Millainen on hyvä ja helppohoitoinen laituri mökille?
Lisää aiheesta
Paikalleen sopiva, sanoo asiantuntija. Yhdelle paikalle sopii ponttonien varassa kelluva laituri, toiselle kiinteästi pohjaan asettuva laituri. Ihan kaikkialle asiantuntija ei laituria rakentaisi.
Ennen vanhaan laiturin nosto talviteloille oli lähestyvän talven merkki. Nykyisin moiseen haluaa ryhtyä yhä harvempi. Mökkeilijät arvostavat helppoutta ja nykylaiturit on tehty kestämään, sanoo laitureita valmistavan Marinetekin toimitusjohtaja Valtteri Vauramo.
– Jos jäät sulavat paikalleen keväisin ihan rauhassa eikä rantaan tulee jäälauttoja tai ahtojäätä, niin kevyemmänkin laiturin voi jättää talveksi paikalleen, Vauramo toteaa.
On hyvä muistaa, että laitureita ei voi vakuuttaa eli laiturin rikkoutuessa laiturin omistaja maksaa kustannukset täysimääräisesti. Yleensä laitureita rakentavat yritykset kuitenkin myöntävät jonkinlaisen takuun toimittamilleen ja asentamilleen laitureille.
– Silloin tällöin vastaan tulee paikkoja, joiden tuuli-, aalto- tai jääolosuhteet ovat meillekin liian haastavia, Vauramo kertoo.
Mikäli rannan edessä on pitkä avoin selkä, tuuli tai aallokko voi yltyä liian kovaksi, ei Vauramon mukaan ainakaan kelluvaa laituria ole sinne järkevä tehdä.
– Merenrannan lisäksi myös isompien järvien kuten Päijänteen rannoilta löytyy pitkiä selkiä, jonne laituria ei takuusyistä voida välttämättä rakentaa.
Laitureita ei voi vakuuttaa.
Laiturin valintaan ja paikkaan vaikuttavia asioita ovat tuuli- ja aalto- sekä jääolosuhteiden lisäksi käyttötarkoitus, rannan muoto, veden pohja ja syvyys sekä vedenkorkeuden vaihtelu ja virtaukset.
Myös rakennusten sijainti on hyvä ottaa huomioon ja miettiä, haluaako laiturille näkösuojaa naapureilta.
Jos perheessä on lapsia, näköyhteys rakennuksilta laiturille tuo turvaa.
Ponttoni kelluttaa joka rannassa
Betoni- tai muoviponttonien varassa kelluva laituri mukautuu vaihtelevaan vedenkorkeuteen, eikä pohjan laadulla tai veden syvyydellä ole väliä.
Ponttonilaituri sijoitetaan sopivalle etäisyydelle rantaviivasta, ankkuroidaan pohjaan vaijereilla ja painoilla ja kiinnitetään rantaan kapealla yhdyssillalla.
– Jos kelluvaan laituriin aikoo kiinnittää veneen, pitää valita veneeseen nousemiseen sopiva kelluntakorkeus. Samoin on hyvä miettiä, onko laiturilla yhtä aikaa paljon porukkaa. Leveyden kasvattaminen esimerkiksi 2,5 metristä kolmeen metriin tukevoittaa laituria huomattavasti, Vauramo vinkkaa.
Betoniponttoni vakauttaa ison laiturin rankoissakin olosuhteissa. Kevyemmille laitureille ja rauhallisiin vesistöihin muoviponttoni riittää usein kellukkeeksi.
Todella matalaan rantaan Vauramo suosittelee putkiponttonilaituria. Jos on riski, että vesi jäätyy talvella pohjaan asti, myös putkiponttonilaituri pyritään viemään pikkuisen kauemmas käyntisillan avulla.
Kiinteä laituri sopii moneen paikkaan
Kivillä täytettävä, jykevä arkkulaituri kestää tuulta, aaltoja ja jäitä, ja siihen voi kiinnittää isonkin veneen. Jos ranta on jyrkkä, isoon kiveen, rantakallioon tai erilliseen betoniperustukseen kiinnitettävä ulokemallinen konsolilaituri on luonteva valinta.
Mikäli ranta on korkeintaan kaksi metriä syvä ja vedenkorkeus vaihtelee korkeintaan 30 senttiä, sora-, hiekka- tai mutarantaan voidaan juntata paalut, ja rakentaa niiden varaan niin kutsuttu paalulaituri.
Jos pohja on kova, laituri voidaan rakentaa paalujen sijaan pukkien varaan. Pukkilaituri on kuitenkin nostettava talveksi pois vedestä. Siksi se sopii parhaiten pieniin laitureihin.
Paljonko laituri maksaa?
Marinetekin toimitusjohtajan mukaan kevyiden laitureiden suosikki on edelleen puurunkoinen muovi- tai betoniponttonilaituri. Raskasbetoniponttonilaitureita, joissa koko kelluke on yhtenäistä betonia, kysytään silti yhä enemmän.
– Raskasbetoniponttonilaitureiden hintaero muihin kelluviin laitureihin verrattuna ei ole enää kovin merkittävä, Vauramo sanoo.
Nykyään laiturissa voi olla tutun kestopuukannen sijaan harjatusta betonista valettu kansi, joka on helppohoitoisempi ja pitkäikäisempi kuin painekyllästetystä puusta tehty.
Jonkinlaisen laiturin voi saada jo tuhannella eurolla.
– Kansimateriaali on tietenkin makukysymys ja jakaa mielipiteitä, Vauramo huomauttaa.
Paljonko tyypillinen mökkilaituri sitten maksaa? Sitä Vauramo ei lähde tarkasti arvioimaan. Jonkinlaisen laiturin voi saada jo tuhannella eurolla, mutta toisaalta laituri voi maksaa useita kymmeniä tuhansia euroja.
– Laiturien jälleenmyyjät ovat parhaita asiantuntijoita. Heihin kannattaa olla hyvissä ajoin yhteydessä, sillä he tuntevat paikalliset olosuhteet ja säädökset.
Olisiko fiksua puolittaa kustannukset ja rakentaa laituri yhdessä naapurin kanssa?
– Se olisi varmaan hirveän järkevää, mutta kyllä suomalaiset yleensä haluavat sen oman, arvelee Valtteri Vauramo.
Lähteinä käytetty myös: Puuinfo.fi, kestopuu.fi
Lue myös: