Kesäkelit on tarjonnut oivalliset elinolosuhteet myös erilaisille ötököille. Niitä saattaa kulkeutua sisätiloihin paitsi ovista ja ikkunoista myös rakenteiden, ilmanvaihtokanavien, vaatteiden ja elintarvikkeiden mukana. Kutsumattomia vieraita voi kantautua kotinurkkiin myös ulkomaanmatkoilta esimerkiksi matkatavaroissa.

Kaikki kotioloissa silmiin osuvat toukat ja hyönteiset eivät kuitenkaan ole haitallisia. Ensimmäinen tehtävä onkin selvittää pesutiloista, keittiön kaapeista tai vaikkapa vaatekomerosta löytyneen lajin nimi ja tarttua sen jälkeen tuumasta toimeen – varsinkin jos kutsumattomia vieraita näyttää olevan isompi joukko.

Puhtaus puree useimpiin tuholaisiin

Yksi yleisimmistä kuokkavieraista on riisihärö, joka on muutaman millin mittainen pitkulainen tumma kovakuoriainen. Se kulkeutuu koteihin usein elintarvikepakkausten mukana ja kuoriaiselle maistuvat etenkin keittiön kaapeista löytyvät viljatuotteet. Sama muona kelpaa myös riisihärön toukille.

Ötökkälöydöksen jälkeen on tarkastettava kaikki keittiössä olevat kuivat elintarvikkeet ja heitettävä epäilyttävät tai saastuneet pakkaukset pois. Sen jälkeen kaapit on tyhjennettävä, imuroitava ja pestävä huolellisesti. Myös imurin pölypussi on vaihdettava uuteen, jotta kutsumattomat vieraat saadaan karkotettua lopullisesti.

Yksi hyvä konsti on säilyttää jauhot, murot, myslit ja muut vastaavat muovi- tai lasipurkeissa. Mahdollista toukkariskiä voi torjua myös pakastamalla. Mikäli edellä luetellut konstit eivät tehoa, kannattaa ottaa avuksi jokin sopiva torjunta-aine.

Toinen kesäinen riesa ovat banaanikärpäset. Ne ilmestyvät keittiöön kuin taikaiskusta, kun pöydille tai tasoille jätetään tuoreita kasviksia tai hedelmiä.

Banaanikärpästen karkotuksessa on tärkeää tiskialtaiden ja työtasojen ahkera puhdistus sekä biojäteastian tyhjennys. Tiskiainevettä tai makeaa mehua sisältävä juomalasi on myös tehokas ansa.

Makea houkuttaa muurahaisia

Kesäkeleillä keittiössä voivat olla kiusana myös muurahaiset, jotka niin ikään ovat persoja makealle. Niistä pääsee eroon ahkeralla puhdistuksella sekä pakkaamalla makeat elintarvikkeet muovipusseihin tai -rasioihin. Apuna voi käyttää kaupasta saatavia muurahaisansoja, joita voi tehdä itsekin esimerkiksi hunajasta tai siirapista.

Kiusallisia vierailta ovat myös sokeritoukat, jotka yleensä viihtyvät kodin kosteissa pesutiloissa. Niitä voi kuitenkin löytyä myös keittiöstä, sillä sokeritoukat käyttävät kulkureitteinään putkia ja viemäreitä.

Toukille voi antaa äkkilähdön, kun kaataa viemäreihin kiehuvan kuumaa vettä. Sen lisäksi kannattaa pitää huolta lattiakaivojen sekä nurkkien ja saumojen puhtaudesta. Jos toukkia on paljon tai ne eivät häviä torjuntatoimillakaan, saattaa se kertoa myös mahdollisesta kosteusvauriosta, joka vaatii aina tarkempaa selvittämistä.

Luteet vaativat ammattilaisten apua

Lutikka eli seinälude on noin puolen sentin mittainen hyönteinen. Se käyttää ravinnokseen ihmisen tai eläimen verta ja kulkeutuu asuntoihin esimerkiksi matkatavaroiden tai käytettyjen huonekalujen mukana.

Luteet liikkuvat öisin ja piiloutuvat päivällä esimerkiksi patjojen saumoihin, sängyn koloihin, valokatkaisijoiden, mattojen ja jalkalistojen alle. Ne voivat majailla myös seinien halkeamissa ja putkien läpivienneissä.

Luteiden hävittäminen kotikonstein on vaikeaa ja suosituksena on antaa työ alan ammattilaisille. Tekstiileistä se voi onnistua kuumassa saunassa tai kuivausrummussa. Toinen vaihtoehto on laittaa tekstiilit useiksi päiviksi kovaan pakkaseen tai pakastimeen.

Luteet levittäytyvät helposti huoneistosta toiseen talon rakenteita pitkin, joten havainnoista on aina ilmoitettava isännöitsijälle tai huoltoyhtiölle.

Tekstiilituholaiset voivat olla työläs haaste

Tekstiilituholaisten, kuten koiperhosten ja turkiskuoriaisten torjunnassa avainasioita ovat tekstiilien tuuletus, säännöllinen pesu, kunnollinen kuivatus ja asianmukainen säilytys vaatekaapissa.

Mikäli tekstiileistä löytyy reikiä, toukkia tai koteloiden kuoria, on ne pestävä tai saunotettava vähintään 60 asteessa. Toinen vaihtoehto on pitää niitä 20 asteen pakkasessa viikon verran. Myös vaatekaappien lähellä olevat matot on imuroitava ja tuuletettava huolella ja imurin pölypussi on vietävä heti roskiin.

Kaapit on pestävä ja lisäksi kannattaa käyttää sopivaa tuholaisten torjunta-ainetta. Lutikoiden tapaan tekstiilituholaiset liikkuvat rakenteita pitkin ja voivat löytää tiensä myös muihin asuntoihin. Havainnoista kannattaa ilmoittaa isännöitsijälle tai huoltoyhtiölle, jolloin hävittäminen siirtyy alan ammattilaisten huoleksi.

Kotivakuutus ei korvaa tuhoeläinvahinkoja

Edellä lueteltujen hyönteis- ja eläinvahinkojen varalta kannattaa olla tarkkana, sillä hyönteisten ja tuhoeläinten aiheuttamat vahingot on rajattu vakuutuskorvausten ulkopuolelle. Samalla jokainen vastaa omista kuluistaan itse.

Vahingon sattuessa huoneiston asukas saattaa joutua korvausvelvolliseksi myös huoneiston rakenteiden puhdistuskuluista.

Pohjola Vakuutuksen tuoteasiantuntija Hannu Partasen mukaan esimerkiksi hyönteisten tai jyrsijöiden aiheuttamia vahinkoja ei korvata kotivakuutuksesta.

– Poikkeuksen tekevät eläimistä johtuvat palo- ja putkistovahingot, mikäli kotivakuutukseen on niiden varalta otettu esimerkiksi erillinen putkistovuototurva, Partanen toteaa.

Jos tuholaisia yrittää häätää saunottamalla kodintekstiilejä, on tärkeää muistaa, että kotivakuutus ei välttämättä korvaa tästä aiheutuvaa tulipaloa täysmääräisesti. Kotivakuutuksen suojeluohjeissa sanotaan, että vaatteiden tai muun palavan sijoittaminen saunaan on kielletty. Jos suojeluohjetta laiminlyö, se voi vaikuttaa korvattavuuteen.