Arabian Muumimuki: koko kansan suosikki

Muumimukit ovat olleet koko 2000-luvun suosittuja keräilyesineitä, eikä muumibuumi näytä laantuvan. Hinnat ovat nousseet vuosi vuodelta, ja yhä uudet keräilijät innostuvat muumimukeista.

Ensimmäiset muumimukit valmistettiin Arabian tehtaalla 1950-luvulla. Näin vanhoja mukeja on myynnissä vain harvoin. Huutokaupoissa niiden hinnat ovat yltäneet tuhansiin euroihin.

Mukien tuotanto aloitettiin uudelleen 1990-luvulla Muumilaakson tarinoita -tv-sarjan imussa. Nykyisin myös kaikkien 1990-luvun alkupuolen mukimallien hinnat ovat kivunneet yli sadan euron. Sarjakuva-mukista on maksettu jopa 700–800 euroa.

Fazerille jouluksi 2004 valmistetun 400 kappaleen rajatun sarjan Fazer-mukista on maksettu huutokaupoissa yli 5000 euroa. Muumipeikko unelmoi -mukia taas valmistettiin 2005 kappaletta vuoden 2005 Muumit Arabiassa -näyttelyyn. Se hinta on kohonnut jo yli 1500 euron.

Arabia ylläpitää keräilyinnostusta valmistamalla edelleen uusia rajattuja sarjoja, juhlavuosien erikoismukeja ja kausimukeja.

Ilmari Tapiovaaran Fanett: joka kodin pinnatuoli

Pinnatuolit olivat suosittuja joka kodin kalusteita. Niitä valmistettiin lähes jokaisella kotimaisilla huonekalutehtaalla erilaisina muunnelmina 1940-luvulta aina 1970-luvulle saakka. Retrohenkiset pinnatuolit ovat taas kodinsisustajien suosikkeja.

Pinnatuoleja saa kirpputoreilta muutamalla kympillä, mutta joukossa on yksi muita huomattavasti hintavampi tuolimalli: Fanett. Se on arvostetun muotoilija Ilmari Tapiovaaran (1914–1999) suunnittelema. Siksi Fanett-tuolien hinnat ovat nousseet viime vuosina.

Ilmari Tapiovaara piirsi Fanett-tuolin ruotsalaiselle Edsbyn tehtaalle vuonna 1949, mutta tuolia alettiin valmistaa vuonna 1955 myös kotimaassa Askon tehtaalla. Fanett-tuolin tunnusmerkki on pyöreä painanne vanerisessa istuinosassa. Sitä valmistettiin erilaisilla viilupinnoilla, lakattuna sekä maalattuna. Hyväkuntoisena Fanett maksaa noin 100–150 e.

Raija Uosikkisen Pomona: retrokuviot hurmaavat

Arabian Pomona-sarjan iloiset, 1960-lukua henkivät kuviot ilahduttavat silmää. Pomona-sarjan astiat tulivat ensimmäisen kerran tuotantoon vuoden 1965 keväällä, mutta sarjaa laajennettiin vielä 1960-luvun lopulla. Koristeet astioihin piirsi Arabian oma, pitkän linjan koristesuunnittelija Raija Uosikkinen (1923–2004).

Värikkäät retroastiat ovat nykyisin suosittuja keräilykohteita, ja Pomona-sarjan hinnat ovat vähitellen kivunneet ylöspäin. Kuviosta riippuen sarjan kannelliset purkit maksavat 50–110 euroa, kannettomat hieman vähemmän. Purkkia on alun perin myyty sekä kannellisena että kannettomana versiona.

1900-luvun design-esineisiin erikoistuneissa vintage-liikkeissä on myynnissä eniten Pomona-sarjan omena-, luumu- ja mansikkakuvioisia astioita, joita myös valmistettiin eniten. Hintahaitarin yläpäässä ovat purkkisarjan harvinaisuudet: hunajamehiläinen ja karviaismarja.

Pöytävalaisin 9222: himottua Paavo Tynelliä

Paavo Tynellin (1890–1973) suunnittelemat valaisimet ovat arvossaan. Näyttävimmistä malleista on maksettu huutokaupoissa huikeita huippuhintoja. Esimerkiksi maaliskuussa 2017 Tynellin Lumihiutale-valaisin vaihtoi omistajaa Hagelstamin huutokaupassa 159 000 eurolla.

Paavo Tynellin tuotannon arvostus näkyy myös hänen suunnittelemiensa arkisten kodinvalaisinten myyntihinnoissa. Taito Oy:ssä ja Idmanilla tuotannossa 1940–1950-luvulla olleen simppelin pöytävalaisin 9222:n hinta on kivunnut tasaisesti ylöspäin. Huutokaupoissa siitä on maksettu kunnosta riippuen 600–1200 euroa.

Nanny Stillin Harlekiini: muotoilun kultakauden lasia

Nanny Stillin (1926–2009) muotoilema Harlekiini-sarja edustaa tyylipuhdasta suomalaista 1950-luvun lasia. Sarja tuli Riihimäen Lasin tuotantoon vuonna 1958.

Harlekiini-sarjassa on runsaasti erilaisia osia. Yhteistä kaikille sarjan esineille ovat syvän turkoosi väri ja kepeät muodot. Tunnistettava yksityiskohta on esineiden tippajalka eli korkea reunus esimerkiksi viinilasien jalassa.

Harlekiini-sarjan viini- ja liköörilaseista maksetaan 25–30 euroa, mehulaseista 15–20 euroa. Sarjan isot tarjoiluastiat ovat harvinaisuuksia, joten niistä maksetaan perusastioita enemmän. Näyttävien karahvien hinnat ovat 250–300 euroa. Himoituin keräilyharvinaisuus on päällekkäin aseteltava etikka- ja öljypullo, joista maksetaan jopa yli 500 euroa.

Aarre vai ei? Esineen kunto ratkaisee

Jos epäilet omistavasi aarteen, ole tarkkana. Astiat ovat keskenään usein hyvin saman oloisia, ja alkuperäisistä versioista on aina tehty myös halpoja kopioita. Kirjoista, katalogeista, museoista ja netistä löydät tunnistusapua. Vintage-liikkeissä kierrellessä oppii paljon sekä hinnoista että esineistä. Myös jotkut museot tarjoavat tunnistamispalvelua, osa maksua vastaan.

Hintataso selviää melko helposti netistä. Tutustu huutokauppojen, vintage-liikkeiden sekä koti- ja ulkomaisten myyntisivustojen kuten Tori.fi:n, Huuto.netin, Ebayn tai ruotsalaisen Traderan hintoihin.

Huomioi kaikki rosot ja kulumat hinnoittelussa. Astioiden koristeiden kuviot voivat olla himmentyneitä, tai tuoli ja valaisimen maalipinta kulunut. Priimakuntoiset ja kuluneet esineet eivät ole keskenään yhtä arvokkaita.

Jos myyt esineesi vintage-liikkeeseen, saat siitä luonnollisesti vähemmän kuin esineen myyntihinta tulee olemaan. Voit laittaa myös itse ilmoituksen netin myyntisivustolle tai varata pöydän kirpputorilta tai vintage-myyntitapahtumasta. Myös Facebookissa on erilaisia keräilyyn erikoistuneita ryhmiä. Tutustu esimerkiksi Pohjoismaisen designin kirpputoriin.