Kätevä tapa nostaa omakotitalon arvoa? Pidä huoltokirjaa
Lisää aiheesta
Omakotitalon huoltokirja muistaa tehdyt remontit ja muistuttaa tekemättömistä. Oikein käytettynä huoltokirja ehkäisee ongelmia ja helpottaa talon myyntiä.
Seisooko pihallasi auto? Huollat sitä varmaan säännöllisesti? Autollasi lienee myös huoltokirja, josta selviää, mitä sille on matkan varrella tehty?
Useimmat suomalaiset pitävät hyvää huolta autostaan. Sitä vastoin harva pitää kirjaa oman talonsa remonteista. Raksystems Insinööritoimiston kuntotarkastukset-yksiön johtajan Kim Malmivaaran mukaan vain aniharvalla omakotitalolla on huoltokirja.
Omakotitalon huoltokirja toimii niin kuin autonkin. Siihen kirjataan talon perustiedot sekä tehdyt huollot ja remontit. Parhaimmillaan huoltokirjan säännöllinen käyttö ehkäisee ongelmia ennalta.
Ja kun tulee aika myydä talo eteenpäin, hyvin pidetty huoltokirja auttaa kaupanteossa. Se on ostajalle dokumentti siitä, missä kunnossa talo on.
– Todellisuudessa kuntotarkastuksen yhteydessä ehkä yksi sadasta pystyy esittämään edes jonkinlaisen aanelosen, josta käy ilmi, miten taloa on huollettu, Malmivaara sanoo.
Hän epäilee, että moni kokee huoltokirjan ylläpitämisen ylimääräisenä työnä.
Huoltokirjaa pitää päivittää
Vuodesta 2000 lähtien kaikkiin uusiin rakennuksiin on pitänyt perustaa huoltokirja. Perustamisvaiheessa huoltokirjaan kirjataan kaikki rakennuksen tiedot.
Hyvästä huoltokirjasta selviävät ainakin tärkeimmät korjaus- ja huoltotyöt sekä niiden ajankohdat. Lisäksi siitä pitäisi käydä ilmi tarkempia tietoja, kuten millä maalilla talon seinät on maalattu tai miten vedeneristys on tarkastettu kylpyhuoneremontin yhteydessä.
Mutta huoltokirjan hyödyt jäävät saamatta, jos sitä ei päivitetä.
Omaan muistiin ei voi luottaa
Miksi suomalaiset eivät sitten pidä huoltokirjaa? Sitä ihmettelee myös OP-Kiinteistökeskuksen kiinteistönvälittäjä Markku Mäkiselkä. Pihassa voi olla 15 000 euron auto, jota huolletaan säännöllisesti, mutta 300 000 euron arvoiselle talolle ei tehdä mitään vastaavaa.
Myyntitilanteessa olisi kuitenkin taloudellisesti merkittävää, jos talon koko huoltohistoria olisi tiedossa. Omaan muistiin ei kannata luottaa.
– Sitä helposti muistelee, että joku remontti tehtiin vuosi sitten, vaikka siitä olikin jo viisi vuotta. Monesti myyjillä ei ole mitään mielikuvaa ajankohdasta. Myyntitilanteessa voi syntyä kiusallisia tilanteita, kun naapuri tietää paremmin, milloin joku remontti tehtiin, Mäkiselkä toteaa.
Sähköinen sovellus muistuttaa huollosta
Raksystems toi kaksi vuotta sitten markkinoille perinteisen paperisen huoltokirjan rinnalle sähköisen huoltokirjan, mobiilisovelluksen nimeltä KotiApp. Sovelluksessa käyttäjälle tehdään alkukartoitus, jonka pohjalta huoltokirjan sisältöä voidaan kohdentaa.
Koska kaikki sovellukseen syötetyt tiedot tallentuvat pilveen, ne eivät häviä yhtä herkästi kuin tavallinen paperikansio. Sovelluksessa on myös omakotitaloasujan vuosikello, joka auttaa muistamaan, mitä asioita pitää hoitaa kerran vuodessa ja mitä useammin.
Malmivaaran mukaan monelle omakotitaloasujalle tulee yllätyksenä se, että talossa on kuluvia osia.
– Aikaisemmin isännät rakensivat talon perheen loppuelämäksi ja osasivat korjata kaiken itse. Nykyään talot ostetaan paljon lyhyemmäksi ajaksi eikä osata tehdä mitään itse. Suomalainen ylipäänsä korjaa vasta, kun on pakko – toisin kuin ruotsalainen, hän kärjistää.
Käyttäjälleen ilmaista KotiAppia on ladattu noin 25 000 kertaa. Sillä on Malmivaaran mukaan yli 15 000 säännöllistä käyttäjää.
Suomessa on 1,1 miljoonaa omakotitaloa, joten ainakin kasvunvaraa kätevällä huoltokirjalla luulisi olevan.
Malmivaaran mukaan ohjelmaan voidaan myöhemmin liittää esimerkiksi maksullisia palveluita tai antureita, jotka hälyttävät, jos talossa joku kohta vaatii asukkaan huomiota.
Huoltokirja ehkäisee riitoja
Markku Mäkiselkä toivoo, että omakotitalon omistajat alkaisivat pitää huoltokirjaa. Hän muistuttaa, että kiinteistönvälittäjillä on laaja selonottovelvollisuus. Jos talo on vaihtanut monta kertaa omistajaa, on hyvin työlästä selvittää, mitä on tehty, milloin ja miten.
– Huoltokirja varmasti ennaltaehkäisisi myöhempiä ongelmia ja mahdollisia riitoja kaupanteossa, Mäkiselkä sanoo.
Kiinteistönvälittäjä on huomannut, etteivät ostajatkaan useimmiten osaa pyytää huoltokirjaa. Sitä vastoin energiatodistuksen perään osataan kysyä.
– Vaikka sen merkitys on ihan minimaalinen huoltokirjaan verrattuna, Mäkiselkä sanoo.
Hän ihmettelee, ettei omakotitalon huoltokirjan ylläpitämisestä ole tehty pakollista.
– Sen merkitystä ei selvästikään ole vielä ymmärretty.
Muistaa huoltaa ainakin nämä:
Keväällä:
Ilmanvaihtojärjestelmän huolto ja puhdistus sekä salaojien kunnon tarkastaminen.
Kesällä:
Julkisivun huolto ja korjaus sekä katon kunnon tarkastaminen ja korjaus.
Syksyllä:
Sadevesikourujen sekä -kaivojen puhdistaminen lehdistä ja roskista. Ikkunoiden ja ovien tiivisteiden kunnon tarkastaminen ja korjaaminen talven varalle.
Talvella:
Lattiakaivon ja hajulukkojen puhdistaminen sekä palohälyttimien määrän ja patterien toiminnan varmistaminen.