Loppuvuonna moneen asiaan uppoaa rahaa: Pikkujouluihin tarvitaan juhlavampaa vaatetta sekä pikkujoulupaketteja. Halloweenia ja itsenäisyyspäivää juhlitaan usein hyvän syötävän ja oheisrekvisiitan kera. Joululahjat on hankittava ja uusivuosikin on vielä edessä. Entä miten nousevat hinnat vaikuttavat joulukauden budjetointiin?

Pienen gallupimme perusteella moni on jo pohtinut arkisia säästökeinoja ja budjetoinut juhlakauden menojaan.

Lainaa, tee itse tai kierrätä

“Olen jo useana vuonna antanut joululahjaksi itse tekemiäni ruokatuotteita. Syksyllä poimin metsästä suppilovahveroita, jotka kuivatan ja annan lahjaksi sukulaisille. Nyt ajattelin laajentaa itse tekemistä jo pikkujoulukauteen, koska kaikki on kallistunut. Tyhjennän pakkasta marjoista, keitän niistä mausteiden kera glögiä ja vien tuliaisiksi pikkujouluihin. Myös omatekoiset makeiset ovat loistava lahja. Läheisille aion antaa lahjaksi omaa aikaani: teen lahjakortin, jossa lupaan viedä heidät esimerkiksi metsä- tai hiihtoretkelle tai luistelemaan kuuman kaakaon kera.”
Mirka

“Pikkujouluihin on usein pitänyt tuoda pieni lahja pukinkonttiin jaettavaksi. Nyt sovimme työporukan kanssa, että kukaan ei tuo mitään uutta, vaan jonkin kierrätetyn esineen tai vaikkapa edellisen vuoden pikkujoululahjan. Kierrätyslahjat kääritään vain uusiin paketteihin. Kaveriporukan kanssa sovimme, että pikkujoululahjaksi annetaan jokin itse järjestetty elämys.”
Heidi

“En osta pikkujouluihin uutta mekkoa vaan lainaan hyvältä ystävältäni, jolla on kaappi täynnä mekkoja. Lainaaminen on ekologista ja ilmaista, ja silti tuntuu kuin asu olisi uusi.”
Anna

Ennakointi tuo säästöä

”Ilmoitan kotitalousvähennyksiin oikeuttavat työt, kuten kodin siivoukset, verokortille lokakuussa, jolloin saan enemmän liksaa käteen marras- ja joulukuussa. Pihtailen myös rahan käytössä, kun tiedän, että joulun aikaan on paljon pakollisia menoja. Pidän esimerkiksi älä osta mitään -kuukausia, jolloin en osta mitään itselleni. Niistä jää yleensä jotain ekstraa säästöön.”
Katarina

“Olen oppinut ennakoimaan isoja vuosittaisia menoja säästämällä rahaa eri säästötileille joka kuukausi. Koska joulu tulee joka vuosi ja silloin kuluu joka tapauksessa enemmän rahaa kuin muina aikoina, säästän sitä varten joulusäästötilille. Kun rahaa on alkanut laittaa sivuun jo tammikuussa, loppuvuoteen mennessä tilillä on jo ihan kivasti joulubudjettia.”
Petra

“Tänä vuonna laitamme jouluruuat mahdollisimman pitkälle itse ja teemme niitä myös vähemmän. Monena vuonna ruokia on ollut liikaa ja niitä on mennyt roskiin joulun jälkeen.”
Sami

“Löysin hyvän lastenkirjan alehintaan ja päätin ostaa saman kirjan kaikille sisarusten lapsille joululahjaksi. Loppuunmyynnistä ostin kummilapsilleni samanlaiset Muumi-lakanat hyvällä alella. Kun kaikkien lahjat on jo ostettu, ei tarvitse ostaa viime hetken paniikissa jotain satunnaista lähempänä joulua. Sekin tuo säästöä.”
Saara

Osta pitkin vuotta tai siirrä hankintoja

“Tänä vuonna rahaa kuluu arjessa tavallista enemmän, joten lokakuusta eteenpäin siirrämme kaikki hankinnat joulupaketteihin. Lapset tarvitsisivat esimerkiksi uudet yöpuvut ja alusvaatteita, mutta sinnittelemme vielä vanhoilla ja annamme uudet sitten joululahjaksi.”
Elina

“Jaan jouluun liittyviä kuluja eri kuukausille ostamalla lahjoja pitkin vuotta. Hyödynnän kauppojen erilaisia alennusteemoja. Juhannuksen jälkeisistä alennusmyynneistä ja paikallisen tavaratalon hulabaloo-päiviltä löytyy usein laadukkaita keittiövälineitä hyvään alennushintaan. Lokakuussa kirjamessujen aikaan on usein hyviä alennuksia kirjoista ja marraskuun Black Friday -päivänä voi löytää isompiakin hankintoja edulliseen hintaan. Jouluun kuluva summa ei tunnu kerralla niin isolta, kun lahjoja on hankkinut jo aiemmin.”
Markku

“Perheen nuorisolle voi kirjoittaa joulukorttiin, että toivotut vaatteet käydään yhdessä ostamassa joulun jälkeen alennusmyynneistä. Siinä voi säästää todella hyvin.”
Riina

Ajattele perinteet uusiksi

“Olemme sopineet, että aikuisten kesken ei osteta joululahjoja. Mietimme myös kriittisesti, mitä jouluun oikeasti tarvitsee. Tuleeko joulumieli materiasta vai jostain muusta?”
Saku

“Rahat alkavat olla tiukilla ilman juhlakauttakin ja olemme eläneet säästeliäästi viime vuodet. En rehellisesti tiedä, mistä enää voisin nipistää. Tänä vuonna olen kotiäitinä, joten pikkujouluihin ei pääse tai niihin ei tule kutsuja. Jouluna emme ehkä laita niin montaa sorttia ruokaa kuin aiemmin. Onneksi joulusta selvää vähällä, kun ei stressaa, ja lapsille riittävät pienet lahjat.”
Leena

“Meidän perheen neljä lasta ovat jo aikuisia. Olemme tehneet jo pitkään niin, että ennen joulua arvomme, kuka ostaa kellekin lahjan. Jokainen siis antaa ja saa yhden lahjan. Sama systeemi voisi toimia myös ystäväporukoissa.”
Maisa

“Yritän luopua vanhoista ajatuksista, että jouluun kuuluvat aina tietyt asiat ja menisin aina saman kaavan mukaan. Joulu ei ole pilalla, jos ei ole kinkkua pöydässä. Se vaatii enemmänkin pään sisäistä työtä, että voi mennä oman budjetin mukaan eikä välitä ulkoisista odotuksista.”
Tarja

Lue myös:

Mikä muuttuu kotitalouksien verotuksessa 2022? – Tarkista nämä

Black Friday – 13 vinkkiä, joilla ostat netistä ja säästät