Sami Koski loihti talonsa alakertaan risteilyharrastajan taivaan
Sami Koski on tehnyt noin 400 laivamatkaa. Hän on myös sisustanut uuden kotinsa laivalta hankituilla esineillä, mutta muun perheen toivomuksesta laivasisustus on uudessa kodissa rajattu lähinnä alakertaan.
Ensimmäisen isomman laivaesinehankintansa Sami Koski teki vähän vahingossa. Tuttava kertoi, että eräs metallijalkainen lasipöytä olisi menossa joka tapauksessa poistoon – haluaisikohan Sami Koski mahdollisesti saada sen omakseen?
Halusihan hän. Vanhan hyttipöydän jälkeen Koskien kotiin alkoi hiipiä pikkuhiljaa muutakin laivatavaraa. Laivojen pienoismalleja, tauluja, esitteitä, astioita ja tietenkin valkoisia hylkeitä, Silja Linen maskotteja.
Ei pidä kuitenkaan säikähtää – Koskien koti näyttää nimenomaan kodilta, ei laivalta. Kesällä Kosket muuttivat uuteen kotiin Nurmijärvelle. Vielä kotipihalla mikään ei viittaa isännän laivamatkailuharrastukseen.
Asuinkerroksessa laivaesineistöä on hiukan ripoteltu sisustukseen, mutta bongatakseen laivaesineet täytyisi olla laivaestetiikan asiantuntija. Keittiön oven yllä on kyltti, jossa lukee Buffet Symphony ja sen tunnistaa jokainen laivan buffet-pöydässä aterioinut.
Harjaantumaton ei kuitenkaan tunnista keittiönpöydän yllä roikkuvia Secto Design -valaisimia laivalta ostetuiksi. Myös makuuhuoneessa Kosken pitää erikseen osoittaa, että lukuvalot ovat tosiaan hyteistä tutut, laivan savupiipun muotoiset metallivalaisimet. Perheen oleskelutiloissa laivaesineistö sulautuu muuhun sisustukseen huomaamatta.
- Ennen kuin muutimme tähän taloon, sovimme, että laivaesineitä ei tule yläkertaan. Siitä on lipsuttu vain vähän, Koski kertoo.
Vaikka koko perhe käy laivamatkoilla usein, on isä Sami ylivoimaisesti innokkain laivamatkustaja. Ensimmäisen matkansa Silja Serenaden kyydissä hän seilasi vuonna 1991, josta on kulunut noin 30 vuotta ja 400 laivamatkaa. Jo tällä ihan ensimmäisellä Silja-matkalla Kosken mieleen jäivät ne savupiipun muotoiset lamput, jotka nyt koristavat makuuhuonetta.
Lomautusprojektina laivan rakentaminen
Laivamatkaharrastajan todellinen miesluola löytyy kuitenkin nurmijärveläisen tiilitalon alakerrasta. Jo alakerran nurkkahuoneeseen vievässä käytävässä on jotain tuttua. On vain vaikea keksiä, mitä!
Koski kopauttaa tiiliseinään kiinnitettyjä, värikkäitä metallilevyjä.
- Nämä olivat ennen laivan portaikossa, ja ovat ruotsalaisen taiteilijan teoksia, Koski kertoo.
Metallielementit istuvat nykyiseen paikkaansa huomaamattomasti – aivan kuin ne olisivat olleet siinä aina. Seinää vastapäätä on valkea vitriinikaappi täynnä laivan ravintolan juomalaseja ja erilaisia hyljemaskotteja vuosikymmenten varrelta. Kaappien ovien takana on kansioittain arkistomateriaalia sinivalkoisen laivan historiasta; mainoksia, matkalippuja ja ravintoloiden ruokalistoja.
