Korona on vauhdittanut mökkikauppaa, kun ulkomaanmatkojen sijaan onkin hakeuduttu hengähtämään kotimaan järvimaisemiin. Mökeillä on myös vietetty enemmän aikaa, mikä on saanut monet miettimään oman kesäparatiisin kohentamista sekä esimerkiksi sähköjen ja vesijohdon hankintaa.

Asunnon tapaan myös mökki tarvitsee vakuutuksen. Omakotitalon jo omistavalta se sujuu varsin vaivattomasti, sillä vakuutusehdot ovat pitkälti samankaltaisia. Kerros- tai rivitalossa asuvilla tai vasta ensimmäisen kesämökkinsä hankkineilla voi sen sijaan olla enemmän opiskeltavaa, sillä vakuutettavana on perinteistä koti-irtainta huomattavasti laajempi kokonaisuus.

– Kerros- ja rivitaloissa kiinteistön perusinfra eli esimerkiksi rakenteet, sähkölaitteet ja vesijohdot ovat pääosin taloyhtiön vastuulla vastuunjakotaulukon mukaisesti, ellei siitä ole tehty esimerkiksi yhtiöjärjestyksessä poikkeuksia. Kesämökillä niiden kunnossapito on aina kiinteistön omistajan vastuulla ja tämä on hyvä muistaa, Pohjola Vakuutuksen tuoteasiantuntija Hannu Partanen tiivistää.

Yksi vakuutus kattaa koko irtaimiston

Kesämökki kannattaa vakuuttaa vähintäänkin tulipalon ja luonnonilmiöiden, käytännössä myrskytuhojen varalta.

Moni saattaa tässä kohtaa aprikoida myös mökkitontilla olevien muiden rakennusten ja rakennelmien, kuten halkovajan, varaston, grillikatoksen tai ulkohuussin vakuutusta. Partasen mukaan kaikki tontilla olevat enintään 12 neliön rakennukset ja rakennelmat kuuluvat päärakennukselle otetun mökkivakuutuksen piiriin. Ne turvataan yhteensä 7 000 euroon asti.

– Päärakennuksen irtaimiston vakuutus kattaa myös kaikkien rakennusten irtaimiston eli esimerkiksi ulkovarastossa olevat työkalut. Se ei kuitenkaan vielä korvaa murron yhteydessä itse ulkorakennuksen vahinkoja, jos ulkorakennus on niin suuri, että se on vakuutettava erikseen. Yli 12-neliöisten talous- ja saunarakennusten vakuutusturvat ja omavastuut kannattaakin miettiä huolella rakennuskohtaisesti. Mikäli tontilla on erillinen sauna, se on aina vakuutettava erikseen, vakuutusasiantuntija muistuttaa.

Tinkiminen voi kääntyä tappioksi

Kesäpaikan vakuuttamisessa kannattaa Partasen mukaan olla tarkkana, mutta toisaalta myös turha tinkiminen voi käydä kalliiksi.

Jos esimerkiksi edelliskesänä asennettuja vesijohtoja, sähköjä tai muuta kiinteistön arvoa nostavaa seikkaa ei ole päivitetty kiinteistön vakuutustietoihin, voivat myös korvaukset jäädä vahingon sattuessa odotettua pienemmiksi.

– Korvaustaso määräytyy voimassa olevan vakuutuksen pohjalta eli vakuutusmaksuista haetut säästöt kääntyvät voivat kääntyä vahingon sattuessa menoiksi. Vakuutustiedot kannattaa pitää ajan tasalla, vaikka ne hieman nostaisivatkin vakuutuksen hintaa, Partanen muistuttaa.

Myös kiinteistön omistajalta edellytetään aktiivisuutta ja omatoimisuutta vahinkojen välttämiseksi. Jos mökiltä ollaan poissa pidempiä jaksoja, on pyrittävä minimoimaan mahdolliset riskitekijät, kuten esimerkiksi pakkasten takia jäätyvät vesijohdot, pistorasiaan liitetyistä sähkölaitteista tai tulisijoista aiheutuva tulipaloriski.

Vakuutusehdoissa olevat suojeluohjeet kannattaakin lukea huolellisesti läpi: ohjeiden laiminlyönti voi näet vaikuttaa korvauksiin, jos laiminlyönnillä on syy-yhteys vahinkoon.

Talviasuttavuudesta uusi hintakriteeri

Pohjola Vakuutuksessa oikean tasoisen ja riittävän kattavan mökin tai vapaa-ajan asunnon vakuuttaminen on tehty mahdollisimman helpoksi.

– Mökki on oikein vakuutettuna, kun saamme pyytämämme tiedot – esimerkiksi rakennuksen oikean pinta-alan. Vakuutuksenottajan ei siis tarvitse tässä vaiheessa määrittää rakennuksen arvoa.

Kesäkuusta lähtien vakuutuksen hintaan vaikuttaa myös rakennuksen talviasuttavuus. Tällaisessa rakennuksessa on käyttövesi, sähköt, kiinteä lämmitysjärjestelmä sekä eristys, joka mahdollistaa jatkuvan lämmityksen kylminäkin vuodenaikoina.

– Talviasuttavien mökkien ja huviloiden vakuutusten hinnoittelu säilyy nykyisellään. Rakenteeltaan ympärivuotiseen käyttöön soveltumattomien mökkien vakuutushinnat sen sijaan laskevat, Partanen kertoo.

Lue lisää mökkivakuutuksesta

Lue myös:

Vakuutustilastot kertovat: Mökkivahinkojen kolmen kärki