Tukesin asiantuntija Jukka Lepistö muistuttaa, että ulkovaloista puhuttaessa ennen ei ollut kaikki paremmin. Kun hehkulampuista on siirrytty led-lamppuihin, paloturvallisuus on parantunut huimasti.

– Karuimmillaan jouluvalot olivat maalattuja hehkulamppuja. Ne kuumenivat ihan tosissaan. Nyt voi ottaa LED-lamppusarjan käteen eikä se polta. Lamppujen ja ulkovalojen kanssa ollaan paremmissa kantimissa kuin aiemmin, Lepistö kiteyttää.

Silti muutama asia on hyvää pitää valoja laittaessa mielessä. Jukka Lepistön mukaan ensimmäinen nyrkkisääntö on, että kun valot laitetaan ulos, niiden pitää olla ulkokäyttöön suunniteltuja.

– Se tarkoittaa, että kaikki komponentit on tarkoitettu käytettäväksi ulkona: virtalähde, muuntaja ja lamppu.

Lepistö muistuttaa, että vaikka valoja laitettaisiin katetulle terassille, lamput joutuvat tekemisiin kosteuden kanssa. Kosteus ja sähkövirtaan kytketty laite ei ole koskaan hyvä yhdistelmä.

– Lamput lämpenevät aina hieman ja silloin kosteus tiivistyy lamppuihin. Myös lasitetuilla parvekkeilla tulisi käyttää ulkokäyttöön tarkoitettuja valoja ja valosarjoja.

Älä vedä jatkojohtoa sisältä

Toinen paloturvariski on sähkövirta, joka vedetään sisätiloista ulos.

– Jos ulos laitetaan valosarjoja, pitäisi myös sähkövirta ottaa ulos tehdystä pistorasiasta sellaisella jatkojohdolla, joka on ulkokäyttöön suunniteltu. Ei niin, että vedetään jatkojohto ikkunan tai oven välistä sisätiloista.

Ikkuna tai ovi voi hangata johdon eristeen rikki.

– Johtimen jännite on 230 volttia. Kun se puristuu oven väliin, puhutaan sähköiskuvaarasta ja paloturvariskistä.

Lepistö suosittelee valosarjoja hankkivaa käymään alan liikkeessä ja pyytämään asiansa osaavalta myyjältä valot juuri sellaiseen ympäristöön, mihin ne on tarkoitettu, onpa kyseessä sisä- tai ulkokäyttöön tuleva valosarja.

Sisätiloissa tarkkana

Erilaisia valaisimia ja valonauhoja näkee kodeissa nykyään sisustuselementteinä paljon ja moni hermoilee jouluvaloista, jotka palavat jatkuvasti yön läpi. Lepistön mukaan valojen palaminen jatkuvasti ei sinällään haittaa, jos muut turvallisuustekijät ovat kunnossa.

– Led-valonauhat ovat sinällään turvallisia, mutta muuntajat, joihin ne kytketään, voivat lämmetä kovastikin. Samaan muuntajaan ei saisi kytkeä määräänsä enempää valoja. Erityisesti jos kotona on lapsia tai lemmikkieläimiä, kannattaa olla tarkkana muuntajien kuormittumisen kanssa, Lepistö muistuttaa.

Hälytyskellojen pitää soida, jos muuntaja tuntuu kädellä koskettaessa kuumalta. Ja kun valosarjoja ottaa käyttöön oston jälkeen tai purkaa niitä varastosta, kannattaa tarkistaa virtalähteiden johtojen kunto. Jos esimerkiksi lemmikki on järsinyt eristeosuutta, ei valosarjaa voi enää käyttää.

Anna valojen palaa

Jos naapurissa pihavalot palavat jatkuvasti, ei automaattisesti tarvitse olla huolissaan.

– Led-valot eivät vie paljoa virtaa ja jos ne eivät häiritse naapureiden yöunia, voivat ulkokäyttöön tarkoitetut valot loistaa läpi vuorokauden ilman ongelmaa, Lepistö vakuuttaa.

Moni myös kytkee pihavalot ajastimeen eli kellokytkimeen, joka katkaisee valot tietyn ajan jälkeen. Ongelma on, että kellokytkin on jälleen yksi sähkölaite kytkettynä pistorasiaan.

– Jos kellokytkimen koneisto ylikuumenee, se on selvästi vaarallisempaa kuin led-valojen palaminen pitkään, Lepistö varoittaa.

Lyhyt muistilista kausivalojen ripustajalle

  1. Sisävalot sisälle, ulkovalot ulos. Tarkista, onko valosarja tarkoitettu sisä- vai ulkokäyttöön ja pidä huolta, että myös johdot ja muuntajat toimivat siinä tilassa, mihin ne on suunniteltu.
  2. Kytke ulkovalot talon ulkoseinässä tai parvekkeella olevaan pistorasiaan, älä vedä jatkojohtoa terassin oven tai ikkunan raosta.
  3. Valot ovat käyttötavaraa eivätkä kestä ikuisesti. Kausivalojen kunto on hyvä tarkistaa ennen ripustusta.
  4. Seuraa virtalähteiden lämpötiloja ja johtojen kuntoa. Jos johtojen eriste on kärsinyt, valosarja kuuluu elektroniikkaromuun.

Lue myös:

Jouluvalojen sähkönkulutus on pientä – sammuta silti valot, jos olet pitkään poissa

Nyt tunnelmoidaan kynttilän valossa: muista nämä asiat