Pesukone, astianpesukone, jääkaappi, pakastin, uuni, liesi, mikro, liesituuletin ja kahvinkeitin... Monen kotoa löytyy monta arkea helpottavaa kodinkonetta. Eri kodinkoneilla on omat kriittiset kohtansa. Tiesitkö jo nämä?

1. Pesukone

Pesukoneen nukkasihti voi tukkeutua, jolloin kone pysähtyy. Erityisesti tiheäverkkoinen sihti on syytä puhdistaa kuukausittain. Silloin myös huuhteluohjelma toimii paremmin.

– Joissakin koneissa on avonaisempi sihti, joka pysäyttää lähinnä vain vaatteen taskussa olevat kolikot. Jos kone lakkaa toimimasta kesken pesun, sihdin puhdistaminen voi auttaa, vinkkaa Suomen kodinkonehuoltojen liiton puheenjohtaja Jan Lehtonen.

Lehtonen suosittelee, että pesukoneen sisätilat puhdistetaan kerran vuodessa, jotta laitteen lämmitysvastus ei kalkkeudu ja hajoa. Tämä onnistuu tarkoitukseen suunnitellulla pesuaineella ja käyttämällä konetta tyhjänä.

2. Astianpesukone

Astianpesukoneet ehdottavat nykyään automaattisesti pitkään kestävää,  matalalämpöistä ekopesua. Astiat kannattaisi kuitenkin pestä vähintään kerran viikossa lyhyemmällä ja kuumemmalla ohjelmalla, jotta koneeseen ei kertyisi putkistoille ja pumpulle haitallista rasvaa.

Tiskikoneeseen voi silloin tällöin laittaa astianpesukoneelle tarkoitettua rasvanpoistoainetta ja käyttää konetta tyhjänä.

 3. Jääkaappi

Jääkaapin takaosa on hyvä imuroida säännöllisesti. Mikäli jääkaapin lauhdutin on pölyinen, kompressori joutuu koville ja voi rikkoutua. Samasta syystä laitteen takana on oltava riittävästi tilaa, jotta ilma pääsee vaihtumaan.

– Jääkaapin sisällä, takaseinän alaosassa, on pieni kondenssivesille tarkoitettu reikä. Silloin tällöin kannattaa tarkistaa, ettei se ole likaantunut ja tukkeentunut. Tukos voi aiheuttaa vesien valumisen jääkaapin pohjalle ja siitä lattialle, Lehtonen huomauttaa.

4. Pakastin

Perinteinen pakastin sulatetaan kerran vuodessa. Helpoita se on talvella, jolloin pakasteet saa operaation ajaksi kylmään vaikkapa parvekkeelle.

Pakastin, jossa on paljon jäätä, joutuu käymään usein, kuluttaa paljon energiaa ja saattaa lopulta rikkoutua.

– Myös modernit pakastimet, joissa automaattisulatus, olisi hyvä sulattaa vähintään parin vuoden välein. Niihinkin saattaa kertyä huurretta, Lehtonen toteaa.

 5. Uuni, liesi ja mikro

Uuni, liesi ja mikro puhdistetaan säännöllisesti, jotta lika ei pääse pinttymään. Moderneissa uuneissa on usein puhdistusta varten kehitetty, tehokas pyrolyysitoiminto.  

6. Liesituuletin

Liesituuletin jää helposti liian vähälle hoidolle. Tuulettimen rasvasuodattimet pitää Lehtosen mukaan pestä – tai jossakin malleissa vaihtaa – vähintään kolmen kuukauden välein, jotta laitteen moottori ja hormi eivät rasvoittuisi.

– Laitteissa, jotka palauttavat ilman huoneistoon, käytetään aktiivisuodattimia. Suodattimet pitäisi vaihtaa puolen välein, jotta ne toimisivat kunnolla.

7. Kahvinkeitin

Kahvinkeitin on syytä pitää puhtaana kahvin hyvän maun varmistamiseksi. Jotta vesisäiliöön ei kerry rasvaa, vesi kannattaa kaataa keittimeen erillisellä kannulla, ei lasisella kahvipannulla.

Kahvinkeittimen puhdistuksessa voi käyttää apuna astianpesuainetta tai ruokasoodaa. Kahvinkeittimille on omia kalkinpoistoaineita, joilla voi poistaa vastuksen ympärille kertyneen kalkin.

Kalliimpi voi tulla halvemmaksi

 Jan Lehtonen kehottaa miettimään kodinkoneiden elinkaarta jo ostoksilla.

– Laadukas kone maksaa vähän enemmän, mutta toimii yleensä pidempään. Tarvittaessa sitä on helppo korjata. Monet halpakoneet kestävät selvästi lyhemmän aikaa, eikä niihin saa välttämättä edes varaosia, vaan tilalle pitää ostaa uusi. Laadukas kodinkone on ympäristönkin kannalta hyvä valinta.

Piditkö artikkelista? Tilaa maksuton OP Median uutiskirje, ja saat sähköpostiisi ajankohtaiset vinkit oman taloutesi hallintaan sekä asumiseen kerran viikossa.

Lue myös:

Älä aina osta uutta – miten takuu toimii?