Riina nukkuu kesät jurtassa: ”Joka kerta kun astun sinne, minua hyrisyttää ilo”
Lisää aiheesta
Riina Uimonen hankki jurtan vierasmajaksi mutta ihastuikin siellä nukkumiseen itse. Parasta jurtassa yöpymisessä on viileys ja pesämäinen tunnelma.
Aamuhetki on aina ihana, Riina Uimonen sanoo. Hän avaa silmät ja katselee hetken jurtan kattoa. Sieltä siivilöityy sisälle lempeää vihreää valoa.
Ulkoa kuuluu lintujen laulu, ja ympärillä tuoksuu jurtan seiniä peittävä lampaankarva.
– Jos voisin, nukkuisin jurtassa aina, kun olen kotona. Ihan joka päivä en raaski jättää kissoja yksin sisälle, mutta jos niitä ei olisi, nukkuisin jurtassa koko ajan, Uimonen sanoo.
Mitä pidempään sitä katsoin, sitä vahvemmin aloin ajatella, että tuohan on aivan ihana.
Hän pystytti jurtan puolisonsa Matti Helskeen kanssa Mikkelissä sijaitsevan kotinsa pihalle kolmisen vuotta sitten. Alun perin heidän oli tarkoitus hankkia vierasmaja, jossa koirien kanssa kyläilevät ystävät ja sukulaiset voisivat silloin tällöin yöpyä.
Vierasmajan rakentaminen osoittautui kuitenkin niin pitkäksi ja kalliiksi projektiksi, että Uimonen kiinnostui vaihtoehtoisista ratkaisuista.
– Jostakin internetin syövereistä löysin jurtan. Mitä pidempään sitä katsoin, sitä vahvemmin aloin ajatella, että tuohan on aivan ihana.
Enemmän mukavuuksia kuin teltassa
Jurtta on puukehikosta ja kankaasta rakennettu paimentolaismaja, jollaisia käytetään paljon esimerkiksi Mongoliassa. Sen voi tarvittaessa purkaa ja kuljettaa mukana uuteen paikkaan.
Telttaan verrattuna jurtassa nukkuminen on Uimosen mukaan hyvin erityinen kokemus. Sinne mahtuu myös enemmän mukavuuksia.

Uimosen jurtan halkaisija on neljä metriä. Sisällä on sänky, pöytä, kaksi tuolia, pieni keittiö ja kamina.
– Aluksi tuntui, että eihän tänne mahdu mitään, mutta kun tavaroita alkoi laittaa, yhtäkkiä kaikki löysikin paikkansa. Olemme istuneet täällä iltaa isollakin porukalla.
Useimmiten jurtta on silti Uimosen ja hänen puolisonsa omassa käytössä. Silloin tällöin he vuokraavat sitä myös Airbnb:n kautta tuntemattomille.
Jurtan pystyttäminen maksoi Uimoselle ja hänen puolisolleen noin 8 000 euroa.
– Kaikki yöpyjät ovat olleet hirveän tyytyväisiä, ja on ollut hauska tavata uusia ihmisiä.
Parasta jurtassa nukkumisessa on Uimosen mielestä viileys.
– Suomessa on kesälläkin tosi harvoin trooppisia öitä. Ja vaikka sellaisia olisikin, jurtassa on helpompi hengittää ja enemmän raitista ilmaa kuin sisällä.
Lähellä luontoa ja keskustaa
Jurtan pystyttäminen maksoi Uimoselle ja hänen puolisolleen noin 8 000 euroa. Jurtta ja lampaankarva maksoivat yhteensä 6 600 euroa, mutta niiden lisäksi piti rakentaa lattia ja hankkia kamina ja huonekaluja.
Eniten Uimosta yllätti se, että yksinkertaisen lautalattian rakentaminen maksoi yli tuhat euroa.
Sittemmin suurin kulu on ollut puiden hankkiminen kaminaan. Kesällä jurttaa ei tarvitse lämmittää, mutta syksyllä ja talvella kamina pitää sen lämpimänä ja kuivana.
– Pian sen jälkeen, kun hankimme jurtan, alkoivat hirveät syyssateet ja kynnyksen alta alkoi valua vettä sisään. Mietin hetken, että mitäs nyt tehdään, mutta sitten rakensimme sadesuojan.

Mongoliassa jurtat kulkevat usein mukana, mutta Uimonen ei ole vielä kertaakaan purkanut omaansa. Metsäretkillä hän yöpyy teltassa.
Uimosen pihalla jurttaa ympäröivät männyt ja lampi. Vieressä on omatekoinen laavu sekä nuotiopaikka.
Luonto on lähellä, vaikka Mikkelin torille on vain kilometrin matka.
– Jurtassa on maaginen tunnelma. Sen sisällä saa olla omassa suojaisassa pesässään.
Moporalli valvottaa
Herkkäuniselle jurtassa nukkuminen voi olla haastavaa, koska ympäristön äänet kuuluvat sinne hyvin. Linnunlaulu luo tunnelmaa mutta liikenteen äänet eivät.
– Jos haaveilee omasta jurtasta, kannattaa kuunnella ympäristöä tarkalla korvalla ja miettiä, onko valmis elämään äänien keskellä. Muuten jurtta on kyllä ihana sijoitus hyvinvointiin. Siellä nukkuminen on tosi rauhoittavaa.
Viikonloppuöisin Uimonen käyttää usein korvatulppia, jotta taajama-alueen moporalli ei häiritsisi unia.
– Kaupunki harvensi tonttimme viereistä metsää aika reilulla kädellä, ja se vaikutti yllättäen siihen, että liikenteen melu kuuluu pihalle paljon selvemmin kuin ennen. En ollut aiemmin tajunnut, miten paljon puut vaimentavat ääntä.

Uimonen on tottuneena retkeilijänä yöpynyt jurtassa myös talvisin. Kesällä siellä majoittuminen on kuitenkin huomattavasti helpompaa. Nukkuminen ei vaadi kummoisia varusteita, ja jurttaan voi lampsia vaikka kylpytakissa.
– Joka kerta kun astun jurttaan, minua hyrisyttää ilo. Siellä oleminen vastaa sisäisen lapseni majantarpeeseen. On ihanaa, kun on sellainen oma pieni kolo.
Myös luonnonläheisyydellä on Uimoselle iso merkitys.
– Vaikka olisin nukkunut huonosti tai pyörinyt kylmissäni, jurtasta herätessä on silti aina sellainen olo, että on nukkunut tosi hyvin. Ulkona nukuttu uni on syvempää kuin sisällä nukuttu.