Monella pari-kolmekymppisellä saattaa lojua vanhempien luona vanhoissa lelulaatikoissa vuosituhannen vaihteessa hankittuja Pokémon-kortteja.

Laatikot kannattaisi käydä läpi, sillä korteilla voi lyödä rahoiksi.

– Suomalaisista komeroista ja laatikoista löytyy varmasti tuhansia Pokémon-kortteja, joiden arvo voi parhaimmillaan olla jopa 3000–5000 euroa, sanoo meklari, toimitusjohtaja Mika Sirén Huutokauppa Helanderista.

Japanilaisista Pokémon-piirroshahmoista kehitetty korttipeli lanseerattiin 1990-luvun puolivälissä, ja korteista tuli suosittuja keräilyesineitä ympäri maailman.

Viime aikoina on uutisoitu, että harvinaisimmista Pokémon-korttiseteistä on maksettu huutokaupassa kymmeniä tuhansia, jopa satojatuhansia euroja. Mika Sirén arvioi, että suomalaisten jemmoista tuskin löytyy näin arvokkaita kortteja.

– Pokémon-kortteja on tehty valtavasti eri aikoina. Kukaan ei oikein tiedä, kuinka paljon harvinaisuuksia on painettu, ja kuinka paljon niitä on tullut Suomeen. Suomeen korttisarjoja tuli kuitenkin vähemmän kuin esimerkiksi Iso-Britanniaan ja Yhdysvaltoihin.

– Viestini kuitenkin on, että Pokémon-kortteja ei kannata heittää pois! Ne ovat kansainvälisiä keräilytuotteita samoin kuin NHL-kortit, ja kansainvälisillä keräilytuotteilla on aina isommat markkinat kuin kotimaisilla.

First edition -sarjan kortit ovat arvokkaimpia

Pokémon-korteista arvokkaimpia ovat ensimmäisen tuotantosarjan eli vuosien 1995-96 kortit, niin sanotut first edition -sarjan hologrammikortit.

Huutokauppa Helanderin kautta myydään harvoin Pokemón-kortteja, mutta jos niitä tulee, meklarit käyttävät arvon arvioimiseen kansainvälisiä sivustoja. Mika Sirénin mukaan hyvä sivusto on esimerkiksi ccgcastle.com. Myös ebaysta voi katsoa, mitä korteista pyydetään.

– Olemme itse myyneet joitakin korttisarjoja, joissa kortin hinta on ollut 20–50 senttiä kappale.

Ebayssa voi myös koettaa myydä Pokémon-kortteja. Muita myyntisivustoja ovat esimerkiksi tcgplayer.com ja pokemoncardmarket.com.

Kunto vaikuttaa korttien arvoon

Jos aikoo muuttaa vanhat keräilykortit rahaksi, kannattaa muistaa, että korttien arvoon vaikuttaa niiden kunto. Korttien pitää olla kuin uusia, muuten niiden arvo putoaa tuntuvasti.

Markkinoilla liikkuu myös väärennöksiä.

– Kalleimpia kortteja väärennetään. Pitää olla tarkkana, jos kortteja alkaa ostaa. Tutustu alaan ennen kuin maksat niistä isoja summia, Mika Sirén muistuttaa.

Tienaa 1950-luvun kahvikorteilla

Mistä Pokémon-korttihuumassa oikein on kyse?

Erilaiset keräilykortit ovat olleet suosittuja iät ajat, Mika Sirén sanoo.

– Monille keräilijöille lapsuuden ja nuoruuden esineisiin liittyy nostalgia. Aikuisena ollaan valmiita laittamaan rahaa esineisiin, joita ei lapsena saatu tai jotka lapsuuden jälkeen hävitettiin.

Myös 1950-70-luvun keräilykortit ja -lelut ovat keräilijöiden suosiossa. Arvokkaita ovat esimerkiksi 1950-luvun kahvikortit, joista voi saada yhdestä viiteen euroa kappale, sekä 1960-70-lukujen jääkiekko- ja jalkapallokortit.

Vanhojen urheilukeräilykorttien hintoja voi tarkastella oldsportscards.com-sivustolta.

Myy vanhat Barbiet, peltilelut ja Martta-nuket

Vanhoista leluista löytyy suosikkeja, joiden arvo pysyy vuodesta toiseen. Erittäin kerättyjä ovat Barbie-nuket.

– Erityisesti 1960-luvulla tehdyistä Barbieista ja niiden vaatteista maksetaan kovia hintoja, Mika Sirén sanoo.

Myös toisen maailmansodan jälkeen Saksassa valmistetuista peltileluista maksetaan satoja, jopa tuhansia euroja. Vuosisadan alun nukeista ja vanhoista Martta-nukeista pulitetaan helposti jopa 400–700 euroa kappaleelta.

Mummolan vintiltä löytyneitä vanhoja Aku Ankkojakaan ei kannata heittää paperinkeräykseen: eräistä 1950-luvun Aku Ankoista on maksettu huutokaupassa jopa yli 10000 euroa.

Vanhoista leluista ja keräilyesineistä saa eniten rahaa, jos pakkaukset ovat hyvät ja alkuperäiset tai kunto priimaa.

Lue myös:

Matto-Mikko, jogurttikone ja sähköveitsi – muistatko vielä nämä 1970- ja 1980-luvun tavarat?