Kodinkoneiden huollon laiminlyönnin riskinä on paitsi kalliin koneen rikkoontuminen, myös turvallisuuden vaarantuminen. Kuumentunut laite saattaa aiheuttaa tulipalon, vettä käyttävä laite vesivahinkoja ja ruoan valmistamiseen ja säilytykseen käytetyt laitteet hygieniariskejä. Laitteiden säännöllisellä huollolla on vaikutusta myös sisäilmaan ja terveyteen. Itse tehty huolto on lähinnä laitteiden pitämistä puhtaana.

Huolla laitteet laitekohtaisten ohjeiden mukaan. Laitteiden huoltotiheyteen vaikuttaa myös se, miten kovassa käytössä laite on ja millaisessa paikassa laite sijaitsee. Pidä korvat ja silmät auki: pitääkö laite omituista ääntä, vuotaako sieltä vettä tai haistatko jotain erikoista?  

1. Pidä pakastin huurteettomana ja takaosa imuroituna. 

Jos pakastimessasi ei ole automaattista sulatustoimintoa, sulata pakastin aina, kun huurretta alkaa olla puoli senttiä. Paksun huurteen muodostumien voi olla merkki siitä, että laitteessa on jotain vikaa. Se voi myös johtua runsaasta oven availusta tai siitä, että pakastimen koko on alimitoitettu sen käyttöön nähden. Imuroi pakastimen takaosa kerran vuodessa, muuten sinne kertyy liikaa pölyä. Pöly lisää kompressorin kuormitusta ja vie energiaa. Myös ovien tiiviisteet on syytä puhdistaa kuukausittain. 

2. Puhdista liesituulettimen rasvasuodatin.  

Liesituulettimen suodatin tulisi pestä käytöstä riippuen kuukauden välein. Pesuun voi käyttää lämmintä vettä ja mietoa pesuainetta. Aktiivihiilisuodattimen voi vaihtaa pari kertaa vuodessa. Rasva kertyy suodattimeen, ja tukkoinen suodatin kasvattaa energiankulutusta sekä levittää rasvaa huoneistoon. 

3. Tarkista pyykkikoneen liittimet ja puhdista kone.  

Tarkista, että pyykkikoneen poistoletku, veden tuloletku ja kaikki liittimet ovat kunnossa. Avaa nukkasihti säännöllisesti ja poista nukat. Puhdista kone kerran vuodessa kalkista käyttöohjeissa suositellulla kalkinpoistoaineella. Tarkista käyttöohjeesta, mitä pesuainetta rasvan ja pesuaineenjäämien puhdistukseen voi käyttää. Jos kone ei kestä sitruunahappopesua, etikka tai sooda puhdistavat hellävaraisesti ja ekologisesti. 

4. Kun astianpesukone haiskahtaa, se kaipaa pesua.  

Puhdistukseen sopivat sooda, etikka tai sitruunahappo. Astianpesukoneen pohjassa olevaan suodattimeen kertyy ruoanjäämiä, joten se on syytä irrottaa ja puhdistaa säännöllisesti. Tarkista samalla, että suihkuyksiköt ja astiatelineet ovat kunnossa. Puhdista myös tiivisteet ja oven reunat kostealla mikrokuituliinalla. 

5. Ilmalämpöpumppukin vaatii puhdistusta.  

Puhdista ilmalämpöpumpun sisäyksikkö imuroimalla ja pyyhkimällä pölyt. Tarkista, että kondenssivesiputket ovat auki, ettei kosteus jää pumpun sisälle muodostamaan hometta. Puhdista myös ulkoyksikkö lehdistä ja risuista, ja huolehdi, ettei kondenssivesi muodosta jäätä laitteen pinnalle. Huollata ilmalämpöpumppu noin viiden vuoden välein ammattilaisella, joka puhdistaa ja desinfioi irrottamista vaativat osat.  

6. Vaihda pölynimurin pölypussi säännöllisesti. 

Kun pussi alkaa täyttyä, imurin imuteho laskee ja se saattaa haiskahtaa tunkkaiselta. Tarkista myös suodatin: kaipaako se puhdistusta tai vaihtamista. Imuroi suulakkeet ja pyyhi ne kostealla liinalla pölypussin vaihdon yhteydessä. Pyyhi myös pölypussin paikka nahkealla liinalla ennen uuden pussin asettamista. 

7. Puhdista kahvinkeittimen rasva ja kalkki.  

Voit pestä kahvipannun ja suodattimen astianpesukoneessa tai käsin. Pyyhi kahvinkeitin päältäpäin ja lämpölevyt kostealla mikrokuituliinalla keittimen ollessa pois päältä. Pese välillä myös kahvinkeittimen vesisäiliö kuumalla vedellä ja astianpesuharjalla, kun laite ei ole sähköverkossa. Huuhdo vesisäiliö huolella ja keitä ainakin kaksi kannullista puhdasta vettä. Voit poistaa kalkin pari kertaa vuodessa valuttamalla laitteen läpi vesi-etikkaliuosta ja sen jälkeen kaksi kannullista puhdasta vettä. 

Asiantuntija: Juhamatti Meetteri, Motiva. 

Lue myös:

Kodinkone hajosi – kierrätykseen vai korjattavaksi?