Keksi- ja kahvipurkit talteen

Vanhoihin, metallisiin purkkeihin on taltioitunut pala mennyttä maailmaa. Niissä näkyy hauskasti vanha mainoskieli sekä vanhat fontit.

Halutuimpia esineitä keräilymarkkinoilla ovat vanhat, metalliset kahvi-, keksi- sekä lakritsipurkit. Esimerkiksi ennen toista maailmansotaa valmistetut Hangon Keksi- ja Hangon Lakritsi -purkkien hinnat lähentelevät jo sataa euroa.

Myös 1950¬-1970 -lukujen kahvi- ja kaakaopurkit kiinnostavat keräilijöitä, mutta niitä on myös tarjolla enemmän, sillä purkkeja valmistettiin aikanaan suuria määriä. Niiden hinnat liikkuvat 10-20 euron paikkeilla.

Kalleimpia keksi- ja lakritsipurkkeja voi tarjota myyntiin vintage-liikkeisiin tai netin myyntipalstoille.

Onko Aalto-valaisimessa Valaistustyön leimat?

Arkkitehtilegenda Alvar Aallon suunnittelemia valaisimia on myyty kodinsisustajille jo 50-luvulta lähtien. Jälleenmyyntiarvoltaan eri aikakausien valaisimet ovat kuitenkin hyvin erihintaisia.

Jos sinulla on Aallon valaisin, kannattaa vilkaista löytyykö siitä alkuperäisen valmistajan, Valaistustyö Ky:n leima. Antiikkikaupassa näistä kappaleista maksetaan huippuhintoja. Esimerkiksi Valaistustyön valmistama musta Mehiläispesä-valaisin (A322) vaihtoi omistajaa pari vuotta sitten noin 12 000 eurolla Bukowskin huutokaupassa.

Sen sijaan myöhemmin valmistettuja Artek-valaisimia myydään varsin kohtuulliseen hintaan ja klassikoille löytyy yleensä aina ostajia.

Sarjakuvalehdistä isoja rahoja

Jos ullakon nurkissa on sarjakuvapinoja vuosikymmenten takaa, älä kärrää niitä suoraan paperinkeräykseen. Joukossa saattaa olla lehtiä, joilla on myös keräilyarvoa.

Kannattaa katsoa lehtipinoista erityisesti hyväkuntoisia 50-luvun Aku Ankkoja tai 1960-70 -luvun Musta Naamioita, Teräsmiehiä tai Batman-lehtiä. Nostalgianälkäiset sarjakuvien ystävät etsivät niitä nyt alan liikkeistä. Myös hieman harvinaisemmat 70-luvun scifi- ja kauhusarjakuvat ovat haluttua tavaraa. Näistä lehdistä saatetaan maksaa jopa useita kymmeniä euroja kappaleelta. Lehden kunnon tulee olla lähes uudenveroinen, eivätkä sivut saa olla repaleisia tai auringon haalistamia.

Kaikki ullakoilta ja kellareista löytyneet sarjakuvapinot eivät ole keräilyharvinaisuuksia. Esimerkiksi 70- ja 80-luvulla Aku Ankkaa painettiin niin suuria määriä, että lehtiä on edelleen paljon liikkeellä. Niillä onkin enemmän nostalgia- kuin jälleenmyyntiarvoa.

Jos sarjakuvapinoissa on esimerkiksi Tintti-, Asterix- tai Lucky Luke -sarjan albumeja sarjojen alkupäästä, kannattaa vilkaista tarkemmin sisäsivuilta, ovatko albumit ensipainoksia. Niiden arvo saattaa olla hyväkuntoisena jopa useampia kymmeniä euroja. Pidä mielessä, että joskus ensipainoksissa on jätetty mainitsematta painos kokonaan.

Myös tuoreemmat albumit ovat nousseet jo korkeimpiin hintoihin. Esimerkiksi Lassi ja Leevi -sarjan ensimmäisten osien 80-luvun ensipainoksista sekä kulttisarjakuva Valerian harvinaisista albumeista maksetaan useampia kymppejä.

Arabia Ruska tulee taas – vaikka ei ole edes syksy!

Ruska-astiat ovat olleet kirpputorien vakiotavaraa. Sitä on ollut tarjolla runsain mitoin ja edullisin hinnoin. Viime aikoina Ruskan tilanne on muuttunut, sillä astiasto kiinnostaa uutta keräilijäsukupolvea. Tällä hetkellä kattamisessa on trendikästä yhdistellä moderneihin astioihin Ruska-sarjan kaltaisia eläväpintaisia astioita. Ruskea väri, sekä selkeä ja raskas muotokielikin ovat jälleen trendikkäitä.

Ruska-sarjan ensimmäiset osat suunniteltiin alun perin vuonna 1960 ja sarja otettiin tuotantoon seuraavana vuonna. Suosituimmillaan Ulla Procopén muotoilema Ruska oli 70-luvulla, mutta sen valmistamista jatkettiin aina vuoteen 2002 asti.

Ruskaa löytyykin monen kodin nurkista. Nyt kannattaa miettiä tarkkaan, viekö astioita kierrätykseen, sillä Arabia Ruska-keräilykuume saattaa hyvinkin vielä yltyä ja hinnat nousta. Jos haluaa myydä Ruska-astioitaan, kannattaa kokeilla myymistä esimerkiksi astioihin erikoistuneilla Facebookin myyntipalstoilla.

Muista: Vanhojen tavaroiden kaupassa esineen kunnolla on tärkeä merkitys! Vaikka tuote on sama, voi hinta olla eri, jos esineiden kunnossa on eroa. Pienet kolhut, repeämät ja tahrat vaikuttavat tuotteen jälleenmyyntihintaan.

Lue myös: Onko kotonasi aarre? Näistä arkisista tavaroista on tullut keräilykohteita