Disney-teemainen karttapallo, Mikki-hiiri-puhelin ja Aku Ankka -taulut ovat lopulta vain pintaa. Suomen todennäköisesti suurimman Disney-kokoelman omistavalta Sampo Haahdilta löytyvät myös kaikki tähän mennessä julkaistut Aku Ankat. Haahti kertoo, että toissa vuonna 70 vuotta täyttäneestä lehdestä on julkaistu kaikkiaan lähes 3 500 numeroa.

– Itse kiinnostui Aku Ankoista jo ennen kouluikää, 57-vuotias helsinkiläismies kertoo.

Kuten moni muu suomalainen, myös Haahti oppi lukemaan sarjakuvien avulla. Ennen kouluun menoaan hän keräili postimerkkejä, vanhoja rahoja ja purkkakuvia. Aku Ankka -keräilyn kunnianhimo kasvoi iän myötä.

– Lukioaikoina kaverit katsoivat minua vähän vinoon. Itse uskon, että ainakin monet postimerkkikeräilijät ovat harrastuksensa suhteen vielä höyrypäisempiä kuin minä, Haahti sanoo.

Vitriiniin Haahti on kerännyt animaattori Mark Davisin luomia hahmoja.

Kaapissa satoja Disney-elokuvia 

Teininä Haahti käytti kaikki kesätyörahansa harrastukseensa. Kun hän pääsi ylioppilaaksi, Haahdin vanhemmat kysyivät, haluaisiko Sampo lahjaksi rahaa vai jotain muuta.

Haahdin vastaus tuli kuin apteekin hyllyltä.

– Pyysin ja sain sellaisen Carl Barksin maalauksesta tehdyn litografian, jossa on Roope, Aku ja veljenpojat.

First National Bank of Cibola -niminen teos on edelleen kunniapaikalla Haahdin olohuoneessa. Myöhemmin hänelle on kertynyt enemmänkin Ankka-aiheisia litografioita.

Ylioppilaslahjaksi saatu litografia on rakas muisto. Lipaston päällä oleva Mikki Hiiri -puhelin on tuliainen Disneylandista.

Kerrostalokoti on runsaudensarvi myös muuhun Disney -tuotantoon liittyen. Esillä on esimerkiksi pieniä patsaita, kuten Helinä-keiju, Prinsessa Ruusunen sekä Lumikki ja seitsemän kääpiötä.

Haahti esittelee myös Disney-aiheiset jouluvalonsa sekä kaapin, jossa on yli kolmensataa Disneyn DVD-elokuvaa.

– Disneyn animaatioelokuvista suosikkini on 101 dalmatialaista, hän kertoo.

Kesäasunto täynnä aarteita

Neljäkymmentä vuotta Disney-keräilijänä ovat olleet antoisaa aikaa. Ensimmäisenä tavoitteenaan Haahdilla oli kerätä kaikki sarjakuvaan liittyvät lehdet, kirjat ja albumit. Sen jälkeen toteutui toive tärkeimpien Disneyn animaatio- ja näytelmäelokuvien kokoelmasta.

Täysin lapsille tarkoitetuista Disney-tuotteista, kuten Prinsessa- ja Aku Ankka Juniori -lehdistä, Haahti on hankkinut vain joitain numeroita. Entiseltä pomoltaan hän sai Disney-teemaisen karttapallon.

– Pomo löysi sen kuudella eurolla Kuopion torilta, Haahti kertoo.

Kaikki hänen Disney-pehmolelunsa ovat syntymä- ja joululahjoja ystäviltä.

– En osaa sanoa mitä haluaisin vielä lisää. Minulla on jo jotain kaikesta, Haahti sanoo.

Haaveissaan hänellä on parinsadan neliön kokoinen omakotitalo. Talosta puolet olisi normaalissa asumiskäytössä, ja toiset sata neliötä toimisivat keräilijän ”leikkihuoneena”.

Aiemmin Haahdilla oli jopa kotinsa sauna täynnä Disney-materiaaleja. Nykyisin hän varastoi aarteitaan kesäasunnolleen.

– Kun vaikkapa joku taskukirjojen sarja päättyy, muovitan kirjat ja vien maalle.

Maalla Haahdilla on Disney-materiaaleja monen kymmenen muuttolaatikon verran. Esimerkiksi Haahdin kaksi Disney-aiheista leivänpaahdinta ovat varastoituina kesäasunnolle.

– Toisen leivänpaahtimen sain ystävältäni. Hän ei kestänyt laitteen pimputusta.

Harrastaja huomaa, että toisen lehden kansi on haaleampi kuin toisen. Parempi vuonna 1954 julkaistuista lehdistä on 200 euron arvoinen, ja toinen vain 20 euron arvoinen.

Koskemattomat lehdet arvokkaimpia

Haahdin luona vierailevat lapset eivät aina ymmärrä, miksei kaikkeen kivaan voi koskea. Esimerkiksi Aku Ankkojen arvo vaihtelee julkaisuajankohdan ja kunnon mukaan.

