Minitalossa on 27 neliötä: tilaa tuovat seinään upotetut huonekalut
Lisää aiheesta
Luopioisten pientalo innosti jo suunnitteluvaiheessa Petrus Kinnusta. Tavarapaljoudesta riisuttu asumisen muoto oli juuri se, mitä hän kaipasi.
Kännykän videokuva kiertää rauhallisesti piha-alueelta sisälle pieneen taloon. Petrus Kinnunen kuvaa uutuuttaan hohkavaa kotiaan ja selostaa samalla erikoisjärjestelyjään. Pirkanmaalla Pälkäneen kunnassa sijaitseva rakennus kuuluu vajaan kymmenen sinkkutaloksikin kutsutun puutalon ryhmään, joka nousi Luopioisten kirkonkylään alkuvuodesta. Kun Petrus bongasi hankkeen, hän kiinnostui ja teki varauksen. Keväällä talo valmistui ja Petrus muutti sisään.
Rovaniemeltä lähtöisin oleva sinkkumies on tottunut asumaan sekä ahtaasti että väljästi. Nuoruudessaan Petrus asusteli laiva- ja ravintolatöiden yhteydessä pienissä hyteissä, asuntovaunuissa ja kimppakämpissä. Aikuisiällä hän vietti perhe-elämää isossa maatalossa. Siellä tavaraa alkoi kasautua nurkkiin.
– Mietin jo silloin ekologisuutta. Minulle tulee ahdistunut olo tavarasta. Siitä pitäisi pystyä luopumaan, hän pohtii.
Eco Villas -pientalossa tavaralle ei ole liikaa tilaa. Kaikkea ei tarvitse omistaa itse, ei edes ruohonleikkuria. Sellainen voi olla yhteisessä käytössä.
Kodissa ladataan akkuja
Petrus Kinnusen kodissa on 27 tarkkaan suunniteltua neliömetriä. Katon alle mahtuvat eteinen, tilava kylpyhuone sekä keittiön, makuuhuoneen ja olohuoneen yhdistelmä. Kaksi pihalle antavaa ikkunaa lisäävät avaruuden tuntua. Niistä on mukava katsella ulos. Sitä Petrus, 53, tekee usein, ajattelijaluonne kun on.
Viihtyisän kodin tärkein tehtävä on tarjota lepoa. Sitä kolmivuorotyötä tekevä mielenterveys- ja päihdekuntouttaja tarvitsee eniten työvuoron jälkeen. Petrus työskentelee Haaparinteen kuntoutumiskodit -palveluyksikössä, jonne on matkaa 600 metriä. Työmatkan hän taittaa jalan tai pihassa seisovalla prätkällä.
– Olen työorientoitunut ekstrovertti-introvertti. Saan työssä niin paljon sosiaalisuutta, että kotona pärjään hyvin itseni kanssa. Täällä on luonto lähellä, löytyy hieno frisbeegolfrata ja pururata, nuotio ja kahvipaikka. Tämä on liikkujaystävällinen paikka niin talvella kuin kesällä.
Luontoa ja liikuntaa arvostavalle asukkaalle Luopioisten pientalot sopivat Petruksen mielestä erinomaisesti. Paikkaa ympäröi luonnonkaunis Kukkiajärvi, joka on suosittua kesämökkialuetta. Järvelle pääsisi soutelemaan yhteiseen käyttöön tarkoitetulla veneellä. Petruksen naapuri ehtikin jo kysellä yhteisveneen sijaintia.
Vastavärejä ja taitettavia huonekaluja
Petruksen yhden miehen huusholli avautuu ja sulkeutuu päivän toimien mukaan. Seinään kiinnitetty ruokapöytä laskeutuu alas, kun on ruokailun aika. Keskellä huonetta seisova jyhkeä sohva levittäytyy tarvittaessa kolmen nukuttavaksi.
Kiinnostavin rakennelma on seinään upotettu sänky. Petrus valitsi sen parven rakentamisen sijaan. Hän halusi kotiinsa väljyyttä.
– Tilasin 140 senttimetrin sängyn netistä. Siinä on 700 osaa. Soitin kaverille ja pyysin auttamaan kokoamisessa. Ei ollut mikään pikkuhomma. Kaveri oli onneksi pieteetti-ihminen. Päätettiin, että mitään ei pureta, vaan tehdään heti valmiiksi.
Valmista tuli – kahden päivän päästä. Laadukkaalla runkopatjalla on hyvä vedellä hirsiä mihin vuorokauden aikaan hyvänsä. Vuorotyöläinen on varmistanut hyvät nukkumisolosuhteet ripustamalla ikkunoihin tummansiniset pimennysverhot. Ne luovat aistillisen kontrastin auringonkeltaisille seinille.
– Valitsin vastavärit. Värien käytön opin jo kotona. Isä oli taidemaalari.
Lapsuudenkodin vaikutus näkyy ensi silmäyksellä: jokaiseen mahdolliseen paikkaan on ripustettu taidetta.
Kaikki palvelut lähellä
Ekologisesti rakennetun talon asumiskustannukset ovat Petruksen mielestä maltilliset. Vuokra on 458 euroa kuussa.
– Talossa on suora sähkölämmitys. Vaikka ilmanlämpöpumppu oli päällä koko kesän, lasku oli 5,90 euroa kuussa ja siihen päälle 20 euron sähkönsiirtomaksu. Se on vähän verrattuna siihen, mitä olen viime vuosikymmenet sähköstä maksanut. Ehkä voisin miettiä aurinkopaneelien asennusta katolle.
Muitakin suunnitelmia Petrus pyörittelee mielessään. Tilauksessa on ainakin puusauna omalle tontille. Projekti odottaa toistaiseksi toteutusta, sillä rakennusmateriaalit ovat yhä poikkeuksellisen kalliita.
Pihaakin voisi kenties laittaa; nurmi siinä jo vihertää. Pihanäkymästä Petrus on ehtinyt nauttia terassilta, jonka ylle hän asensi markiisin. Siitä sukeni eräänlainen lisähuone. Katetulta terassilta on kiva huikata naapurille ja vaihtaa kuulumisia.
Joihinkin naapureihin Petrus on jo tutustunut. Yksi lainasi akkulaturia, toiselta hän kuuli yhteisveneestä, kolmannen kanssa hän on päivitellyt nurmikon vallanneiden rikkaruohojen voimaa.
Vahvempi yhteisö rakentunee asuinalueelle pikkuhiljaa. Pientalot tuntuvat viehättävän Petruksen mukaan hyvin erityyppisiä asukkaita: sellaisia, jotka tekevät työtä tietokoneella, joilla on toinen asumus vaikkapa Lapissa, jotka ovat eronneet, ”karanneet”, työhulluja, tai jotka haluavat vain olla rauhassa maailman melskeiltä.
Yksin ei sentään tarvitse kärvistellä, sillä vieressä seisoo enemmänkin pieniä omakotitaloja ja paikkakunta tarjoaa peruspalvelut: muun muassa ravintolan, apteekin, pankin ja kaupan, kuntosalin, kirjaston, koulun ja terveyskeskuksen. Ja kirsikkana kakun päällä virkeän kyläyhdistyksen.
Haaveiletko omasta kodista? Katso myytävät asunnot OP Kodin sivuilta. |
Lue myös:
Minimökki kulkee renkailla: ”Tänne mahtuu kaikki tarpeellinen, mutta ei mitään ylimääräistä”