Muovihaarukka ei kuulu muovinkeräykseen

Muovinkeräysastiaan ei voi laittaa mitä tahansa muovia, vaan se on tarkoitettu vain sellaiselle muoville, jota koskee tuottajavastuu.

Keräysastiaan saat laittaa vain muovipakkauksia, joita on käytetty kaupasta ostetun tuotteen pakkaamiseen.

Muovihaarukat, muoviset lelut, kastelukannut tai elmukelmu eivät ole pakkauksia eivätkä siksi kuulu muovinkeräykseen. Kaupasta ostettujen ruokien muovikääreet, valmisruokapakkaukset, jogurttipurkit, sampoopullot ja lelujen paketit sen sijaan ovat.

Kauppakassi on muovipakkaus, mutta kaupan hyllyltä ostettu jätesäkki ei. Kaupassa myytävät tyhjät pakastusrasiat eivät ole muovipakkauksia, mutta pakastealtaassa myytävien pakastemarjojen muovipussit ovat.

Tuottajavastuun vuoksi tuottajat maksavat erikseen omien tuotteidensa pakkausten jätehuollosta. Siksi kuluttajat voivat kierrättää kaikki muovipakkaukset ilmaiseksi laittamalla ne muovinkeräysastiaan.

Märkä ja likainen pahvi on sekajätettä

Muovi- ja kartonkipakkausten pitäisi olla puhtaita ja kuivia, jotta ne voi kierrättää. Märät pakkaukset alkavat haista ja homehtua, houkuttelevat tuhoeläimiä ja jäätyvät helposti. Kosteat ja likaiset pakkaukset voivat myös pilata koko kierrätyserän, jos ne kastelevat ympärillä olevat pahvit tai muovit.

Maitotölkin voi huuhtaista pienellä määrällä kylmää hanavettä ja sitten jättää valumaan ylösalaisin.

Jos pakkausta on vaikea saada puhtaaksi ja se jää väkisinkin töhnäiseksi, voi olla parempi laittaa se sekajätteeseen kuin muovin- tai kartonginkeräykseen. Jos et pysty kuivaamaan pakkausta, se kannattaa niin ikään laittaa sekajätteeseen.

Kaikki postilaatikosta tuleva kuuluu paperinkeräykseen

Kirjekuoren ikkunaa tai edes niittejä tai klemmareita ei tarvitse poistaa. Kirjekuorten, lehtien ja mainospostin lisäksi myös tulostuspaperia sekä valkoisesta paperista tehtyjä paperikasseja saa laittaa paperinkeräysastiaan. Pehmeäkantiset kirjatkin sinne sopivat.

Lahjapaperit eivät kuitenkaan sovi paperinkeräykseen, koska niissä on paljon painoväriä ja teippejä. Myöskään ruskea pakkauspaperi, ruskeat paperikassit ja pahviset paketit eivät kuulu paperinkeräykseen vaan kartonginkeräykseen. Tapetti puolestaan on sekajätettä.

Lasinkeräykseen vain lasipurkit ja pantittomat lasipullot

Lasinkeräys on tarkoitettu vain pakkauslasille. Sinne voi siis laittaa vaikkapa lasisia hillopurkkeja tai mehupulloja. Sen sijaan juomalasit, kahvinkeittimen pannut, lasiset koriste-esineet, peilit ja lamput eivät kuulu lasinkeräykseen.

Miksi näin? Erilaiset lasit käyttäytyvät eri tavalla eri lämpötiloissa eivätkä sovi samaan käsittelyyn. Lasinkeräys on pakkauslasille, josta tehdään uusia pulloja ja purkkeja.

Metalli kiertää ikuisesti

Metalleja voi kierrättää käytännössä ikuisesti. Esimerkiksi kierrätetyn alumiinin käyttö alumiiniteollisuudessa säästää energiaa 95 prosenttia.

Metallinkeräykseen voi laittaa puhdistetut tölkit, metallikannet ja -korkit, tuikkukynttilöiden metalliosat, käytetyn alumiinifolion, pienet metalliesineet ja jopa paistinpannut. Kahvipussit ja sipsipussit ovat kuitenkin lähinnä muovia, joten ne pitää laittaa muovinkeräykseen.

Puolityhjät hiuslakkapullot ja maalitölkit kuuluvat vaarallisen jätteen keräykseen. Paristot ja pienakut taas palautetaan mihin tahansa niitä myyvään liikkeeseen.

Palauta elektroniikkajäte kauppaan tai SER-pisteeseen

Sähkö- ja elektroniikkalaitteen tunnistaa siitä, että siinä on sähköpistoke, akku tai paristo. Niitä voi kierrättää niille tarkoitetuilla, niin kutsutuilla SER-keräyspisteillä. Myös monet elektroniikkakaupat ottavat sähkö- ja elektroniikkajätettä vastaan maksutta.

Jos laitteen muistissa on ollut henkilökohtaisia tietoja, kuvia tai muita tiedostoja, kannattaa pyytää kauppaa pakkaamaan laite lukittuun SER-astiaan.

Voit tarkistaa lähimmän SER-kierrätyspisteen osoitteesta kierratys.info.

Pantillisesta muovipullosta ei tarvitse ottaa korkkia pois

Pantin saa pullosta tai tölkistä, jossa on ehjä etiketti. Muovipullon muovista korkkia ei tarvitse ottaa pois, mutta lasipullon metallikorkki sen sijaan kuuluu metallinkeräykseen.

Joskus yllättävissäkin tuotteissa voi olla pantti. Kannattaa katsoa esimerkiksi lasisten mehupullojen etiketti. Jos niissä näkyy panttimerkki, ne voi palauttaa pullonpalautusautomaattiin. Juomapakkausten pantillisuuden voit tarkistaa Palpa-mobiilisovelluksesta tai Palpan verkkosivuilta.

Pullonpalautusautomaattiin saa laittaa vain tyhjiä ja ehjiä pulloja. Limsanjämät eivät siis automaattiin sovi.

Muista vielä! Lääkkeitä ei luonnollisestikaan voi kierrättää, mutta on tärkeää viedä ylimääräiset lääkkeet apteekkiin sen sijaan, että laittaisi ne roskiin tai viemäriin.

Lähteet: Uusiomuovi.fi, Hsy.fi, Lt.fi, Yhteishyvä, Pantilliset.fi, SER-kierrätys, Kierrätyksen sankarit -tehtäväkirja

Asiantuntija: Ympäristöasiantuntija Minna Partti HSY:stä