Asuntokaupoissa tärkeintä on hinta, kodin hyvä kunto ja oikea välittäjä. Jos asunnon myynti on ajankohtaista, ei kannata jäädä loputtomasti odottelemaan aikojen parantumista. Jokainen asunto löytää kyllä lopulta ostajansa.

OP Kodin kiinteistönvälittäjä LKV Pia Ketoja listaa viisi asiaa, joihin asuntoaan myyvän kannattaa kiinnittää huomiota.

1. Aseta realistinen tavoite – kauanko myynnin voi odottaa kestävän?

Asunnon myyntivauhti riippuu alueesta, asunnon koosta ja kunnosta. 

Hyväkuntoiset perheasunnot, kolmiot ja neliöt menevät haastavillakin markkinoilla usein hyvin kaupaksi. Jos taas olet juuri nyt myymässä yksiötä tai kaksiota tai asuntosi on remonttikohde, varaudu pidempään myyntiaikaan. 

– Nyt etsitään helppoutta. Vain rohkeimmat ostajat tarttuvat tällä hetkellä asuntoihin, joihin on tarpeen tehdä lähivuosina isompia remontteja, OP Kodin Pia Ketoja arvioi.

Pienten asuntojen myyntitahtia hidastaa se, että niitä tyypillisesti ostaneet asuntosijoittajat ovat tällä hetkellä kaupoilla varovaisin mielin.

2. Valmistele koti myyntikuntoon ja selvitä tulevat remonttikustannukset

Helppoutta hakeva ostaja hurmataan asunnolla, jossa tarvittavat perusparannukset on tehty. 

Jos myyt omakotitaloa, muista nämä.

  • Kuntotarkastus on hyvä teettää jo ennen myyntiin laittoa. Mikäli siinä tehdään havaintoja, pyri korjaamaan etenkin kosteusasioihin liittyvät seikat. Sanat ”vesi” ja ”kosteus” nostattavat monen ostajan niskakarvat pystyyn.
  • Salaojien tulisi olla kunnossa, samoin katon.
  • Valmiiksi asennettu ilmalämpöpumppu helpottaa sähköllä lämmitettävän talon ostopäätöstä. 
  • Etukäteen pyydetty tarjous energiaremontin kustannuksista auttaa öljyllä lämmitettävän talon myyntiä.
  • Tehtyjen korjausten dokumentaation pitää olla kunnossa. Hanki myös kustannusarviot korjauksista, joita taloon pitää tehdä.

Kerros- tai rivitaloasunnon myymistä helpottavat hyväkuntoiset märkätilat ja keittiö.

Jos keittiön kaapit ovat kunnossa mutta ulkonäöltään vanhahtavat, niitä ei välttämättä kannata lähteä vaihtamaan. Moni ostaja uusii mielellään pinnat oman makunsa mukaan.

3. Valitse mukava välittäjä, joka tekee työnsä huolellisesti

Harva hoitaa asuntonsa myymisen itse, ja osaavan välittäjän merkitys asuntokaupoilla on suuri. 

Hyvä välittäjä tuntee alueen ja tekee taustatyön huolellisesti. Hän selvittää asuntoon tehdyt remontit ja korjaustarpeet, tutustuu taloyhtiöön ja etsii jo etukäteen tiedot pienistäkin myyntiin vaikuttavista asioista, kuten autopaikkojen tilanteesta. 

Jos sinun ja välittäjän henkilökemiat kohtaavat, aina parempi. Asunnon myyminen on iso asia, joten anna se mukavan ja luotettavan ihmisen käsiin.

4. Hinnoittele järkevästi ja muista, että ensimmäinen tarjous on usein paras

Jokainen haluaa asunnostaan parhaan mahdollisen hinnan, mutta hinnoittelu ei aina ole helppoa – varsinkaan vaikeassa markkinatilanteessa. Ostajat ovat hyvin hintatietoisia ja todennäköisesti katsoneet jo monia koteja. 

Luota välittäjään asunnon hinnoittelussa. Hän tuntee alueen, asuntomarkkinoiden tilanteen ja tietää, mitä juuri sinun asunnostasi voi pyytää. 

Vaikka välittäjän arvioima, sopiva pyyntihinta kirpaisisi ja tuntuisi liian pieneltä, ajattele positiivisesti. Myös seuraava ostettava asunto on todennäköisesti edullisempi kuin se olisi vielä muutama vuosi sitten ollut. Maksamasi väliraha voi pysyä samana tai jopa pienentyä.

Tarjouksen saatuasi älä jahkaile myyntipäätöksen kanssa liian kauan.

– Yleinen neuvoni myyjille on, että ensimmäiseen tarjoukseen kannattaa tarttua: se on usein paras. On melko harvinaista, että hinta ensimmäisen tarjouksen jälkeen juurikaan nousee, sanoo OP Kodin Pia Ketoja.

5. Hyvät kuvat asunnosta ja huolellisesti siivottu koti myyvät

Hyvät kuvat asunnosta ovat erittäin tärkeä myynnin vauhdittaja. Mikäli asunto on tyhjillään, sovi välittäjän kanssa asunnon stailaamisesta kuvia varten. Ostajaehdokas hahmottaa sisustetun tilan tyhjää tilaa paremmin. 

Kun ensimmäisen asuntonäytön aika koittaa, varmista ettei ostajan hyvä fiilis lopahda hänen astuessaan sisään. Siivoa asuntonäyttöä varten huolellisesti: pyyhi pinnat, siisti kodinkoneet ja imuroi nurkat. 

Kanelipullia ei tarvitse laittaa uuniin, vaan riittää että asunnossa tuoksuu raikkaalta ja puhtaalta.

Jutun asiantuntija, OP Kodin kiinteistövälittäjä LKV Pia Ketoja on nimetty Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton Hyvän välitystavan lähettilääksi vuonna 2023.

Haaveiletko uudesta kodista? Tutustu OP Kodin myynnissä oleviin asuntoihin täällä

Lue myös:

Samalla kadulla monta kohdetta myynnissä? Näin erotut myynti-ilmoituksella

Varainsiirtoverottomuudesta vauhtia asuntokauppaan

Uusi koti kiikarissa? Tarkasta nämä seikat asuntonäytöllä