Tutuilla hahmoilla koristellut muumimukit kiehtovat niin lapsia, kahvinjuojia kuin keräilijöitä. Mukien historia juontaa juurensa pitkälle, sillä ensimmäiset muumimukit valmistettiin jo 1950-luvulla osana lastenastiastoja.

Aivan ensimmäisissä muumiaiheisissa astioissa seikkailivat Muumipeikko sekä Niiskuneiti, sittemmin hahmovalikoima on laajentunut ja värikkäiden mukien suosio kivunnut lautasten ohi.

Muumimukit ovat paitsi kodin kattausten sulostuttajia, myös himottuja keräilykohteita. Mukien vankkumaton suosio takaa niiden keräilyarvon, sillä jo vuosikymmenten ajan mukeja on tuotettu sekä ostettu kasvavalla tahdilla.

Saatavuus ja kunto vaikuttavat hintaan

Myynti- sekä vakuutusarvoltaan muumimukit luokitellaan kuuteen ryhmään: erikoismukit, 90-luvun mukit, tuotannosta poistuneet perusmukit, 50-luvun mukit, sesonkimukit sekä tällä hetkellä kaupoissa myynnissä olevat mukit.

Keräilyhinnan määrittää pääosin saatavuus, mutta hintaan vaikuttaa myös tuotteen kunto. Halutuimmissa mukeissa, kuten erikoismukeissa, korkeamman hinnan ehdoksi riittää usein ainoastaan se, että muki on olemassa.

Keräilijöiden ostopäätöksiin vaikuttavat toisinaan myös mukin kiilto, alkuperäinen pakkaus sekä jokaisesta mukista alun perin löytyvä viivakooditarra.

Harvinaisemman sesonkimukin tunnistaa värikkäästä viivakooditarrasta.

Koska myyntiin?

Muumimukeja ostetaan Suomessa lahjaksi, arkikäyttöön sekä keräilyä varten, ja monesta kodista saattaakin löytyä rahanarvoinen muki. Niistä arvokkaimpia ovat pienten erien mukit, esimerkiksi Fazerin kanssa yhteistyössä valmistettu joulumuki.

Erikoismukit löytävät ostajansa varmasti, ja sosiaalisen median kanavat, kuten muumimuki-kirpputorit, ovat tuotteiden parhaita myyntipaikkoja. Helpointa on myydä mukit Suomessa, sillä ulkomaille myynti voi käydä hankalaksi erilaisten maksujen vuoksi.

Mutta kannattaako oman kaapin perukoilla sijaitsevaa muumimukia säilyttää, jotta sen myyntiarvo kasvaa?

Muumimukeja valmistetaan tällä hetkellä runsaasti, joten rikastumismielessä yleisimpiä mukeja ei ainakaan kannata varastoida jälkipolvia ajatellen.

Jos muumimukien osto sekä myöhempi myynti kiinnostavat sijoituksena, kannattaa katse suunnata erikoismukeihin. Nyt myynnissä olevien pienten mukierien hinta saattaa muutamassa kymmenessä vuodessa nousta tuhansiin euroihin, vaikka myyntivoittoa voi saada mukista jo vuodenkin kuluttua ostohetkestä.

Jos mukin arvo epäilyttää, kannattaa se viedä näytille esimerkiksi huutokaupan asiantuntijoille, jolloin paras mahdollinen myyntihinta toteutuu.

Mukien keräilystä sekä myöhemmästä myynnistä kiinnostuneita suositellaankin ostamaan mukeja kaksi kappaletta – siksi, että myös alkuperäinen käyttötarkoitus arjen sekä juhlan ilahduttajana säilyy.

Juttuun on haastateltu Huutokauppa Helanderin muumimukiasiantuntija Minna Siréniä.

Lue myös:

Pokémon-korteista satasia – näin hyvin vanhoilla keräilykorteilla voi tienata

Varastosta voi löytyä aarre – älä konmarita keräilytavaraa