Kun aurinko porottaa ulkona, kodin sisälämpötila nousee herkästi useita asteita. Jäähdytyslaitteet voivat olla hintavia, mutta niiden hankinta on toki pitkäkestoinen sijoitus.

Pidä mielessä, että tuulettimien, puhaltimien ja ilmastointilaitteiden käyttö maksaa laitteesta ja käyttötavoista riippuen vajaasta kymmenestä sentistä jopa pariin euroon vuorokaudessa.

Kodin saa helposti viileämmäksi myös omilla toimenpiteillä, joihin ei tarvita ilmastointilaitteita.

Pidä kuuma ilma ulkona

Auringon säteily lämmittää kotia eniten. Mitä suuremmat ikkunapinnat, sitä enemmän auringon säteilyä pääsee sisään. Laseista voi porottaa jopa niin paljon, että sisäilman lämpötila nousee ulkoilmaa kuumemmaksi.

Asunto pysyy viileänä, kun pidät paahteen ulkona. Pidä kesäkuumilla kodin ovet ja ikkunat kiinni, ja vedä verhoja ja kaihtimia ikkunoiden eteen. Sulje sälekaihtimet ainakin siksi ajaksi, kun olet poissa kotoa. Hanki pimennysverhot: ne eristävät lämpöä, sillä verhon ulospäin näkyvä puoli on vaalea.

Jos et halua peittää näkymää ikkunoista mutta silti suojata kotia paahteelta, harkitse terassin, ikkunoiden tai parvekkeiden jatkoksi asennettavia markiiseja. Sisälle tulvivan valon määrää voi säädellä myös pimentämiseen suunnitelluilla kaihtimilla. Auringon lämpösäteilyä estämään on kehitetty myös erityisiä auringonsuojakalvoja ja -suojalaseja.

Sulje lämmityslaitteet tai pienennä lämpöä

Lämpimillä säillä kodin lämmitykseen liittyvät laitteet kannattaa sulkea, jotta sisälämpötilaan ei auringonpaahteen lisäksi kohdistu ylimääräistä lämpökuormaa.

Jo kesäkauden alussa on hyvä tarkistaa, että oleskelutilojen lämpöpatterit on suljettu tai säädetty alhaiselle lämpötilalle. Helteillä myös lattialämmityksen lämpötila-asetusta voi pitää matalammalla kuin talvella. Jos kylpyhuoneessa on sähköllä toimiva lattialämmitys, se kannattaa sulkea kokonaan pidemmän poissaolon ajaksi.

Lämpimillä kesäsäillä on energiatehokkaampaa sammuttaa ilmalämpöpumppu kokonaan kuin pitää sitä jatkuvasti jäähdytys- tai automaattitilassa. Kytke pumppu jäähdytystoiminnolle vain tarpeen mukaan, jos kodin sisäilma käy liian tukalaksi.

Vältä ylimääräisten sähkölaitteiden käyttöä

Lämmityksen lisäksi myös muut sähkölaitteet, erityisesti isot laitteet, tuottavat päällä ollessaan lämpöä sisäilmaan. Lämpöä tuottavien laitteiden käyttöä kannattaa pyrkiä välttämään. Sulje televisio ja sen lisälaitteet, sammuta tietokone ja vältä pesukoneen ja kuivausrummun käyttöä. Laita tarpeettomat valot pois päältä. Älä lämmitä saunaa, jos ei ole pakko.

Myös lieden ja uunin kuumentaminen lämmittää sisäilmaa, joten helteillä ruoka on hyvä lämmittää mieluummin vaikkapa mikroaaltouunissa tai ulkona grillissä.

Tuuleta sisään viileää

Jos haluat tuulettaa kotia kuumilla säillä, avaa ikkuna tarvittaessa vain varjon puolelta. Hyödynnä tuuletuksessa läpivetoa, jos mahdollista. Kerrostalossa saa ristivetoa aikaan jättämällä postiluukun raolleen.

Yli 25 asteen helteillä ei kannattaisi päiväsaikaan tuulettaa paljon, sillä jossain vaiheessa tuuletus kuumentaa sisäilmaa entisestään. Tuuleta mieluummin öisin, jolloin on viileämpää.

Jos omistat tuulettimen, aseta se ikkunan eteen yöksi. Tuuletin puhaltaa viileää ilmaa ikkunoista tehokkaasti sisälle.

Vähennä kosteutta

Vaikka helteillä viileä koti tuntuu miellyttävältä, kotia ei kannata viilentää montaa astetta kylmemmäksi kuin ulkoilma. Muussa tapauksessa ulkoilman kosteus voi tiivistyä kodin rakenteisiin. Muutaman asteen viilennys on yleensä riittävä.

Kosteus tuntuu kuumalla myös tukalalta. Vältä siis ylimääräistä kosteutta huoneilmassa: tuuleta märät pyykit ulkona ja varmista riittävä ilmanvaihto kosteissa tiloissa.

Lähteet: Motiva.fi, Omakotiliitto.fi, Suomen sisäilmayhdistys

Lue myös:

Säädä ilmalämpöpumppu näin helteellä – väärä säätö saa kodin tuntumaan jääkaapilta