Haaveiletko kesäkeittiön rakentamista omalle pihalle, vai oletko kenties suunnitellut pienen pation kesämökin jatkeeksi? Tai ehkäpä tänä vuonna on aika rakentaa kauniilla kalusteilla varustettu tunnelmallinen terassi, tai vaikkapa freesata pihaa uudella aidalla.

Kesän korvalla moni pohtii oman pihan lisäkäyttömahdollisuuksia, mutta ilman lupaa ei monessa tapauksessa kannata lähteä rakentelemaan.

Lahden kaupungin rakennus- ja ympäristövalvonnan johtaja Mika Kemppaisen mukaan kunnat määrittelevät sen, millainen rakentaminen vaatii millaisenkin luvan. Olipa kyseessä pihaan nouseva vaja tai vaikkapa tontin rajaan istutettava puu, suosittelee Kemppainen marssimaan ensimmäisenä naapurin puheille.

– Naapurin suostumus on tärkeää olla olemassa. Rajoille ei myöskään saa rakentaa tukimuureja, pihoja ei saa luiskata siten, että vedet menevät naapuriin, ja omenapuuta istutettaessa on huomioitava, että omenat voivat tippua naapurin pihaan, hän selittää.

Jos vajat, aidat, istutukset tai uima-altaat eivät rumenna ympäristöä tai aiheuta naapurille haittaa, pitäisi rakentamisen onnistua ongelmitta. Eripuratilanteissa naapurin kanssa lopullisesta rakennusluvasta päättävät kunnan arkkitehdit sekä muut maankäytön asiantuntijat.

Usein alle 20 neliön piharakennukselle riittää toimenpidelupa, mutta luvan tarpeellisuutta on hyvä tiedustella omalta kunnalta.

Haja-asutuksessa omat säännöt

Sillä, mihin tontin kohtaan suunnitteilla oleva rakennelma sijoittuu, on Kemppaisen mukaan väliä myös kuntatasolla. Rakennelman neliömäärät sekä turvallisuusseikat ovat niin ikään ratkaisevassa roolissa siinä, saako kunnalta rakennuslupaa tai ei.

– Esimerkiksi pihan jätekatoksesta on paloturvallisuuden vuoksi oltava tietty etäisyys muihin rakennuksiin. Myös siisteyteen ja hygieniaan liittyvät seikat määrittävät luvan hyväksymistä tai hylkäämistä.

Haja-asutusalueella sijaitsevalle tontille rakennettaessa ovat puolestaan voimassa erilaiset pelisäännöt, sillä alue saattaa olla vaikkapa kulttuuriympäristöä tai sijaita pohjavesialueella.

– Veden rajaan 40-luvulla rakennetun rantasaunan naapuriin ei esimerkiksi saa välttämättä rakentaa uutta saunaa, Kemppainen sanoo.

Kysy lupa

Vaikka varsinaista rakennuslupaa ei tarvittaisikaan, on silti hyvä tehdä kuntaan toimenpideilmoitus tekeillä olevista rakennelmista. Väärin tai vääränlaiseen paikkaan luvatta rakentaminen voi pahimmillaan johtaa jopa rakennelman purkutuomioon ja näin hukkaan heitettyihin euroihin.

Esimerkiksi piha-aidan rakentaminen tai talon julkisivun maalaaminen kaipaavat usein toimenpideilmoituksen. Myös puiden kaataminen tiheästi asutulla alueella vaatii usein luvan kunnalta.

Kaukaa viisas sekä lompakkoystävällisin keino menestyksekkäisiin rakennuspuuhiin on yhteydenotto sen kunnan rakennusvalvontaan, jossa tontti sijaitsee.

– Me olemme asukkaita varten olemassa, ja haluamme edistää hyvää rakentamista sekä neuvoa ihmisiä väärinymmärrysten ja kahnausten välttämiseksi, Kemppainen päättää.

Lue myös:

Pihan remontointi ja piharemontin hinta