Monessa kodissa jouluvalmistelut aloitetaan jo hyvissä ajoin ripustamalla jouluvalot tuomaan tunnelmaa pimeään. Valojen asentaminen kuitenkin sisältää monenlaisia vaaranpaikkoja.

– Valojen ripustamisen yhteydessä on hajonnut ikkuna- ja parvekelaseja sekä televisioita. Näissä tapauksissa on aina vaarana myös henkilövahingot, mikäli ripustaja kaatuessaan satuttaa itsensä. Kipuamista varten saatetaan ottaa nopeasti avuksi lähimpänä oleva jakkara ja se asetetaan huolimattomasti paikoilleen, jolloin vahinko tapahtuu, Pohjola Vakuutuksen henkilöasiakkaiden henkilövakuutuksista vastaava Atte Erkamo kertoo.

Joka joulu tulee ilmoituksia kaatumisista, jotka ovat aiheutuneet erilaisista kiipeilyistä. Jouluvalojen asentamisen lisäksi tavaroita siirrellään, siivotaan ja koristellaan kuusta, joten kiipeilyä on usein enemmän kuin normaalisti.

Aaton kohokohta on monessa kodissa joulupukin vierailu. Visiitti on kuitenkin joissain tapauksissa jännittänyt lapsia niin paljon, että omaisuutta on hajonnut lapsen säikähtäessä joulupukkia.

– Kun pukki on astunut sisään, käsissä ollut tabletti on lipsahtanut lattialle ja hajonnut, Erkamo kertoo.

Kaikille tuttu lelu on yllättävä vahinkojen aiheuttaja

Aattona lahjasäkin avaaminen ja sen sisältö pitää sisällään monta vaaran paikkaa. Lahjoja avatessa teräaseella, on syytä toimia varovasti.

– Avaamisista on aiheutunut haavoja tai paketin sisällä oleva lahja on vahingoittunut, Erkamo sanoo.

Yksi tilastoissa esiin nouseva vahinkoja aiheuttava lelu, on pieni rakennuspalikka, kuten Lego. Pienillä lapsilla yleisin vahinko on niiden työntäminen nenään tai korvaan. Vaarallisia tilanteita on myös aiheutunut palikan päätyessä lapsen suuhun. Vahinkoja on sattunut lisäksi lapsen kaatuessa niiden päälle, terävä palikka aiheuttaa helposti haavan.

Rakennuspalikoissa piilee vaara myös aikuisille. Niihin liukastutaan ja nilkka nyrjähtää tai satutetaan jalkapohja niiden päälle astuttaessa.

– Joulun vahinkotilastoissa näkyy myös into testata uusia lahjoja. Luistimia on koekäytetty parketilla ja leikkisähköautot sekä radio-ohjattavat autot ovat aiheuttaneet sisätiloissa törmäilyllään vahinkoa omaisuudelle, Erkamo kertoo.

Palohaavoista vatsavaivoihin - jouluherkkujen riskit

OP Ryhmän teettämän kyselyn mukaan aikuisten joulunajan yleisin harmi on kuitenkin liiankin hyvin maistuva jouluruoka ja sen myötä saadut vatsavaivat. Vastaajista 30 prosenttia on saanut vatsavaivoja ylensyönnin takia.

Kyselyn mukaan 20 prosentille suomalaisista glögit ja punaviinit aiheuttavat jouluisin vahinkoja niiden kaatuessa matoille, sohville ja tietokoneiden päälle.

Jouluruokien valmistaminen ja leipominen aiheuttaa joka joulu monenlaisia vahinkoja.

– Yksi yleisimmistä vahingon aiheuttajista on kinkkurasva. Kuuma kinkkurasva ja paistopussista purkautuva höyry voivat aiheuttaa myös palovammoja. Kinkkua paistaessa kannattaa olla varovainen, käyttää paistopussia ja korkeareunaista uunivuokaa, Erkamo neuvoo.

Perinteisesti kinkkurasva tukkii myös viemäreitä. Putkiston tukkeutumisesta aiheutuva vahinko voi olla joissain tilanteissa jopa kymmeniä tuhansia euroja. 

Koirille vaaralliset ihmisten herkut

Koirien omistajilla on yleensä hyvin tiedossa koirille myrkylliset ruoka-aineet, mutta muille saattaa tulla yllätyksenä, että suklaan ja xylitolin lisäksi myös esimerkiksi viinirypäleet ja rusinat ovat koirille vaarallisia. Viinirypäleiden ja rusinoiden syöminen voi aiheuttaa koiralle akuutin tai ajan kuluessa pahaneva munuaisvaurion. Myrkytysoireet eli oksentelu ja ripulointi voivat alkaa vasta tunteja syömisen jälkeen. Jos epäilee koiran syöneen viinirypäleitä tai rusinoita, tulee ottaa heti yhteyttä eläinlääkäriin tarkempia hoito-ohjeita varten.

Lue lisää

Sukset katolle ja kohti Lappia – miten boksi pakataan turvallisesti?

Lähdössä matkalle: Millainen matkavakuutus on tarpeen?