Sähkö on hinnoissaan. Sen säästäminen on järkevää sekä jokaisen henkilökohtaisen talouden että koko Suomen huoltovarmuuden kannalta.

Joulua ei ole kuitenkaan peruttu, sillä se syntyy mainiosti myös hieman vähemmillä kilowattitunneilla. Motiva Oy:n asiantuntija Päivi Suur-Uski kertoo vinkit.

Tuiki tuiki leditähtönen

Säästötoimia harkitessa kannattaa muistaa suhteellisuus. Esimerkiksi led-kausivalot ovat hyvin energiatehokkaita.

Motiva on laskenut, että jos 80 led-lampun valosarja palaa 100 vuorokautta koko ajan ja sähkön hinta on 0,20 euroa/kWh, laskua kertyy 2,90 euroa. Sähkön hinnalla 0,50 euroa/kWh, hintalappu on 7,20 euroa. Mikäli sarjaa poltetaan ajastimella kahdeksan tuntia päivässä, vastaavat summat ovat 1 ja 2,40 euroa.

Ajastimen käyttö on erityisen järkevää, jos käytössä ovat vanhat enemmän kuluttavat koristevalot. Ilman ajastinta vanhan 93,3-wattisen 216 lampun sarjan käyttö kustantaa 100 vuorokauden aikana esimerkin mukaisilla sähkönhinnoilla 44,80 tai 112 euroa.

− Ledienkin käyttöä kannattaisi kuitenkin välttää silloin, kun muu sähkönkäyttö on kovinta eli arkisin kello 8–10 ja klo 16–20 välillä, Suur-Uski muistuttaa.

Joulusaunassa fiksusti

Sähkökiuasta ei voi kehua erityisen energiapihiksi. Suur-Uski laskee, että tunnin saunominen maksaa 10 kilowatin kiukaalla esimerkin mukaisilla sähkönhinnoilla 2–6 euroa.

− Saunaan kannattaa mennä heti, kun se on lämmin. Lisäksi saunominen olisi hyvä ajoittaa hetkeen, jolloin muu sähkönkäyttö on vähäisempää.

Suihkussa ei sitten lutrata:

− Jos otat joka päivä vartin suihkun, energiaa kuluu viikossa yhtä paljon kuin lämmittäisit saunan kahdesti.

Kinkku uuniin yöaikaan

Liesi ja uuni ovat joulun aikaan ahkerassa käytössä.

− Energiatehokkainta on valmistaa kiertoilmauunissa kerralla iso määrä ruokia. Mikäli käytössä on perinteinen uuni, siinäkin kannattaa tehdä yhdellä lämmityskerralla enemmän.

Kinkku on hyvä paistaa yöaikaan, jolloin kulutus on vähäisempää ja sähkö edullisempaa.

− Joulua voisi ehkä valmistella myös yhdessä ja yhteisöllisesti naapurien tai ystävien kera eikä niin, että uuni on samaan aikaan päällä joka taloudessa.

Kaupasta ostetut ja kevyesti lämmitettävät kypsät kinkut ja valmiit porkkana- ja lanttulaatikot ovat energiatehokas ja myös joulustressin kannalta armollinen ratkaisu.

− Myös keittiön pienlaitteet, vaikkapa mikro, vedenkeitin ja riisinkeitin, kuluttavat vähemmän energiaa kuin liesi ja uuni.

Ja vaikka se on ehkä helpommin sanottu kuin tehty, niin joulun valmistelu kannattaa aloittaa ajoissa, eikä jättää kaikkea viime tippaan. Tämä auttaa niin sähkökulutuksen kuin oman henkilökohtaisen kuormituksen tasaamisessa.

Piditkö artikkelista? Tilaa maksuton OP Median uutiskirje, ja saat sähköpostiisi ajankohtaiset vinkit oman taloutesi hallintaan sekä asumiseen kerran viikossa. 

Lue myös:

Sähkön hinta nousussa: miten pitää kulutus aisoissa, miten varautua nousevaan hintaan taloudellisesti?

Juhlakausi alkaa, kestääkö budjettisi?