Moni tuore omakotiasukas saattaa olettaa, että omalla tontilla saa tehdä varsin vapaasti erilaisia muutostöitä. Ajatuksissa voi olla vaikkapa pieni piharakennus, tontin raja-aidan uusiminen tai vanhojen puiden kaataminen.

Vaikka tontinomistajalla on rakennuslain mukaan oikeus esimerkiksi raja-aidan rakentamiseen, sitä rajoittavat taaja-alueilla asemakaava- ja rakennuslupasäädökset. Omaa tonttia ja rakennusta koskevat rajoitukset kannattaakin tarkastaa etukäteen oman kunnan rakennusvalvonnasta.

– Esimerkiksi meillä Espoossa yksittäistenkin tonttipuiden kaatamiseen tarvitaan pääsääntöisesti erillinen lupa eikä tontin raja-aitaakaan kannata lähteä uusimaan suin päin. Käytännöt kuitenkin vaihtelevat eri paikkakuntien kesken ja siksi ne kannattaa tarkastaa aina kunnan rakennusvalvonnasta ennen töiden aloittamista, Espoon kaupungin rakennuslupapäällikkö, arkkitehti Jari Saajo opastaa.

Alkuperäistä vastaavan uusimiseen ei tarvita lupaa

Kokonsa, ulkonäkönsä ja värinsä puolesta alkuperäistä vastaavan aidan rakentamiseen tai uudistamiseen tai korjaamiseen ei yleensä tarvita erillistä lupaa.

Aidan malli sekä mahdolliset muut rajoitukset kannattaa kuitenkin varmistaa viimeisimmästä rakennusluvasta. Esimerkiksi kadun varrella olevan valkoisen lauta-aidan vaihtaminen ruskeaksi ei välttämättä onnistukaan ilman rakennusvalvonnan lupaa.

– Myös pensasaidan muuttaminen lauta-aidaksi voi vaatia uuden lupahakemuksen. Samoin se, että aidan ulkomuoto muuttuu tai aita rakennetaan jostain muusta materiaalista, Saajo selvittää.

Rakennusvalvonnan lisäksi tontin rajalle suunnitelluista töistä tai kokonaan uudesta aidasta kannattaa sopia etukäteen myös naapureiden kanssa.  

– Yleissääntö on, että kiinteistönomistajalla on oikeus aidan rakentamiseen. Jos naapuri ei sitä rajalleen halua, niin aidan voi pystyttää sen korkeuden verran eli esimerkiksi 1,5 metriä oman tontin sisäpuolelle. Harva tähän kuitenkaan lähtee, sillä samalla tulee tavallaan luovuttaneeksi maata naapurilleen, Saajo toteaa.

Yhteisymmärryksessä naapureiden kanssa

Myös tontin rajalla sijaitsevan puun tai korkeaksi kasvaneen pensasaidan parturointi tai poistaminen omin päin voi laittaa naapurisovun kovalle koetukselle. Naapuri voi kokea menettävänsä tärkeän näkösuojan ja riidan siemen voi kyteä myös tontin rajalle töiden jäljiltä syntyvästä oksa- ja roskakasasta.

Puuston poistamisessa on siinäkin omat lisäriskinsä. Kun tontin rajalla oleva rivistö harvenee, ovat vielä pystyssä olevat puut entistä alttiimpia myrskyvahingoille.

– Tonttien aidoista, niiden korjaamisesta sekä rajalla kasvavista puista ja pensaista olisi kaiken kaikkiaan hyvä löytää naapurien kanssa yhteisymmärrys. Samalla voi sitten sopia myös niiden hoitoon ja korjaamiseen liittyvästä kustannusjaosta, Saajo toteaa.

Piditkö artikkelista? Tilaa maksuton OP Median uutiskirje, ja saat sähköpostiisi ajankohtaiset vinkit oman taloutesi hallintaan sekä asumiseen kerran viikossa.

Lue myös:

Tupakointi, öiset suihkut, remontti: Mitä taloyhtiö saa rajoittaa ja mitä ei?

Parvekkeellakin voi grillata ja rivitalon pihaan saa asentaa paljun