Erilaiset huonekasvit ovat suosittuja suomalaiskotien sulostuttajia, ja yleensä kasveja ostetaan perinteisistä puutarhaliikkeistä sekä niiden verkkokaupoista. Alan harrastajat kuitenkin myyvät, vaihtavat sekä ostavat kasveja myös sosiaalisen median aktiivisissa kasviryhmissä.

Niin kutsutusta ”kasvien välittämisestä” on muodostunut suosittu ilmiö, ja erikoisemmat lajikkeet vaihtavatkin esimerkiksi Facebook-ryhmissä nopeasti omistajaa. Ryhmien suosituimpia kasveja ovat harvinaiset lajikkeet, joita ei ole saatavilla esimerkiksi suomalaisissa puutarhaliikkeissä tai niiden verkkokaupoissa.

Suomalaisharrastajien keskuudessa ylivoimaisesti suosituimpia ovat erilaiset posliinikukat sekä vehkakasvit, joilta toivotaan samettisten tai kirjavien lehtien kaltaisia erityisominaisuuksia.

Kympeistä satasiin

Osa harrastajista tilaa kasveja suoraan aasialaisista kasvattamoista, ja myy niiden pistokkaita eteenpäin internetin myyntiryhmissä. On tärkeä muistaa, että kasvit tulee tilata ulkomailta laillisia kanavia pitkin sekä riskit tiedostaen, sillä pitkän kuljetuksen aikana kasville voi tapahtua mitä tahansa. Muista myös, että omin päin vaikkapa Thaimaan-lomalta kerättyjen kasvien pistokkaiden maahantuonti on kiellettyä, ja siitä voi saada sakkorangaistuksen.

Kasvien hinnat liikkuvat kymmenien ja satojen eurojen välillä. Yli sadan euron hintoja maksetaan yleensä vain erittäin harvinaisista sekä Suomessa vaikeasti saatavilla olevista kasveista, joita ei kasvateta kaupallisesti Euroopan alueella.

Halutuimpien kasvien myynnillä voi siis tienata muutamia satasia, suuremmille tienesteille yltäminen vaatii kuitenkin paljon työtä, tietämystä sekä suuren sekä hyväkuntoisen kasviarsenaalin, josta riittää pistokkaita myyntiin.

Näin kasvien välittäminen toimii

Helpoimmin uusia kasveja löytää paikallisista Facebook-ryhmistä. Kasvit voi noutaa helposti suoraan kotiin eikä niiden postittamisesta tarvitse huolehtia. Kasveja voi tilata myös suuremmista ryhmistä, mutta niiden pakkauksessa sekä hinnoittelussa tulee olla tarkkana. Postitettavilla kasveilla tulee olla sopivasti vettä sekä riittävästi lämpöä. Pidä mielessä, että suuremmissa nettiryhmissä pistokkaita saatetaan ylihinnoitella. Aktiivisista ryhmistä kuitenkin löytää helposti neuvoja kasvien pakkaukseen, postitukseen sekä hinnoitteluun. 

Helpoiten kasvien myynnistä tai ostamisesta kiinnostuneet pääsevät alkuun Facebookin suuresta ”Huonekasvit”-ryhmästä, jonka kautta löytää myös linkkejä alueellisiin kasvienmyyntiryhmiin.

Parhaimmillaan netistä voi uusien kasvien lisäksi löytää myös samanhenkisiä ystäviä, sillä suosituimmissa ryhmissä kasveista kiinnostuneita jäseniä voi olla jopa kymmeniä tuhansia.

Juttuun on haastateltu viherkasveja harrastavaa puutarhuriopiskelija Vilma Hyleä.

Lue myös:

Lukiossa opiskeleva Ville haalii villiyrttien keruulla kesätienestit

Kaapissani on muumimukeja – milloin ne kannattaa myydä?

Pokémon-korteista satasia – näin hyvin vanhoilla keräilykorteilla voi tienata