaan, selviätkö kaikesta itse ja haluatko käyttää aikaasi juridiikan pykälien parissa.

Pyydä kaikki tarvittavat asiakirjat

Kiinteistömuotoisen mökkipaikan ostamisessa olennaisimmat asiakirjat ovat kiinteistöjärjestelmästä saatavat asiakirjat: kiinteistörekisteriote, lainhuuto- ja rasitustodistus sekä kiinteistön rajoja kuvaava kartta. Lisäksi sinun olisi hyvä saada käyttöösi rakennuslupa-asiakirjoja, alueen kaavoitusta koskevia dokumentteja, kuntotarkastusraportti, vesistön kuntoa koskevia asiakirjoja sekä monia muita dokumentteja.

Tarkista kohde ulkoisesti

Kohteeseen kannattaa aina pyrkiä tutustumaan henkilökohtaisesti. Jos paikan päälle ei syystä tai toisesta pääse, kohteeseen kannattaa tutustua kuvien ja videoiden avulla mahdollisimman huolellisesti.

Mökin ja pihapiirin yleisilme kertoo monesti paljon. Rakennusten osalta olennaisimpia rakenteita ovat vesikatto, perustus ja itse runko eristyksineen. Piipun voi tarkistaa silmämääräisesti halkeamien osalta.

Jos ostat mökkiä talvella, muista selvittää, miltä kaikki näyttää lumien sulettua. Näin vältyt negatiivisilta yllätyksiltä keväällä.

Kiinnitä huomiota mökin sisäilmaan

Mökin sisällä tunkkainen haju voi tarkoittaa ilmanvaihdon ongelmia, josta voi seurata hometta. Kuntotarkastuksen teettämistä kannattaa harkita, koska sillä saadaan varsin kattava yleiskuva mökin nykyisestä tilanteesta ja mahdollisesti lähitulevaisuudessa edessä olevista remonteista.

Tarkista tontti ja sen rajat

Naapureiden sijainti ja läheisyys selviää monesti vasta käveltäessä mökiltä rantaan laiturille. On hyvä tarkistaa, että ranta on oma. Veden laatuun ja rannan luonteeseen on hyvä kiinnittää huomiota. Onko syvää vai matalaa? Onko hiekka- vai mutapohja? Myös rannan kasvillisuus kertoo paljon vesistön tilasta. Teiden kunto ja niistä aiheutuvat mahdolliset häiriöt kannattaa myös huomioida.

Huolehdi raha-asiat kuntoon

Arvioi budjetti realistisesti ja mieti lainantarve. Etukäteen mietitty rahoitusmahdollisuus nopeuttaa ostoneuvotteluita. Laske kaikki mahdolliset maksut yhteen ja tiedustele pankista jo etukäteen omia mahdollisuuksiasi lainaan. Samalla tulee selvitettyä mahdolliset takausasiat, ja saat käsityksen siitä, millä tasolla kuukausittainen lyhennyserä liikkuu.

Älä hätiköi ostopäätöksen kanssa

Tutustu kohteeseen kunnolla. Jaksatko varmasti ylläpitää sitä? Jos ostat keskeneräisen mökin, kunnostuksesta aiheutuva työllinen ja taloudellinen taakka nousee helposti liian suureksi.

Tärkeintä kuitenkin on, että kyseessä on sellainen paikka, jossa haluat rentoutua ja viettää aikaa. Anna siis tunteillekin tilaa, mutta ole varma päätöksestäsi.

Hae mökkilainaa vapaa-ajan asunnon rahoittamiseen.

Etsitkö mökkiä? Mökit ympäri Suomea löydät OP Koti -sivuilta.