Koronavuosien aikana kotimme ovat saaneet enemmän huomiota sekä rakkautta kuin monena pandemiaa edeltävänä vuotena yhteensä. Kodin seinien suojissa vietetty aika onkin kääntänyt huomion elinympäristöön sekä innostanut sisustamaan kotia erityisesti persoonallisuutta sekä turvallisuutta korostavilla asioilla.

Vaikka koronarajoituksia on purettu, halutaan kodilta edelleen turvallisuutta epävakaan maailmantilanteen vuoksi. Siksi luonnonläheisyys, vastuullisuus sekä kierrätys ovat edelleen keskeisiä sisustuksen teemoja.

Kokosimme alle kahdeksan kohdan listan nykykodin trendikkäimmistä ja tavoitelluimmista ominaisuuksista. Kuinka monta sinun kodissasi on?

Puumateriaalit

Puumateriaalit ovat haluttuja sekä kodin sisustuksessa että pinnoilla. Tiikki sekä muut tummat ja pehmeät sävyt tuovat lämpöä. Kotiin halutaan myös yksinkertaisia, mieluiten useita vuosikymmeniä vanhoja, moderneja design-puukalusteita.

Paneelit

Erityisen kiinnostava puutrendi ovat puupaneelit, joita monet kotia rakentavat tai remontoivat käyttävät seinien materiaaleina aina olohuonetta myöten. Trendikkäimpiä paneeleita ovat puunväriset rimaseinät, joita kodin sisustuksen edelläkävijät havittelevat koteihinsa.

Uritetut ovet

Persoonalliset uritetut ovet esimerkiksi keittiön kaapeissa luovat eleetöntä, minimalistista pintaa erityisesti silloin, kun ovien päälle laitetut vetimet on jätetty kokonaan pois. Vaihtoehtoisesti käytetään pitkiä, kapeita, rimamaisia vetimiä ovien saumakohdissa.

Viherhuone

Trendikkäin tapa kasveista ja kukista nauttimiseen on lasinen viherhuone, joka rakennetaan mahdollisuuksien mukaan joko pihalle tai parvekkeelle. Kasvien ohella viherhuoneesta voi tehdä harrastustilan, joka muuntuu vaikkapa joogaamiseen tai valoisaksi lukunurkkaukseksi.

Kukat

Kukat tuovat tunnetusti väriä elämään, ja “kukkaterapialla” kotiin saa rauhoittavaa harmoniaa. Vaihtoehtona kukkatapetille kotia voi somistaa yksinkertaisesti kimpullisella luonnonmukaisia kukkia, joiden viljely kotipihassa on sekin kasvattanut koronavuosina suosiotaan. Erilaiset kukkien sidontakurssit ovat nekin suosittuja.

Paksut materiaalit

Villaiset, muhkeat matot sekä seinälle tai lattialle asetetut ryijyt luovat pehmeyttä sekä turvallisuutta kotiin. Uusien tekstiilien hankkimisen sijaan suositaan kierrätettyjä tai kunnostettuja tekstiilejä.

Vintin aarteet

Tämän hetken ajankohtaisimmat sisustusaarteet löytyvät kaupan sijasta mummolan vintiltä tai kirpputoreilta. Halutuimman löydön voikin tehdä yllättävän läheltä - lähes ilmaiseksi. Kulje siis silmät avoinna!

Kirkkaat värit

Kirkkaat sävyt ovat kodin positiivisia väripilkkuja. Erityisen muodikkaita värejä ovat kirkas mintunvihreä, heleä pinkki sekä kirkkaan keltainen. Näillä sävyillä voi värittää vaikkapa osan keittiökaappien ovista tai käyttää väriä pienenä yksityiskohtana sisustuksessa.

Juttuun on haastateltu asiantuntijana sisustussuunnittelija Sirpa Linnanmäkeä / Sirpa Linnanmäki Interior Design & Pore Helsinki shop.

Etsitkö unelmiesi kotia? Katso myytävät asunnot OP Kodin sivuilta.

Lue myös:

Punainen stressaa ja valvottaa – Tiedätkö, miten kodin värimaailma vaikuttaa mieleesi?