Liian kuuma koti – yksi tehokas keino on ylitse muiden
Lisää aiheesta
Pitkään jatkuvat hellekelit voivat nostaa kodin lämpötilan jopa yli 30 asteeseen. Kodin viilennykseen on kuitenkin tarjolla useita eri tapoja.
Asunto voi lämmetä pitkien hellejaksojen aikana tukalan kuumaksi. Toimivin ja edullisin tapa kuumuuden karkottamiseen on ilmalämpöpumppu.
– Viilennys on energiatehokasta, kun pumppu napsautetaan päälle vain kotona oltaessa, ikkunat suljetaan viilennyksen ajaksi ja sisälämpötilaa lasketaan maksimissaan pari astetta ulkolämpötilaa pienemmäksi, sanoo Motivan johtava asiantuntija Päivi Suur-Uski.
Ilmalämpöpumpun energiakulut jäävät fiksulla käytöllä kesäkaudella muutamaan kymppiin. Jos talon katolle on hankittu aurinkopaneelit, ostosähköä ei välttämättä kulu juuri lainkaan. Aurinkopaneelien tuottama aurinkosähkö ohjautuu automaattisesti laitteisiin, jotka ovat sähkön tuotantohetkellä päällä, esimerkiksi juuri ilmalämpöpumppuun.
Huolellinen välttää kosteusvauriot
Ilmalämpöpumppu kaipaa toimiakseen säännöllistä huoltoa. Tärkeintä on puhdistaa suodattimet valmistajan ohjeiden mukaan.
Pitkien käyttötaukojen jälkeen on hyvä varmistaa, että laite toimii normaalisti eikä ulkoyksikön kondenssiveden poistoputkessa ole tukoksia.
– Putki on sijoitettava niin, ettei kondenssivesi valu talon rakenteisiin ja aiheuta kosteusvauriota. Sisätiloja ei myöskään saisi viilentää liiaksi, jotta sisäilman kosteus ei tiivisty seinärakenteisiin.
Hintahaitari 1500–2500 euroa
Vielä joitakin vuosia sitten ilmalämpöpumppu oli mahdollista hankkia lähinnä omakotitaloon, mutta nykyisin pumpun voi asentaa myös moniin kerros- ja rivitaloasuntoihin. Asennusluvan saa taloyhtiöltä yleensä silloin, kun asuntoon kuuluu oma parveke tai terassi, johon ulkoyksikön voi sijoittaa huomaamattomasti.
Jos harkitsee pumpun ostamista, Suur-Uski kehottaa pohtimaan sen käyttötarvetta, vertailemaan eri pumppumalleja ja pyytämään tarjousta usealta toimittajalta. Laitteen valinnassa on hyvä huomioida pumpun energialuokka, melutaso, ilmavirranohjausominaisuudet sekä sopivuus Suomen oloihin.
– Sähkölämmitteiseen taloon kannattaa valita malli, joka sopii lämmittämiseen. Jos kodin päälämmitysmuoto on kaukolämpö, pelkästään viilennykseen soveltuva ilmalämpöpumppu riittää.
Laadukkaiden ilmalämpöpumppujen hinnat ovat asennettuna noin 1500–2500 euroa riippuen pumpun ominaisuuksista. Kaksikerroksiseen kotiin saatetaan tarvita kaksi pumppua tai kahdella sisäyksiköllä varustettu pumppumalli, jolloin hankintakustannukset voivat olla korkeammat.
Maalämpöpumpullakin voi viilentää
Kodin ylilämpenemiseen liittyvät haasteet kannattaa huomioida myös silloin, kun kotiin ollaan tekemässä ikkunaremonttia tai hankkimassa maalämpöjärjestelmää.
Markkinoilla on tarjolla auringonsuojaikkunoita, jotka estävät lämpösäteilyn pääsyn asuntoon. Maalämpöpumppuja puolestaan on saatavissa viilennysominaisuudella. Viilennystoiminto lisää kuitenkin maalämpöjärjestelmän hintaa. Auringonsuojaikkunat taas blokkaavat auringon lämpöenergiaa myös kevättalvella, mikä voi lisätä kodin lämmityskustannuksia.
Verhot luovat viilentävää varjoa
Tehokas, maksuton keino kodin kuumenemisen ehkäisyyn on ikkunoiden varjostaminen verhoilla, kaihtimilla, markiiseilla tai pihakasvillisuudella. Varjostusratkaisu toimii parhaiten, kun se sijaitsee talon ulkopuolella tai ikkunoiden välissä. Näin se estää lämpösäteilyn pääsyn asuntoon.
Jos asunnossa on lasitettu terassi tai parveke, lasit on hellesäällä syytä avata kokonaan tai ainakin monesta kohdasta. Kodin sisätiloja kannattaa tuulettaa illalla tai yöllä, jotta lämmintä ilmaa ei pääse sisään.
– Avaamalla parveke- tai terassilasitus ilma saadaan kiertämään. Näin lämmin ilma jää lasitetun tilan ulkopuolelle, eikä pääse kulkeutumaan ovista, ikkunoista tai seinärakenteiden läpi sisätiloihin, Suur-Uski vinkkaa.