– Lukemattomat eli pakkasileät lehdet ovat huomattavasti arvokkaampia kuin vähänkään luetut, Haahti kertoo.

Hänen Aku Ankka -kokoelmansa helmi on vuonna 1952 julkaistu erikoislehti Lumikki ja seitsemän kääpiötä. Koska lehti on lukematon, sen arvo on ainakin 15 000 euroa.

Ensimmäinen Aku Ankan näytenumero julkaistiin vuoden 1951 joulukuussa. Aluksi lehti ilmestyi kerran kuukaudessa.

– Kaikki vuoden 1952 lehdet ovat hyväkuntoisina useamman sadan tai jopa tuhannen euron arvoisia. 1960-luvun Akkareilla ei sen sijaan enää tienaa. Niiden arvo vaihtelee muutamasta eurosta pariinkymppiin, Haahti kertoo.

Hänen mukaansa nykykeräilijät ovat erityisen kiinnostuneita erikoisnumeroista. Haahti osaa myös päästää irti aarteistaan. Jos hän hankkii vaikkapa jonkun lehden virheettömämmän version, aiempi lehti lähtee myyntiin.

– Kun internet ja nettihuutokaupat tulivat, hinnat vähän sukelsivat, mutta ei myyntiin laitetuista aineistoista eroon pääseminen ole ongelma.

Haahdin kokoelmien helmi on jo hänen toinen Lumikki-lehtensä.

– Ensimmäisen perässä jouduin juoksemaan ja hankin sen vuonna 1991 15 000 markalla. Kun möin lehden kymmenen vuotta myöhemmin, tein hyvän tilin, Haahti kertoo.

Sampo Haahdin kokoelman helmi, Lumikki ja seitsemän kääpiötä, julkaistiin pian lehden perustamisen jälkeen.

Mentorina muille keräilijöille

Mitä Aku Ankkojen piirtäjä-käsikirjoittajiin tulee, Haahdille ehdoton ykkönen on Carl Barks.

– Osa harrastajista vannoo Barksin seuraajan, Don Rosan nimiin, Haahti tietää.

Suomalaisista lehden piirtäjä-käsikirjoittajista Haahti nostaa esiin Kari Korhosen.

– Hän on Suomen ainoa tunnustettu Aku-piirtäjä-käsikirjoittaja, käynyt seminaareja ja koulutuksia Disneyllä, ja tekee jatkuvasti loistavaa työtä.

Haahti itse on työskennellyt aiemmin freelancerina Sanoman sarjakuvatoimituksessa. Tuolloin Haahti teki värityksiä muun muassa Disneyn eri sarjakuvalehtien kansiin ja liitteisiin.

Nykyisin mies mentoroi mielellään muita Disney-harrastajia. Haahti on jakanut vinkkejään esimerkiksi Pocahontas- ja 101 dalmatialaista -harrastajalle.

Joitain vuosia sitten hän seurasi mielenkiinnolla Suomen tunnetuimman Ankka-keräilijän eli kyläkauppias Vesa Keskisen projektia, jonka tavoitteena oli kerätä kaikkiaan miljoona Aku Ankka -lehteä.

– Vesa halusi Guinnessin ennätystenkirjaan Aku Ankkojen määrällä. Lehtiä kerättiin kyläkaupalla lähes kolme vuotta ennen kuin miljoona tuli täyteen, Haahti kertoo.

Lukemista joka päivälle 

Armoton Ankka-fani löytää yhtäläisyyksiä itsensä ja Aku Ankan väliltä.

– Me olemme kumpikin helposti innostuvia ja lähdemme mielellämme uusiin asioihin mukaan. Laiskoja olemme siinä tapauksessa, jos emme keksi järkevää tekemistä, Haahti kertoo.

Aku Ankan käytös on muuttunut vuosien ja vuosikymmenten varrella. Enää Aku ei antaisi vaikkapa piiskaa veljenpojilleen. Politiikkaa lehdissä ei ole paljoakaan.

– Julkkisjuttuja esiintyi yhdessä vaiheessa enemmänkin. Suomalaismuusikoista Akkariin ovat päässeet esimerkiksi Lordi, Cheek, Sanni ja JVG, Haahti kertoo.

Hänen jokaiseen päiväänsä kuuluu annos Aku Ankkoja. Uusin lehti tulee luettua ilmestymispäivinä jo aamiaisen aikaan.

– Lehdessä alussa julkaistavat johtosarjat ovat kaikkein mielenkiintoisimpia. Osaan parhaat Barksin tarinat ja Disney-elokuvat melkein ulkoa, Haahti kertoo.

Piditkö artikkelista? Tilaa maksuton OP Median uutiskirje, ja saat sähköpostiisi ajankohtaiset vinkit oman taloutesi hallintaan sekä asumiseen kerran viikossa.

Lue myös:

Sami Koski loihti talonsa alakertaan risteilyharrastajan taivaan

Kaksi melkein samanlaista astiaa – kumpi on keräilykohde?

Tunnetko design-lasin arvon? Nämä lasiesineet menevät kaupaksi