Onpa kyseessä omakotitalo tai jokin muu asumismuoto, sähkölämmitteisessä kodissa tai vapaa-ajan asunnossa eniten sähköä vie aina asunnon sekä käyttöveden lämmitys.

− Veden lämmitykseen kuluu noin viidesosa sähkönkulutuksesta. Tämän jälkeen tulevat sähkölaitteet, kertoo Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski.

Jos taas kerros- tai rivitalokoti, omakotitalo tai mökki on kaukolämpöverkossa, mukavuuslattialämmitys on Suur-Uskin mukaan usein suurin sähkösyöppö.

− Jos mahdollista, alenna huonelämpötilaa, olipa kodissa sitten patteri- tai lattialämmitys. Yhden asteen pudotus laskee energiankulutusta viisi prosenttia.

Sammuta aina turhat laitteet

Sähkölaitteista sähkökiuas on kodin suuritehoisin laite. Muiden laitteiden kulutus vaihtelee paljon käytön mukaan. Vanhat, yli 15−20 vuotta käytössä olleet jääkaapit, pakastimet, pyykin- ja astianpesukoneet ja kuivausrummut voivat viedä paljon sähköä.

− Näissä laitteissa tekniikka on mennyt paljon eteenpäin, ja kylmälaitteisiin ja pesukoneisiin on tullut energiamerkinnät. Myös yli 10 vuoden ikäiset tietokoneet ja vanhat plasmatelevisiot kuluttavat paljon.

Sammuta aina turhat laitteet. Muista sammuttaa myös laitteiden valmiustilat. Sähköä kuluu varsinkin silloin, kun tietokone tai muu laite on koko päivän päällä. Suur-Uskin mukaan vanhojen laitteiden vaihtaminen ei usein kannata taloudellisesti.

− Vanhan laitteen kulutuksen voi toki mitata ja verrata, onko vaihto uuteen järkevää.

Opi energiatehokkaat tavat käyttää sähköä

Suur-Uskin mukaan suurimmat sähköverkon kulutuspiikit ajoittuvat yleensä arkiaamuisin klo 8−10 ja illalla klo 16−17 välille.

− Sähkön käytön vähentäminen näinä aikoina vähentää myös tarvetta suurille sähköpulan aiheuttamille sähkökatkoille.

Jos kulutuspiikkien aikaan pystyy välttämään paljon kuluttavien laitteiden käyttöä, eli astian- ja pyykinpesukoneiden käyttöä ja saunan ja auton lämmitystä, minimoi omalta osaltaan sähkönkulutusta. Samoin tekee, kun ei leivo tai käy suihkussa kulutuspiikin aikaan.

Pienilläkin asioilla voi vaikuttaa. Minkään sähkölaitteen, esimerkiksi tietokoneen akkua ei kannata ladata koko päivää.

Tarkista kylmälaitteiden lämpötilat ja hyödynnä uunin jälkilämpö.

− Tarkista myös sisälämpömittarilla, että kylmälaitteissa on oikea lämpötila. Jääkaapissa se on 4−6 astetta ja pakastimessa −18 astetta.

Kun peset astioita ja pyykkiä, pese vain täysiä koneellisia. Hyödynnä myös uunin esilämpötila ja jälkilämpö ruuanlaitossa ja leivonnassa. Esimerkiksi pataruoka hautuu, vaikka uunista kääntää lämmöt nollille puoli tuntia ennen kypsennysajan päättymistä. Ruuan voi yleensä laittaa kypsymään kylmäänkin uuniin, jolloin se kuumenee samalla kuin uunikin.

Televisioissa on ekoasetus ja pesukoneissa eko-ohjelma, joiden käyttöön ohjeet löytyvät ohjekirjasta. Vaihda valaisimien polttimot ledeihin ja sammuta tarpeettomat valot.

Hyödynnä säästöpuuhissa Tuntihinta-mobiilisovellusta

Suur-Uski vinkkaa Fingridin maksuttomasta Tuntihinta-mobiilisovelluksesta, jolla voi seurata sähkön pörssihintaa. Palvelu hälyttää, mikäli sähkön tuntihinta ylittää käyttäjän asettaman hälytysrajan.

Korkean tuntihinnan aikaan kaikkien kannattaa vähentää kulutusta. Seuraavan sähkösopimuksesi hinta tulee olemaan aiempaa korkeampi, mutta voit vaikuttaa siihen vähentämällä sähkönkäyttöäsi ja siirtämällä sitä kulutuspiikkien ajoista toiseen hetkeen.

− Myös Motivan Astetta alemmas-kampanja auttaa arjen energiansäästössä. Kampanjassa on omat vinkkinsä niin kerrostalo- kuin omakotitalossa asuvallekin, Suur-Uski sanoo.

OP Ryhmä on aloittanut energiansäästötalkoot alentamalla toimipisteidensä lämpötilaa ensi alkuun vähintään yhdellä asteella. OP Ryhmän omat teot eivät yksinään ratkaise energiakriisiä. Siksi OP käynnistää omien energiansäästötoimenpiteidensä yhteydessä energiansäästöhaasteen, jolla se kannustaa kaikkia yritys- ja henkilöasiakkaita sekä yhteistyökumppaneita ja muita yrityksiä mukaan miettimään mahdollisuuksia säästää energiassa. Lue lisää energiansäästöhaasteesta.

Lue myös:
Paluu lapsuudenkodin tavoille ja vähemmän saunomista – näin säästyy energiaa