Huoneen eteisessä on kappale Silja Linen kokolattiamattoa, ja ulko-oveen on kehystetty laivan turvallisuusohjeet. Kaikkien aikojen ensimmäisen esinehankinnan eli lasipöydän vieressä on kaksi tuolia ja niiden yllä roosat kukkalamput - kaikki tavalla tai toisella laivatuomisia. Vitriinikaapin takaseinässä on Silja Symphonyn kerrosten pohjapiirrokset.
Mutta huoneen takaseinällä olevan kaapin päällä on jotain, mitä ei löydy edes Silja Linelta.
- Se on mun lomautusprojektini, Koski kertoo.
Kaapin päällä on valtavankokoinen, legoista rakennettu Silja Serenade. Sen Koski on kasasi ilman minkäänlaisia rakennusohjeita, mutta oikeissa mittasuhteissa.
Monen kohtalotoverin tapaan ravintola-alalla työskennellyt Koski joutui koronavuosina lomautetuksi. Lomautettuna hän sekä matkusti laivoilla tavallista enemmän että alkoi suunnitella ja rakentaa legolaivaa.
- Päätin tehdä laivan hyttien ikkunat pienimmistä mahdollisista legopaloista. Kaikki mitoitettiin hyttien ikkunoiden mukaan. Hyttejä on oikea määrä, ja laivassa on myös sisätilat, Koski kertoo ja avaa kansi-ikkunan.
Sen alta tosiaan paljastuu legopalikoista rakennettu, hyvin paljon oikeaa muistuttava Silja Serenaden ostoskatu.
- Muuten rakentaminen eteni hyvin, mutta keula piti rakentaa muutamaan kertaan uudelleen. Sen muotoa oli melko vaikea saada aikaan legopalikoista, Koski sanoo.
Laivat ovat lepoa varten
Alakerran ”laivahuoneessa” on myös Atlantis-yökerhon metallikaiteiden kalaelementeistä askarreltuja valoja ja Orient-kahvilan kyltti. Siellä on itse tehdyn legolaivan lisäksi myös muita laivojen pienoismalleja ja rivi Silja Line-pöytästandaaria. Kelpaako Koskien kotiin kaikki laivatavara?
- Aivan kaikkea en voi hankkia tai ottaa vastaan. Minulle esimerkiksi tarjottiin Turun satamasta hylkeen muotoista kelloa, mutten olisi saanut sitä mahtumaan mihinkään. Esineen pitää sopia meidän kotiimme, Koski kertoo.
Hämmästyttävän tasapainoinen kokonaisuus laivatavaroista on kotiin syntynytkin. Sisustuksessa laivaesineistö ei hallitse eikä kodista ole yritettykään tehdä laivan kopioita. Esineistö enemmän muistuttaa laivatunnelmasta.
Koski ostaa laivaesineistöä huutokaupoista ja nettikirpputoreilta, mutta enää valikoiden. Yhtään pehmohyljettä ei esimerkiksi enää tarvita. Varastossa on niiden lisäksi vielä paljon muutakin laivaesineistöä, joka odottaa oman paikan löytymistä uudesta kodista.
Voi olla, että ravintola-alalla työskentelevä Koski olisi päässyt vuosikymmenten varrella töihinkin laivalle.
- En kuitenkaan ainakaan vielä halua sitä. Haluan, että laivamatkat ovat rentoutumista varten. Se ei varmaankaan onnistuisi ainakaan yhtä hyvin, jos olisin laivalla myös töissä, Koski sanoo.
400 laivamatkan jälkeenkin Koski haluaa hetkeksi irtautua arjesta ja istua pöytään, johon ammattitaitoinen tarjoilija tuo ammattikokin valmistaman annoksen. Ikkunoista vilkkuu meri. Edes maissa ei tarvitse aina käydä. Matkalla olo riittää.
Millaisesta kodista sinä haaveilet? Katso myynnissä olevat asunnot OP Kodin sivuilta. |
Lue myös:
Arvokkain lehti 15 000 euroa: Sampo Haahdille on kertynyt 40 vuoden arvokas Disney-kokoelma